csütörtök, június 04, 2015

Szamuráj a konyhában - japán filmhét!


©Kamome Company

Szuper programra hívta fel a figyelmemet a Japán Alapítvány: a Toldi moziban egész jövő héten japán filmhét lesz, amelynek témája a gasztronómia. A leírások alapján én szívem szerint minden este moziban ülnék, nagyon nehéz a választás, annyira érdekesnek ígérkeznek a filmek. Jöjjön alább a hivatalos közlemény, és néhány film leírása. Időpont: június 8-13. között, minden este 19.00 órakor.

A teljes program a Toldi mozi oldalán, vagy a Japán Alapítvány honlapján található.Az idei Japán filmhét témája a japán élet sarokköve: a konyhaművészet. A válogatásba bekerült hat, az elmúlt évek terméséből szemlézett alkotás szórakoztató és elgondolkodtató módon mutatja meg, mennyire fontos helyet foglal el az evés és a főzés az életben, és hogyan kapcsolja össze az odaadással elkészített étel az emberek szívét.

Program:

2015.06.08 19:00  
Rinko étterme (Shokudo katatsumuri; Rinco’s Restaurant) 
Rendezte:Tominaga Mai
Főszereplők: Shibasaki Kou, Yo Kimiko, Brother Tom
2010, 119 p, Ingyenes vetítés

Szakítása nyomán Rinko teljesen összeomlik. A fiatal lány elveszíti hangját, nem képes többé megszólalni. Korábbi életét maga mögött hagyva hazaköltözik különc édesanyjához, és különös vendéglőt nyit: éttermében nincsen étlap, minden nap csak egyetlen csoport vendéget szolgál ki, az ételt pedig rögtönözve a látogatóhoz igazítva alkotja meg. Nemsokára híre megy, hogy az új vendéglő megváltoztatja a vendégek életét...A varázslatos történet alapját egy sikerregény adta, a néma főszereben pedig az egyik legnagyobb mai japán sztárt, Shibasaki Kout láthatjuk.


©2010 MICOTT&BASARA

2015.06.09 19:00
Szamuráj a konyhában (Bushi no kondate; A Tale of Samurai Cooking: A True Love Story)
Rendezte: Asahara Yuzo
Főszereplők: Ueto Aya, Kora Kengo, Yo Kimiko, Nishida Toshiyuki 
2013, 121 p

A temperamentumos Haru remekül főz, újdonsült vőlegénye, a fiatal szamuráj viszont semmit nem konyít a konyhaművészethez. Ez magában nem okozna problémát, a fiú azonban a Funaki család örököse, akik nemzedékek óta Kaga tartomány urának a szakácsai, s kard helyett a konyhakéssel szolgálják urukat a legnagyobb odaadással. A lány felada lesz, hogy kitanítsa a fiatalembert, aki komolytalan dolognak gondolja, hogy egy szamuráj a konyhában ügyködjön. 

A többi film a programleírásokban:
http://toldimozi.hu/programok/szamuraj-konyhaban-japan-filmhet