kedd, október 28, 2008

A világ legjobb szakácskönyvboltjai

Lefogadom, hogy nem én vagyok itt az egyetlen, akinek az éjjeli szekrényén szakácskönyv kupacok tornyosulnak. Az előző lakásban nem volt rendezett helyük, végül már az összes teret beterítették, a nappalitól a hálószobáig. Most már végre jó helyre kerültek, külön polc (fal) készült számukra, a biztonság kedvéért jó sok üres polccal, hogy lehessen hová terjeszkedni.

Nagyon szeretem a könyvesboltokat. Mindenfélét. Kicsiket és nagyokat. Órákat tudok eltölteni bennük, anélkül, hogy észrevenném, hogy elrepült az idő. A szakácskönyvbolt, na persze, az külön műfaj. Az mindig egy komoly stratégiai döntés, hogy betegyem a lábam, vagy ne. Középút nincs, nekem az nem megy, hogy csak benézek. Ha már bent vagyok, garantáltan nem távozok üres kézzel, szeretek elmélyedni, lapozgatni, szóba elegyedni.

A new york-i Kitchen Arts&Letters szakácskönyv szaküzlet intézmény. Nem esik be az ember ide csak úgy, véletlenül, olyan - viszonylag kieső - helyen található, ahová külön el kell zarándokolni, csak olyan jön, aki ezt tudja. 25 éve ugyanezen a helyszínen van, az alapító tulaj és az üzletvezető (egykori eladóból lett) mindig a boltban találhatóak. Olyan könyvek sorakoznak itt a polcokon (több ezres nagyságrendben), amelyeket nem kap meg az ember átlagos könyvesboltban: régi kiadások, ritka példányok, vagy különleges, kis példányszámban megjelent csemegék. A spanyol zsenik könyvei, angolra lefordítva, a Gastronomica régi számai, stb. Mialatt ott vagyok, folyamatosan cseng a telefon, valaki egy új ausztrál csúcsgasztronómiai könyvet keres („tudunk róla, még nincs nálunk a boltban, de akkor megrendeljük Magának, kérem a címet, kb. 1 hét alatt tudjuk küldeni”), más meg érdeklődik, hogy megjelent-e már Thomas Keller új, sous vide könyve, ha igen, milyen. Minden könyvet kivűlről ismernek, azt is megmondják, ha nem olyan jó, vagy mást ajánlanak helyette.

Azokat a boltokat szeretem a legjobban, amelyekről sugárzik, hogy szerelemből csinálják, ahol a tulaj/üzletvezető/eladó otthon van , ki lehet kérdezni, meg lehet tárgyalni. Az alábbiak mind ilyenek (én ezeket ismerem, ha valaki olyan városban él, ahol szintén van hasonló, vagy ismer további jó tippeket, megköszönöm, ha kiegészíti).

Kitchen Arts&Letters, New York
http://www.kitchenartsandletters.com/
1435 Lexington Ave New York (93/94th között)
(212) 876-5550
Szállítanak tengerentúlra is

Buchgourmet, Köln
http://www.buchgourmet.com/
Hohenzollernring 16-18
+49 221 2574072
Brüsszelben gyakran rendeltem tőlük, hozzáértő, megbízható üzlet, nagy választékkal, szállítanak Mo.-ra is

Books for Cooks, London
http://www.booksforcooks.com/
4 Blenheim CresLondon
+44 20 72211992
Hangulatos bolt Notting Hill-ben

Babettes Spice&Books, Bécs
http://www.babettes.at/
Schleifmühlgasse 17, Wien
43-1-585-5165
A legközelebbi, Naschmarkt mögött

Cook&Book, Brüsszel
http://www.cookandbook.be/
32-2.761.26.00
Place du Temps Libre
Bruxelles ( WOLUWE-SAINT-LAMBERT )
M: Roodebeek
Ha valaki nincs nagy rohanásban, mindenképpen látogasson el ide. Nem kifejezetten szakácskönyv specialista, hanem 9 hatalmas teremből álló, hangulatos könyvesbolt komplexum, étteremmel, kávézóval egybekötve. Egy egész teremnyi szakácskönyv.

La Cocotte, Párizs
http://www.lacocotte.net/
5, Rue Paul Bert
Paris 75011 –
+33 1 43 73 04 02


Címkék: , ,


 

 

23 hozzászólás:

Anonymous Névtelen szerint...

Ez bizonyára rendkívül profánul hangzik, de mindig felmerül bennem, hogy miből is él isten lánya? Ha ennyi ideje van molyolgatni, olvasgatni, elmerülgetni a gasztronómiában, ismerni a world gastro traveller könyvesboltokat.. Van-é esély jól főzni, ha az ember 8kor kávézik, fél kilenckor cigizik, tízkor dolgozni megy, és ezt este hétkor hagyja abba? És azután sötétben keresgéli a bazsalikomcserepet?

1:26 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Jaczkó Béla írja:


Párdon! Nem hinném, hogy bárhol olvashatta ezen a portálon Névtelen, hogy nevezett blogger nyolckor kávézik, fél kilenckor cigizik, és tízkor jár dolgozni. A brüsszeli és hazai hivatalok sem tíz után kezdenek, bár arról hallottam már, hogy késő estig is van tennivaló. S hogy miből él ember lánya? Már bocsánat, ha veszem a bátorságot helyette válaszolni.

Tehát: végy egy egyetemi diplomát, adj hozzá néhány idegen nyelvet - lehetőleg anyanyelvi szinten, fűszerezd meg jó kommunikációs adottságokkal és nem tanulható intelligenciával.

Ez sztm jól eladható.

Tessék utána csinálni!! --(Profánkodni persze könnyebb!!)

6:47 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Hasonló gondolatok ébredtek bennem is. Szeretem és rendszeresen olvasom a blogot, de az ilyen jellegű bejegyzésektől azon kezdek merengeni, hogy mi a túrót csinálok én ennyire rosszul (pénz- és időhiány..)?

6:48 de.  
Blogger Fűszeres Eszter szerint...

A szakácskönyv bolt a legveszélyesebb boltfajta rámnézve, a konyhai kütyük szaküzletével együtt. Nem elég, hogy egy havi fizetésemet is képes vagyok ott hagyni, de egyszer 9 órát töltöttem el az egyikben, és csak azért kellett befejeznem az olvasgatást, mert rámcsörögtek, hogy kések a randiról :-)
Akkor éreztem azt, hogy egy ilyen bolt nem nekem való, mert minden egyes eladott könyv után fájna a szívem, ugyanúgy, mint azokban a konyhafelszerelés üzletekben, ahol használt dolgokat is árulnak, és még sütnek-főznek is napközben...

7:20 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Igaz ez csak onlány, de azért szerintem nagyon jó könyvesbolt: http://bookdepository.co.uk/
Mindig nagyon gyorsan(és ingyen) szállítanak, az ügyfélszolgálat nagyon rendes, segítőkész. Egyszer veszett el egy könyv(az én hibámból), de azt is újraküldték.

11:47 de.  
Blogger viksi szerint...

huh ez nyilván izgalmasabb, mint az amazonon keresgélni : )
írsz valamikor egy bejegyzést a kedvenc szakácskönyveidről? jó főzést addig is.

4:40 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

Kedves Jaczkó Béla, köszönöm szépen.

Kedves Névtelen, elolvastam az összes hasonló tartalmú kommentedet,bevallom, kicsit meglepődtem, mert ilyen hozzászólással még soha egyetlen külföldi gasztroblogon nem találkoztam (sweet home..). De ha írsz nekem egy privát e-mailt, akkor nagyon szívesen adok tanácsot, hogy az ember hogyan és miért kerítsen időt a szenvedélyére. Ja, és elárulok Neked egy óriási titkot: 8-nál icipicit korábban kávézom, és nem cigizem. Bazsalikomcserepem sajna nincs, mert kihalnak a szmogos erkélyen.

6:19 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Mondanám, hogy visszafogom a szakácskönyvekkel (konyhai kütyükkel stb.) való szerelembeeséseket, de nem tudom. Így egy ideje nem is erőltetem, és nyugodtan nézelődhetek a csatolt linkeken:-)

LepkePillangó

6:26 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Kedves Névtelen, aki a http://bookdepository.co.uk/ oldalt ajánlod! Megnéztem, állati klassz, de sajnos nem szállítanak Magyarországra, sem ingyen, sem pénzért :-( Ezek szerint te nem ide rendelted a könyveket?
Melinda.

9:57 du.  
Blogger kökörcsin szerint...

Kedves Melinda!
Én már rendeltem olyan oldalakról könyvet Magyarországra, ahol nem volt feltüntetve, hgoy szállítanak ide is. Írtam egy e-mailt, kértem, és eddig mindig sikerült. Talán itt is érdemes megpróbálni. Remélem, segítettem.
Üdv

5:15 de.  
Blogger kökörcsin szerint...

Kedves Melinda!
Én már rendeltem olyan oldalakról könyvet Magyarországra, ahol nem volt feltüntetve, hgoy szállítanak ide is. Írtam egy e-mailt, kértem, és eddig mindig sikerült. Talán itt is érdemes megpróbálni. Remélem, segítettem.
Üdv

5:15 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Tudnal talan egy-ket konyvet is ajanlani? Ilyen helyeken mindig "zavarba jovok" a rengeteg konyv lattam, es azt sem tudom hol kezdjem a valogatast...
Jol jonne egy ket tipp :)
Koszonom, Agi

9:03 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Kedves Lucy, köszönöm! Ezt fogom tenni, remélem megesik rajtam a szívük :-) Melinda.

9:46 de.  
Blogger kisrumpf szerint...

Khm, hiba volt ezeket a linkeket így Karácsony előtt feltenni, ugye, tudod... Nekem már tiltva van a szakácskönyv vásárlás.

