csütörtök, december 04, 2014

Almával, körtével, fügével


A leveles tészta készítése házilag igen időigényes elfoglaltság, kevesen állunk neki. Az alábbi klasszikus, számos cukrász által bemutatott receptben bemutatott módszer amolyan gyors, instant leveles tésztát eredményez, a négy-ötszöri hajtogatásnak köszönhetően ugyanis a tészta megemelkedik, és sok vékony réteg képződik benne. 


Bármilyen gyümölccsel kirakhatjuk, a képen látható fügés változatot még kora-őszi, buja fügével készítettem, akkor volt szezonja a Balatonon, a Káli-medencében, illetve rekeszekkel állt az érett, török füge a szupermarketekbe is. Nagyon finom almával, körtével, vagy akár narancsos sütőtöklekvárral. Az alábbi képen pl. almával (és sós karamella öntettel). A lenti receptben megadott mennyiség hat egyszemélyes sütire szól, egy nagy, 20 cm átmérőjű tésztához 15dkg liszt, 15 dkg vaj és 0,5 dl víz szükséges (és az almáshoz négy darab meghámozott, vékonyra szeletelt zöldalma).



Ezt a desszertet tálalhatjuk magában is, vagy fagylalttal, tejszínnel, tejföllel. Megszórhatjuk sós, vagy chilis ropogós mandulával, dióval, vagy pisztáciával.

Fügés sütemény 
Hozzávalók ( 6 kis adag)

10 dkg liszt + a szóráshoz
½ kávéskanál só
10 dkg jéghideg vaj
2-3 evőkanál jéghideg víz
6 szem friss, érett füge
1 evőkanál nádcukor
Tálaláshoz: vanília-, joghurt-, vagy diófagylalt


Elsőként elkészítjük a házi vajas tésztát: egy kis keverőtálban összekeverjük a lisztet a sóval. Hozzáadjuk a jéghideg vajat. A vajat leginkább a reszelő nagy lyukán érdemes lereszelni, esetleg fel is kockázhatjuk. A végeredmény szempontjából kulcsfontosságú, hogy valóban igen hideg legyen a vaj, így felhasználás előtt akár célszerű tíz-tizenöt percre a mélyhűtőbe tenni. Kézzel gyorsan összemorzsoljuk a liszttel, maradhatnak benne nagyobb darabok. A morzsa közepébe mélyedést formázunk, ebbe öntjük a jéghideg vizet. Összekeverjük, és amint összeállt, téglalapot alakítunk ki belőle. Lisztezett gyúródeszkán kb. 30 cm hosszú téglalapra nyújtjuk. Mindkét oldalán behajtjuk (mint egy könyvborítót), aztán felülről lefelé félbehajtjuk, végül sodrófával újra 30 cm-es téglalappá nyújtjuk. Ezt a műveletet négyszer – ötször megismételjük (mint egy klasszikus hajtogatott tésztánál). Frissentartó fóliába csomagoljuk, és egy órára a hűtőbe tesszük pihentetni.  A sütőt előmelegítjük 200C fokra. Pihentetés után a tésztát vékonyra nyújtjuk, és hat 12 cm átmérőjű kört szúrunk ki. Áthelyezzük a korongokat egy sütőpapírral leterített tepsire. Hat szem friss, ép, érett fügét vékony cikkekre szeletelünk, és körberakjuk a tésztakorongon. (vagy a meghámozott, vékonyra szeletelt almával). Mindegyik tetejét meghintjük egy kevés nádcukorral. 20 percig sütjük, amíg a tészta arany színűre sül, és kissé megemelkedik, a füge pedig sziruposra sül. Langyosan, vanília-, joghurt-, vagy diófagylalttal, esetleg tejszínnel, vagy kikevert mascarponéval kínáljuk.

 

 

1 hozzászólás:

Anonymous Pomme Pomme szerint...

Ez a tészta hogy bírja a fagyasztást?

7:15 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal