hétfő, március 15, 2010

Kacsasaláta, töpörtyű, ThaiShop

Új időszámítás nyílt a budapesti friss koriander piacon. A kérdés különösen érzékenyen érint, mivel hetente több tonnányi koriander fogy a konyhámban, és nagyon ideges tudok lenni, ha a szokásos beszerzési helyeken éppen elfogy, vagy nem érkezett. Ennek most vége. A Kertész utca 29. (Wesselényi u/Dob u. között) megoldott mindent. A Thai Shop-ra a fúziós konyha hazai fő képviselője hívta fel a figyelmemet, aztán a TopListához jól fel is fedeztük. Az apró üzletben mindenféle, a thai konyhához szükséges alapanyag kapható, a száraz áru (szószok, rizsek, tészták) választéka különösebben nem tér el a szokásos beszerzőhelyekétől. Nem úgy a friss áru! A hatalmas hűtőpultban minden van, ami csak szem-szájnak ingere, a friss zöld mangótól a többféle ázsiai bazsalikomig (pl. holy basil= szent indiai bazsalikom, sweet basil=thai bazsalikom (horapha) –itt egy remek összefoglaló a különböző bazsalikomokról), a vízi spenóttól (morning glory) a galangáig és kaffir lime levélig. Múlt héten vietnami főzőestre vettem itt szuper minőségű zöld papayát (salátához). Na és a friss koriander. Hát, az valami elképesztő minőségű! Egy nagy (10dkg-os) zacskó ára 500Ft, ráadásul a gyökere is rajta van (ami currypasztához nagyon fontos).

Egyszóval, megoldódott az örökös koriander problematika, ennek örömére rögtön egy jó kis dél-kelet ázsiai ihletésű kacsasalátával rukkoltam elő a vendégemnek. Ez nagyjából ugyanaz, mint a thai marhasaláta, de ezúttal kacsából. Amit azzal fokoztam, hogy 1. a kacsamellről lefejtettem a bőrt, és azt külön kisütöttem, ezzel a ropogós töpörtyűvel szórtam meg a salátát (gyakorlatilag ez helyettesítette a durvára tört mogyorót), 2. Adtam a salátához apróra kockázott Nasi körtét, ez az a bizonyos ázsiai körte, amivel azért szeretek dolgozni, mert lédús, ugyanakkor nagyon jó ropogós. Kacsa+rizstészta+menta, koriander+halszószos savanyú-csípős öntet+töpörtyű+körte – komoly kombináció, azt hiszem, ez elég jól sikerült.

Csípős-savanyú kacsasaláta töpörtyűvel, körtével

Hozzávalók (2 személyre)

1 kacsamell, bőre leválasztva
5dkg rizstészta (cérnametélt)
1 nagy csokor friss menta
1 nagy csokor friss koriander
½ érett, de kemény körte (lehetőség szerint ázsiai Nasi), apróra kockázva
1 kisebb lilahagyma, vékonyra szeletelve
Öntet:
1 lime leve
2 evőkanál halszósz
1 evőkanál barnacukor
1 evőkanál szezámolaj
1 gerezd fokhagyma, lereszelve
1 friss chilipaprika, kimagozva, finomra aprítva

A kacsamellről lefejtjük a bőrét, majd felkockázzuk. Serpenyőben kisütjük, amíg arany színű, ropogós darabokra sül ( a kisült zsírt felhasználhatjuk máshoz). A sütőt előmelegítjük 190C fokra. A hús mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. A serpenyőben kevés kisült zsíron mindkét oldalát egy-egy percig megpirítjuk. Sütőbe tesszük, és 12 percig sütjük. Szeletelés előtt legalább 5 percig pihentetjük. Amíg sül, a rizstésztát 2-3 percre forró vízbe áztatjuk, leöblítjük, megszárítjuk. Az öntethez összekeverjük a halszószt, lime levet, cukrot, szezámolajat, fokhagymát, chilipaprikát. A kacsát éles késsek hajszálvékonyra szeleteljük, és összeforgatjuk a rizstésztával, a hagymával, a friss fűszerekkel és az öntettel. Megszórjuk a felkockázott körtével és a töpörtyűvel.

http://www.thaishop.hu/
Kertész u.29

Tel./Fax :+36-1-266-1598


Címkék: , , ,


 

 

5 hozzászólás:

Anonymous certaldo szerint...

Látom, nemes véget ért a kacsamell! :) Nagyon harmonikusnak látszó ételt varázsoltál megint, szívesen találkoznék vele élőben!

8:35 de.  
Blogger Lila Füge szerint...

kellene ide egy LIKE gomb!

2:51 du.  
Anonymous nokedli szerint...

elájultam, annyira jó!!!

11:06 du.  
Blogger Petrezselyem szerint...

Ez egyszerűen isteni!
Annyira passzolnak egymáshoz a hozzávalók, hogy az már szinte tökéletes, mindenkinek ízlett!
Köszönjük

3:26 du.  
Blogger mattteo szerint...

a korianderből jött az ötlet, körte helyett alma, a pác mézes-chilis, a hagyma a kacsazsírban konfitálva, és plusz avokádó, szezámmag...
instant siker!

7:07 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal