Bardatte, kouign amann, far breton
Előételként egészen biztosan látványos, jéggel borított állványon érkező, óriási tengeri herkentyűs tálat rendelnék. Rajta rózsaszínű languszta, rákvörös, édes homár, tarisznyarák, kagylók. Minden francia tudja, hogy a legjobb, legfrissebb halak és herkentyűk Bretagne köves partjairól származnak. Nem is beszélve a neves osztrigákról: a vidék déli részéről származik például az egyik leghíresebb: a belon-osztriga, amelyet Belon-folyó torkolatánál tenyésztenek, és amely különleges finomságáról már a 4. században is megemlékezett Ausonius római költő. Az afrodiziákum bomba után jöhetne a főétel: akár még további halak - pl. cotriade, a breton halleves. A húsok között számos egytálétel tartozik a jellegzetes helyi specialitások közé: a potée bretonne a zöldségek mellett báránylapockát, kacsahúst és kolbászokat tartalmaz, a bardatte pedig fehérborban főtt, nyúllal töltött kelkáposzta, amelyet gyakran gesztenyével tálalnak. A vegetáriánusok sem maradnának hoppon Bretagne-ban, Franciaországon belül pl. innen származik a karfioltermelés 92%-a. Végső soron pedig akár egy szelet vajas kenyér és egy pohár almabor is megtenné, Bretagne-ban mind kiváló minőségben található.
A tipikus breton édességek általában rusztikusak és elsősorban a helyi alapanyagokon alapulnak, úgymint vaj, tejtermékek, hajdinaliszt. Az egyik legjellegzetesebb a Douarnenez település specialitása, a kouign amann, amely kenyértésztából és sok-sok vajból készülő tésztaféle. A far breton receptje a 18. századból származik, és eredetileg sós lepény volt, amelyet húsételek köreteként szolgáltak fel. Az évek során alakult desszertté és a mai napig az egyik legnépszerűbb hétköznapi édesség. Tésztája tömör, leginkább a clafoutis-ra hasonlít. A breton-magyar fúzió jegyében a liszt egy részét darált mákkal váltottam ki, a többi maradt.
Aszalt szilvás, mákos flan
Hozzávalók (12 szelet)
30dkg aszalt szilva
3dl fekete tea
2 evőkanál rum
1l tej
1 rúd vanília
15dkg cukor
22dkg liszt
3dkg mák
4 egész tojás
10dkg sós vaj (vagy natúr vaj +1kk só)
A sütőt előmelegítjük 200C fokra.
A kimagozott aszalt szilvát beáztatjuk a forró tea és a rum keverékébe, hagyjuk állni minimum fél órát, hogy megpuhuljon. A tejet forráspontig melegítjük a vanília kikapart magjaival. Hozzáadjuk az átszitált lisztet és a mákot, kézi habverővel csomómentesre keverjük, néhány percig főzzük. Levesszük a tűzről. A négy egész tojást elektromos kézi keverővel kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztes tejet, elkeverjük, hogy homogén masszát kapjunk. Kb. a vaj felével gazdagon kivajazunk egy 23cm átmérőjű, kerek, kapcsos tortaformát. Az alján elrendezzük az aszalt szilva szemeket. Ráöntjük a tésztamasszát, és a vaj másik felét elmorzsoljuk a tetején. 1 óráig sütjük, kihűtjük. Langyosan, vagy hidegen kínáljuk.
A tipikus breton édességek általában rusztikusak és elsősorban a helyi alapanyagokon alapulnak, úgymint vaj, tejtermékek, hajdinaliszt. Az egyik legjellegzetesebb a Douarnenez település specialitása, a kouign amann, amely kenyértésztából és sok-sok vajból készülő tésztaféle. A far breton receptje a 18. századból származik, és eredetileg sós lepény volt, amelyet húsételek köreteként szolgáltak fel. Az évek során alakult desszertté és a mai napig az egyik legnépszerűbb hétköznapi édesség. Tésztája tömör, leginkább a clafoutis-ra hasonlít. A breton-magyar fúzió jegyében a liszt egy részét darált mákkal váltottam ki, a többi maradt.
