Köveskál, kefír, sok citrom
Tavaly, augusztus végén, a Káli-medencében, Köveskálon, a teraszon ücsörögtünk, talán lecsó volt a vacsora, amikor bemutatkozott a kefíres őszibarack –vagy őszibarackos kefír. Kata barátnőm rukkolt vele elő, ő valakitől tanulta. Valójában pontosan olyan desszert (reggeli?), amit az ember csak úgy összedob abból, ami éppen a hűtőszekrényben akad a nyár közepén. Ilyen egyszerű: kefír, rengeteg reszelt citromhéj, őszibarack, méz (cukor?), összekeverve. Nos, ebből a kis ártatlan semmiségből , úgy emlékszem, rosszullétig ettem, addig, amíg csak volt. Egész egyszerűen lehetetlen abbahagyni, amíg van a tálban, addig kanalazza az ember. Akkor bizonyára kellett hozzá az aznapi hangulat, a ház, a társaság, na meg a pillanat feelingje, de azért a pesti lakásban is jólesett.
A kefírt egyébként is imádom, amikor külföldöm éltem, ahányszor hazajöttem, az volt az első teendőm, hogy az első közértben feltankoltam annyi dobozzal, ami kitartott a pár napra. Annyira Budapest íze volt, hozzátartozott az itthonléthez.
Köveskál, Kata és a kefír ihlették ezt a desszertet. A hozzávalók pontosan ugyanazok, kissé kordába rendezve–minimális zselatinnal megkötve, kvázi mint egy panna cotta (csak hát, a kefír panna cotta elég röhejesen hangzik..). A kiegészítő, amitől egyel összetettebb kategóriába lép, az a tetejére biggyesztett kandírozott citromhéj. Az egész így összességében egy nagyon frissítő, alapvetően savanykás desszert, aminek az édességét a kandírozott citrom adja.
Hozzávalók (4 adag)
5dl kaukázusi kefír
1/2dl víz
3 evőkanál méz
2 őszibarack, meghámozva, apróra kockázva
2 citrom reszelt héja
2 zselatinlap
Kandírozott citromhéj:
2 citrom héja
1dl víz
10dkg cukor
A kandírozott citromhéjhoz a két citrom héját zöldséghámozóval, széles csíkokban lefejtjük, fehér rész ne legyen rajta. Gyufaszál méretű vékony szeleteket vágunk belőle. Kis lábasban vizet forralunk, majd a citromhéjat néhány másodpercig blansírozzuk. Ezt a műveletet összesen háromszor ismételjük meg (kicsit macerás, de gyorsan megy, és fontos, hogy a citromhéj ne legyen keserű). A vízből és a cukorból cukorszirupot főzünk, hozzáadjuk a citromhéjat, majd addig főzzük, amíg a szirup besűrűsödik és a citroméj áttetszővé válik. A szirupban hagyjuk kihűlni, abban tároljuk.
A desszerthez a zselatinlapokat tíz percre hideg vízbe áztatjuk. Közben lereszeljük a citromokat (lehetőleg bio, kezeletlen), ezt is kétszer blansírozzuk, az őszibarackot pedig meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk. A vízből és a mézből szirupot főzünk. A zselatint kinyomkodjuk, és a szirupban feloldjuk. Hozzáadjuk a simára kikevert kefírhez. Belekeverjük a reszelt citromhéjat és a felkockázott őszibarackot. Poharakba töltjük és legalább 4 órára, de inkább egy éjszakára behűtjük.
A kefírt egyébként is imádom, amikor külföldöm éltem, ahányszor hazajöttem, az volt az első teendőm, hogy az első közértben feltankoltam annyi dobozzal, ami kitartott a pár napra. Annyira Budapest íze volt, hozzátartozott az itthonléthez.
Köveskál, Kata és a kefír ihlették ezt a desszertet. A hozzávalók pontosan ugyanazok, kissé kordába rendezve–minimális zselatinnal megkötve, kvázi mint egy panna cotta (csak hát, a kefír panna cotta elég röhejesen hangzik..). A kiegészítő, amitől egyel összetettebb kategóriába lép, az a tetejére biggyesztett kandírozott citromhéj. Az egész így összességében egy nagyon frissítő, alapvetően savanykás desszert, aminek az édességét a kandírozott citrom adja.
Hozzávalók (4 adag)
5dl kaukázusi kefír
1/2dl víz
3 evőkanál méz
2 őszibarack, meghámozva, apróra kockázva
2 citrom reszelt héja
2 zselatinlap
Kandírozott citromhéj:
2 citrom héja
1dl víz
10dkg cukor
A kandírozott citromhéjhoz a két citrom héját zöldséghámozóval, széles csíkokban lefejtjük, fehér rész ne legyen rajta. Gyufaszál méretű vékony szeleteket vágunk belőle. Kis lábasban vizet forralunk, majd a citromhéjat néhány másodpercig blansírozzuk. Ezt a műveletet összesen háromszor ismételjük meg (kicsit macerás, de gyorsan megy, és fontos, hogy a citromhéj ne legyen keserű). A vízből és a cukorból cukorszirupot főzünk, hozzáadjuk a citromhéjat, majd addig főzzük, amíg a szirup besűrűsödik és a citroméj áttetszővé válik. A szirupban hagyjuk kihűlni, abban tároljuk.
A desszerthez a zselatinlapokat tíz percre hideg vízbe áztatjuk. Közben lereszeljük a citromokat (lehetőleg bio, kezeletlen), ezt is kétszer blansírozzuk, az őszibarackot pedig meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk. A vízből és a mézből szirupot főzünk. A zselatint kinyomkodjuk, és a szirupban feloldjuk. Hozzáadjuk a simára kikevert kefírhez. Belekeverjük a reszelt citromhéjat és a felkockázott őszibarackot. Poharakba töltjük és legalább 4 órára, de inkább egy éjszakára behűtjük.
Címkék: édesség
9 hozzászólás:
PannaCottaLight
A gyümölcsös kefírt lehet fagyasztani is, fantasztikus üdítő csemege! És próbáld meg "hagyományos", nem kaukázusi kefírrel is, annak kicsit más íze van, nekem még jobban illik a citromhoz.
Ilyet én is szoktam. Imádom, szenzációsan finom. Jól behűtve gyümölcsleves gyanánt esszük, délután meg desszertként. :)
A kefír meg... Ezerszer finibb, mint a joghurt. :))
Minden - magára valamit adó - recept szerző lap zselatint ír. Ilyet én még élőben soha nem láttam! Budapesten élek, igaz, nem járok sem a Csarnokba, sem a Culinarisba és csak átlag üzletekben vásárolok, de ezeken a - magukra mit sem adó - helyeken csak por zselatin kapható. Hány gramm por zselatinnak felel meg a két lap? Köszi!
lapzselatin nemcsak culinarisban kapható, hanem a cba-ban, spar-ban és az összes hipermarketben is a sütős részlegen. Dr. Oetker:) a lapzselatint sokkal jobban szeretem használni,semlegesebb és könnyebb vele dolgozni. fejből nem tudom, mennyi pornak felel meg, mert még soha nem használtam, de megnézem
Hmmmmmmm, az a bizonyos eredeti is igen finom volt :)
Tőled van, vagy Te is ugyanebből ettél?:)))
az én főzési tudományom mondjuk zéró körül oszcillálva divergens. Szóval nem, de épp Katánál jártam és átmentünk a szomszédba vendégségbe: na ott érkezett egy hatalmas adag
http://www.receptindex.com/fortelyok/zselatin
Én itt olvastam, hogy 6 zselaLAP=9gramm zselaPOR :)
Neked is van véleményed?
<< Főoldal