Kókusztejes, édes-savanyú céklaleves
Hónapok óta az első olyan hétvégém volt a mostani, amikor egy kicsit lazítani tudtam, jól esett. Jó volt, hogy nem kellett folyamatosan az órát nézni, egyik helyről a másikra rohanni és hajnalban kelni. Szombaton reggel piacoztam is egy nagyot, hatalmas adag tyúkhúslevest főztem, és kezembe vettem a könyvet, amelyet nyáron kezdtem el olvasni.
Szép céklákat is kaptam, és végre hozzájutottam, hogy megfőzzem azt a levest, amelyet fejben már annyira sokszor összeraktam. A céklalevest ötvöztem a thai kókusztejes levesek világával, úgy képzeltem, hogy ez működni fog. Egyszer, egyetlen percig elbizonytalanodtam közben, hogy nem kellene-e mégis inkább békén hagyni, nem fogja-e a kókusztej töménnyé tenni az amúgy is kissé édeskés céklát. A végére azonban pontosan úgy álltak össze az ízek, ahogy gondoltam. Ami teljes mértékben elhagyhatatlan róla, az a friss korianderzöld és újhagyma a tetejéről. Ami elhagyható, viszont nagyon vicces, az a ropogósra sütött üvegtészta. Utóbbi nemcsak a látvány és hozzáadott ropogóssága miatt. Már elkészíteni is szórakoztató: az üvegtésztát kisebb darabokra vagdossuk, majd forró olajba dobjuk. A tészta abban a másodpercben megnő, kifehéredik és össze-vissza felkunkorodik, egyszóval csiribiri. Csak utolsó percben adjuk a leveshez (vagy mellé), mert a folyadékba gyorsan beleolvad. A Culinaris-ban pedig végre kapható jó minőségű kókusztej (ezek között is óriási a különbség!), én Brüsszelben rengeteg félét kipróbáltam, és a Mae Ploy márkájú toronymagasan viszi a pálmát, fel is tankoltam most belőle.
Kókusztejes, édes-savanyú céklaleves
Hozzávalók (2 adag)
2 evőkanál olaj
2 szál újhagyma, felkarikázva
2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
ujjnyi friss gyömbér, finomra aprítva
1 thai citromfű
20dkg cékla (2 kicsi), meghámozva, lereszelve
5dl leszűrt zöldség-, vagy húsleves
1dl kókusztej
1/2 zöldcitrom leve
halszósz
cukor
Tálaláshoz:
Újhagyma zöldje
Friss korianderzöld
Hámozott, sótlan pisztácia
Üvegtészta
Olaj a tészta kisütéséhez
Két evőkanál olajon üvegesre pároljuk a felkarikázott újhagymát, a finomra aprított fokhagymát és gyömbért. A thai citromfűre húsklopfolóval ráütünk, kissé összezúzzuk, hogy felszabaduljanak az illóolajai, a dinsztelt hagymához adjuk. Hozzáadjuk a reszelt céklát, majd felöntjük a húslevessel. Fedő alatt, néhány percig főzzük, amíg a cékla megpuhul. A citromfüvet eltávolítjuk. Robotgépben simára pürésítjük, szükség szerint átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a kókusztejet. Végül az ízeket zöldcitromlével, halszósszal és kevés cukorral kerekítjük. A tetejére forró olajban néhány másodperc alatt ropogósra sütjük az üvegtésztát. Utolsó percben adjuk a leveshez, amelyet újhagymazölddel és korianderzölddel szórunk meg.
Szép céklákat is kaptam, és végre hozzájutottam, hogy megfőzzem azt a levest, amelyet fejben már annyira sokszor összeraktam. A céklalevest ötvöztem a thai kókusztejes levesek világával, úgy képzeltem, hogy ez működni fog. Egyszer, egyetlen percig elbizonytalanodtam közben, hogy nem kellene-e mégis inkább békén hagyni, nem fogja-e a kókusztej töménnyé tenni az amúgy is kissé édeskés céklát. A végére azonban pontosan úgy álltak össze az ízek, ahogy gondoltam. Ami teljes mértékben elhagyhatatlan róla, az a friss korianderzöld és újhagyma a tetejéről. Ami elhagyható, viszont nagyon vicces, az a ropogósra sütött üvegtészta. Utóbbi nemcsak a látvány és hozzáadott ropogóssága miatt. Már elkészíteni is szórakoztató: az üvegtésztát kisebb darabokra vagdossuk, majd forró olajba dobjuk. A tészta abban a másodpercben megnő, kifehéredik és össze-vissza felkunkorodik, egyszóval csiribiri. Csak utolsó percben adjuk a leveshez (vagy mellé), mert a folyadékba gyorsan beleolvad. A Culinaris-ban pedig végre kapható jó minőségű kókusztej (ezek között is óriási a különbség!), én Brüsszelben rengeteg félét kipróbáltam, és a Mae Ploy márkájú toronymagasan viszi a pálmát, fel is tankoltam most belőle.
Kókusztejes, édes-savanyú céklaleves
Hozzávalók (2 adag)
2 evőkanál olaj
2 szál újhagyma, felkarikázva
2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
ujjnyi friss gyömbér, finomra aprítva
1 thai citromfű
20dkg cékla (2 kicsi), meghámozva, lereszelve
5dl leszűrt zöldség-, vagy húsleves
1dl kókusztej
1/2 zöldcitrom leve
halszósz
cukor
Tálaláshoz:
Újhagyma zöldje
Friss korianderzöld
Hámozott, sótlan pisztácia
Üvegtészta
Olaj a tészta kisütéséhez
Két evőkanál olajon üvegesre pároljuk a felkarikázott újhagymát, a finomra aprított fokhagymát és gyömbért. A thai citromfűre húsklopfolóval ráütünk, kissé összezúzzuk, hogy felszabaduljanak az illóolajai, a dinsztelt hagymához adjuk. Hozzáadjuk a reszelt céklát, majd felöntjük a húslevessel. Fedő alatt, néhány percig főzzük, amíg a cékla megpuhul. A citromfüvet eltávolítjuk. Robotgépben simára pürésítjük, szükség szerint átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a kókusztejet. Végül az ízeket zöldcitromlével, halszósszal és kevés cukorral kerekítjük. A tetejére forró olajban néhány másodperc alatt ropogósra sütjük az üvegtésztát. Utolsó percben adjuk a leveshez, amelyet újhagymazölddel és korianderzölddel szórunk meg.
10 hozzászólás:
Ez izgalmasan hangzik!!!
Off: Könyvet utólag is lehet majd dedikáltatni ?
persze, minden megoldható
igen, nagyon durva, h néha mit árulnak kókusztejnek álcázva. én már többször döntöttem úgy,h inkább nem rakom ételbe a felbontott konzervet :(
ezt az általad ajánlottat ki fogom próbálni
Kedves Ch&V,
én pedig a Te receptjeidet próbálgatva szoktam lazítani!:) Nekem is nagy kedvencem a cékla, imádom a színét, édes-földes illatát... Múlt héten a biopiacon előre megfontolt szándékkal gyönyörű darabokat vettem, hogy végre kipróbáljam a céklás caponatádat (a padlizsánosat imádom, céklásat még nem ettem), és egy borzalmas és sötét és elviselhetetlen nap végén nagyszerű magányos főzőestet csaptam, csak a cékla és én... Nagyon finom lett (és nagy adag), már egy falat sincs belőle. Juhé, jöhet a céklaleves! (A thai kombináció egyébként jól hangzik. Én egy narancsos-koriandermagos változatot készítettem egyszer, de zöld korianderrel is biztosan nagyon finom).
Egyébként nagy örömet szerzel a blogoddal, rendszeresen nézem, mi újság rajta, vagy egyszerűen csak ihletet (és olykor életszeretetet:) merítek belőle. Nagy-nagy köszönet érte!
nem libahúsleves volt?
háhá, most tudom, ki vagy:)
Kedves chili§vanilia.
Bambusz párolókosarat keresek de senki sem tud válaszolni hol kaphatok
Köszönöm válaszod:Joco
@joco
Probald meg az Azsia-ba a vasarcsarnok alagsoraba. Ott annyi minden van, hogy nem csodalkoznek, ha talalnal. Ha megsem, akkor valami nagyobb kinai piacot.
Giu
Bocsi, Jocót érdekli még a párolókosár?
Kipróbáltam, nagyon finom lett. :) Párom utálja a céklát, de látatlanban megígértettem vele, hogy bármit főzök aznap legalább megkóstolja, és végül az utolsó cseppig kikanalazta :P
Sajnos korianderzöldet nem sikerült szerezni, ötletem sincs honnan lehetne...nem Bp, vidéki város...
A menü utána Thai garnélás üvegtészta salátával folytatódott. :)
Neked is van véleményed?
<< Főoldal