Aszalt szilvás, mákos flan
Hozzávalók (12 szelet)
30dkg aszalt szilva
3dl fekete tea
2 evőkanál rum
1l tej
1 rúd vanília
15dkg cukor
22dkg liszt
3dkg mák
4 egész tojás
10dkg sós vaj (vagy natúr vaj +1kk só)
A sütőt előmelegítjük 200C fokra.
A kimagozott aszalt szilvát beáztatjuk a forró tea és a rum keverékébe, hagyjuk állni minimum fél órát, hogy megpuhuljon. A tejet forráspontig melegítjük a vanília kikapart magjaival. Hozzáadjuk az átszitált lisztet és a mákot, kézi habverővel csomómentesre keverjük, néhány percig főzzük. Levesszük a tűzről. A négy egész tojást elektromos kézi keverővel kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztes tejet, elkeverjük, hogy homogén masszát kapjunk. Kb. a vaj felével gazdagon kivajazunk egy 23cm átmérőjű, kerek, kapcsos tortaformát. Az alján elrendezzük az aszalt szilva szemeket. Ráöntjük a tésztamasszát, és a vaj másik felét elmorzsoljuk a tetején. 1 óráig sütjük, kihűtjük. Langyosan, vagy hidegen kínáljuk.
Sigrid Verbert: il libro del cavolo c. könyvében található receptből indultam (a könyvről még később többet)
Címkék: édesség, Magyar Narancs
13 hozzászólás:
Megsütöttem :D http://erzekekesetelek.blogspot.com/2010/03/aszalt-szilvas-makos-flan.html
Így kellene kinéznie?
ez olyan "váncsás" bejegyzés volt :) - de ennék egy olyan breton osztrigás, homáros tálat most, istenem...
de jó! hát abszolút így:)sőt, a tiéden szépen látszik a belseje, nem úgy,mint az én bénára sikerült fotómon:)
steel, én is.
Te, ebbe milyen olivaolajat tegyunk?
Mondjuk 20 gr vaj helyett 15 gr bergamottos olaivaolajat?
Ok ok... majd kiprobalom es referalok.
:)))
De jó volt ezt olvasni, én is ismerem a sütit, sokszor is csinálom, Franciaországban egyetemi menzán adtak ilyet, és nagyon-nagyon ízlett...Aztán tök véletlenül bukkantam rá a receptre, amikor olyan szakácskönyvet kerestem, amiben (majdnem) minden klasszikus francia süti(financier, tarte au citron, cannelé, tarte Tatin és a többiek) benne van, és ház a far breton is ott figyelt. Bár pont a nagy kedvenced (és az enyém is), a tarte au citron recept nem olyan jó...
A könyv ez, azért ajánlom figyelmedbe: http://www.amazon.fr/G%C3%A2teaux-mamie-Amandine/dp/2501037308
üdv: Melinda
ebbe SEMMILYEN olívaolajat nem teszünk, jó?:))
Melinda, köszönöm szépen, nagyon jól hangzik ez a könyv, megnézem!
Breton származású lakótársammal csináltunk fart! Annyi különbséggel, hogy semmit nem főztünk, csak összekevertük, és az aszalt szilvákat a tetején úsztattuk.
Hú, de kedvet kaptam!
Ez a breton desszert nagyon otletes.Szep poszt.
Katarinanak kulon gratulalok.
hat jo zsofikam, akkor egy par nagyon jol sikerult etel utan, elkezdem 2005-tol egymas utan megfozni az eteleidet. amolyan 'julie and julia' stilusban. (csak en nem fogok blogot irni a blogrol).
koszonom zsofi.
andrea
Óóó, 7 évvel ezelőtti bretagne-i tavaszom ízét hoztad vissza, köszönöm :)
Ja, azt meg csak most látom, hogy a "Cavoletto"-könyvből van, nagyszerű :-)
andrea, ez komoly?:)néha azért tudósíts!
Szülinapi torta helyett sütötem óráisi siker lett! Isteni, És Szép is :)
Neked is van véleményed?
<< Főoldal