12+1 epres desszert -eperszezon 2015.
Még el sem kezdődött, és a hírek szerint kb. 2 hét múlva már le is megy az eperszezon, úgyhogy még gyorsan összegyűjtöttem a blogról a legnépszerűbb epres desszert recepteket. A + 1 a hideg eperkrémleves kecskesajttal (amit azóta más gyümölccsel is kipróbáltam, nagyon jól működik, úgyhogy szépen végig lehet majd vele haladni a nyáron). Jó eprezést!:)
Gyömbéres, epres-almás pite (lsd. alább is, a linkben pedig videóval is)
Vaníliás-fehércsokoládéskrémtorta eperrel (videóval)
Triplaepres-habos pite Kugler Géza nyomán (videóval)
Epres-rebarbarás
pite
Hozzávalók (10
szelet)
45 dkg liszt
1 teáskanál só
30 dkg hideg
vaj (felkockázva, esetleg reszelve)
1,5 dl jeges víz
45 dkg rebarbara (kb. 8 nagy szár)
1 alma, meghámozva,
felkockázva
15 dkg eper
25 dkg cukor
(gyümölcs savanyúságától függ)
0,5 citrom leve
0,5 citrom leve
1 vanília
kikapart magja
esetleg: 3 evőkanál
narancsvirágvíz
3,5 dkg étkezési
keményítő
Elkészítjük a
tésztát: a liszthez keverjük a sót, majd hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat
(az is jó módszer, ha nagy lyukú reszelőn lereszeljük). Az ujjunkkal összemorzsoljuk,
de semmiképpen nem szabad túldolgozni, ne álljon össze teljesen, a vaj borsó
nagyságú, látható maradjon benne. Hozzáöntjük a jéghideg vizet, és csak annyira
dolgozzuk össze, hogy épphogy összeálljon. Lapos korongot formázunk belőle, és
fóliába csomagolva 20 percig, vagy max. egy napig hűtőben pihentetjük. A sütőt
előmelegítjük 200C-ra. Egyötödét félreteszünk,
a többit kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy 26 cm átmérőjű, cakkos szélű
tortaformát, úgy, hogy a tészta kb. 2 cm-re túllógjon a peremén. A rebarbarát
meghámozzuk (ha nagyon fiatal, zsenge, akkor nem szükséges), 3-4 cm-es
darabokra vágjuk. Az epret és az almát felkockázzuk. Összeforgatjuk a rebarbarával,
a cukorral, citromlével, vaníliával, ha használunk, a narancsvirágvízzel, és a
keményítővel (utóbbinak az a szerepe, hogy felvegye a sülés során keletkező
levet, a sütemény szeletelhető legyen). A tésztaburokba tesszük. A maradék tésztát
kinyújtjuk, hosszú csíkokat vágunk belőle, majd a sütemény tetejét berácsozzuk.
200C-on egy óráig sütjük. Mascarponéval, vaníliafagylalttal, vagy hideg tejszínhabbal
tálaljuk.
0 hozzászólás:
Neked is van véleményed?
<< Főoldal