kedd, július 01, 2014

Karcagi Birkafőző Fesztivál 2014.


Hétvégén a kunmadarasi rokonaim meghívására ellátogattam a híres Karcagi Birkafőző Fesztiválra, amelyet idén tizenhatodik alkalommal rendeztek meg. A meghívás eredetileg főzésre is vonatkozott - Kun Józsi, a csapatkapitány biztosít egy egész birkát - mondták, azt készítek belőle, amit csak akarok - mivel azonban még soha nem voltam ezen a rendezvényen, gondoltam, először inkább csak óvatosan, látogatóként veszek részt. A birkafőző fesztivál teljesen lenyűgözött, szuper a hangulata, rendkívül látványos a sokszáz üstben és bográcsban rotyogó birkapörkölt, ezt egyszer mindenkinek látnia kell! Idén 208 csapat nevezett, a karcagi Múzeumparkot teljesen megtöltötte az esemény. Mivel tömegrendezvény (szó szerint - a bejáratnál délelőtt már kígyozó sorokban tömörültek az emberek), persze itt is volt sok ócskaság, mindenféle árus, meg minden, ami egy ilyen népünnepély velejárója, ezzel együtt a főszereplő mégiscsak a különleges karcagi birkapörkölt és a hozzá kapcsolódó hagyomány tudott maradni. Itt hitelesek voltak a betyárruhák is, impozánsak a hatalmas öntöttvas kondérok, és a csikós bőgatyába és kalapba öltöztetett kisfiú sem volt giccses - csak állt komolyan az üst mellett, és figyelte, ahogy apukája tanítja neki a pörköltfőzési fortélyokat. Nagyon tetszett az egész.

A birkát csütörtökön vágták le, pénteken bevizsgálták (nagyon komoly, szigorú egészségügyi előírások és szabályok szerint zajlik az egész főzés). Szombaton, a fesztivál reggelén, már korán reggel teszik fel a pörkölteket, így aki magát a főzési procedúrát szeretné látni, vagy netán, maga is főz, igencsak korán kell kelnie. A pörkölt aztán 2-3 óra alatt fő meg. A karcagi birkapörköltet egész juhból főzik, általában nagy öntöttvas edényben (ritkábban bográcsban). Specialitása, hogy az állat minden egyes részét belefőzik, a fejét, bendőjét, körmöt, összes belsőséget. A karcagi birkapörköltet egyébként a tavalyi évben hungarikumnak minősítették.


Ahogy elnéztem, a csapatok többsége a fenti, hagyományos módszer szerint főzött, de akadtak kivételek, egy délvidéki csapat például mesélte, hogy náluk a fejet nem főzik bele, és a karcagiakkal szemben ők nem egyszerre teszik bele a hagymát és a húst, hanem először külön pirítják a hagymát. Volt, aki a belsőségeket, pl. májat csak a főzési idő egy későbbi szakaszában tette hozzá, a mi csapatunk -Kun Józsiék - mindent egyszerre tettek a kondérba. Az íze utánozhatatlan! A sok pörkölt között akadt egy-egy pacal, illetve slambuc is. A fenti képen pedig az egyetlen - kalocsai - hölgy látható, aki nőként egyedül főzte meg a birkapörköltet -nem csodálom, ez azért férfimunka. De kedvet kaptam, jövőre főzőcsapattal megyek majd, köszönöm szépen a meghívást és jóltartást!


Ha pedig valaki kedvet kapna, vagy más okból kifolyólag, azon a vidéken jár, ki ne hagyja a Poroszlói Rétesházat, amely az ország egyik legfinomabb rétesét árulja, Timiékkel tavaly csináltam interjút.


Poroszló, Kossuth utca 58. (A falu végében, Tiszafüred felé, az út mentén) - sajnos mi mind odafelé mind visszafelé megálltunk, és végigkóstoltuk a palettát. Elképesztően finom rétes!