Mexikói csípős-savanyú leves ropogós tortillával

Bár az alábbi leves elég tartalmas, pikáns savanykássága miatt mégis kimondottan frissítő. Az egyetlen problémás alapanyag a különleges szárított chili –ezt lehet kapni néhány, egzotikus élelmiszert forgalmazó üzletben (úgymint Ázsia és Culinaris). Nélküle kevésbé összetett ízvilágot kap, mivel pont az ancho chili komplexitása marad ki belőle - de még úgy is remek ( ez esetben egy, nem túlságosan csípős cseresznyepaprikával, esetleg két hegyes zöldpaprikával helyettesítsük).
Mexikói csípős-savanyú leves ropogós tortillával
(Sopa de tortilla)
Hozzávalók (4 személyre)
2 szárított ancho, vagy pasilla chilipaprika
3 paradicsom, meghámozva, feldarabolva
3 evőkanál olívaolaj
1 nagy vöröshagyma, finomra aprítva
3 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
1,2l leszűrt húsleves
1 zöldcitrom leve
2 friss tortilla, csíkokra szeletelve
1 érett avokádó, felkockázva
1 csokor friss korianderzöld
Só, bors
A chilipaprika szárát és magját eltávolítjuk, száraz serpenyőben néhány percig pirítjuk. Ezt követően 20 percre beáztatjuk hideg vízbe. Közben grillfokozatra kapcsoljuk a sütőt, a paradicsom héját keresztben bemetsszük, majd a néhány percig grillezzük, amíg a héja magától lejön. Az olívaolajon üvegesre pároljuk a finomra aprított hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot, valamint a vízben felpuhított, felszeletelt chilipaprikát. (Ha cseresznyepaprikát, vagy friss erős paprikát használunk, ehhez az alaphoz adjuk. Előbbit összemorzsolva, utóbbit grillezve, meghámozva). Felöntjük a leszűrt húslevessel, és összeforraljuk. Turmixgépben simára pürésítjük, majd átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a citromlevet. Közben csíkokra szeleteljük a tortillát, és bő, forró olajban ropogósra sütjük. (Opcionálisan, kész, bolti tortillachipsszel csalhatunk). Nagy mélytányérba tesszük a tortillacsíkokat, az avokádót, majd rámerjük a levest. Friss korianderzölddel megszórva tálaljuk.
Más: Ági, aki főz és intim kérdéseket tesz fel. Köszi, Ági!
Címkék: leves, Magyar Narancs
4 hozzászólás:
Bocsi, ugye az 1,2 dl leszűrt húsleves az 1,2 liter?
huh, természetesen igen:) nagyon, köszi, javítva!
Szia,
ez a leves lesz a mai ebéd, pont van is itthon hozzá minden.
Egy kérdésem lenne "kicsit" más ügyben: szerinted Brüsszelben tudok venni réteslapot, ha igen, milyen néven?
Köszönöm, Kata
Kata, igen, paté filo néven, mélyhűtőpultban szokott lenni, a delhaize-ben pl. a mélyhűtött croissantok mellett volt régen
Neked is van véleményed?
<< Főoldal