11:20 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

RECEPTET!!!!!
De olyat, amiben nem szólod le állandóan az országot, ahol próbálunk, mi földi halandók boldogan élni!
Igenis telis-tele az ország és a főváros remek fűszeresekkel, zöldségesekkel, eldugott csudaboltokkal!

11:23 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

C&V: ne is foglalkozz az ilyen emberekkel. Sokan azt hiszik, hogy egy blog iró otthon mereszti a seg..ét (bocsi, ez a legtalálóbb :-)).

Névtelen,
A legtöbb blogiró ugyanúgy 8 órában (vagy többen) dolgozik (aki meg otthon van, mert babázik, szintén nem vethető a szemére...) időt, energiát és pénzt nem kimélnek azért, hogy a hobbijukkal foglalkozzanak. Ezek az emberek vagy bárki, aki olyan dologgal foglalkozik, amit igazán szeret, nem a tv előtt ül a napi rutin után, hanem tartalmassá teszi a napjaikat, mégha néha fárasztó is, de ezért élünk.

Lizi

11:25 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

névtelen (2-es számú???): szerintem Chili sosem állitotta, hogy semmi jó nincs ebben az országban vagy fővárosban. De miért csuknánk be szemünket, nem feltétlenül azért ir a csillagánizsról, hogy azonnal rohanj el a fűszereshez és főzzél vele, hanem hogy még többet "lássunk" a világból.
Nem hiszem, hogy a tavasz/nyári Chanel divatbemutató után is rohannál megvenni a legújabb modellt.

Ha pedig már jártál külföldön, akkor belátod, hogy sok mindenben kell fejlődnünk és igenis szűk a kinálat.
Valóban vannak csudaboltok, de nem zavarhatja le mindenki ott a heti bevásárlását. Persze, hogy bosszantó, hogy a 2euros kecskesajt itthon 900 Ft-ba kerül.

Lizi

11:31 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Kedves 2-es számú névtelen, ha olvastál volna korábbi bejegyzéseket, láthattad volna, hogy Ch&V mennyit áradozik a magyar zöldségekröl/gyümölcsökröl, a Nagycsarnokról, egyes éttermekröl stb. De miért is van az, hogy az ilyenfajta hozzászólások mindig névtelenek? És sajnos tényleg igaz, hogy csak a magyar divatblogok (pl.) kommentjeiben hangzik el olyan, hogy juj de szarul néz ki valaki.

És légyszi ne offoljuk már szét ezt a fantasztikus blogot!

RK

2:37 du.  
Blogger Feri szerint...

Azért sem Bélának, sem Chilinek nem kell ilyen ellenségesen reagálni egy ilyen névtelen kérdésre. Én hihetetlenül szeretem ezt a blogot, de nekem is nyitogatott valamit a zsebemben az elromlott a számítógépem, úgyhogy elmentem new yorkba megjegyzés. Nem azért, mert irigy vagyok, hanem mert a szerző hajlamos úgy kijelenteni extravagáns dolgokat, mintha azok teljesen hétköznapiak lennének, és ettől az ember néha nagyon alacsonynak érzi magát. És nyilván nem ez a célja, de ha az ember nem átlagos és blogot ír, akkor belefér, hogy nem csak Béla - egyébként kimondottan profán - bejegyzése helytálló, nem?

8:20 de.  
Blogger chili&vanilia szerint...

szerintem nem reagáltam ellenségesen. de levontam a tanulságokat magam számára, és akkor olyan dolgokat, amelyeket provokatívnak érezhettek, inkább csak baráti, ill. szűk körben fogok megosztani, nem itt.

Jesszus, ugye azt ugye nem vette senki komolyan, hogy tényleg azért utaztam el, mert összeomlott a számítógépem?? már fél éve készültem az utazásra.

9:21 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Szia Chili!

Rá se ránts, irigyek mindig voltak és lesznek is. Annál pedig semmi sem irigylésre méltóbb, ha valaki úgy élhet a hobbyjának vagy inkább szenvedélyének, mint ahogy mi sokan gasztrobloggerek. Mi ettől tudunk mosolyogni és pozitívak lenni.

Térjünk inkább vissza a könyvesboltra, ami fantasztikus. Igazi gasztrotúra célpont. Egyáltalán lehet egy ilyen intézményből üres kézzel távozni?! Nem erre alkották meg a mazoizmus szót?

Ígérem ahogy eljutok az egyikbe, rögtön postolom. :-) (Én a Notting Hillen lévő boltot tervezem, remélem mihamarabb megvalósítjuk.)

Orsi

12:49 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Berlin világvárosban is van egy szakácskönyvbolt:
http://www.kochlust-berlin.de/
Alte Schönhauser Str. 36/37
10119 Berlin-Mitte

10:10 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Koszi az otleteket, a Notting Hill-i boltban vegre megtalaltam Richard Corrigan regebbi szakacskonyveit! :-)

11:02 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal