szerda, augusztus 22, 2007

Hull a szilva a fáról...

Bálint gazda honlapján olvasom, hogy a szilva "hazánkban a legelterjedtebb gyümölcs; gyümölcsfaállományunkból minden magyar állampolgárra két szilvafa jut". Szégyen, hogy ehhez képest a kedvencek toplistáján talán még a tízbe sem kerülne be. Hallott már valaki olyan ínyencről, aki egy nyári napon pár szem hamvas szilva után sóvárog? Pedig miért ne?

A gourmet-dobogó tetejére nálam mindenképpen a falun, üstben főzött, sűrű, szinte fekete, savanykás-füstös ízű szilvalekvár kerülne - házi derelyében, papucsban vagy akár csak egy szelet kenyéren. Jöhetnek annak német, osztrák, cseh változatai (Pflaumenmus, Powidl, povidlo), amelyek teljesen cukor nélkül vagy egész kevéssel készülnek, és bukták, táskák, kalácsok töltelékeként tarolnak. Az ezüstérmet megosztva a két legfinomabb deszszertszilva: a Reine Claude és a Mirabella kapják - előbbi kerek, zöld ringlót Claudia királynéról, I. Ferenc francia király feleségéről nevezték el, utóbbi lotaringiai fajta. Mindkettő édes, lédús, zamatos. Harmadik helyezést pedig aszalt formájában érdemel - így az ageni szilva a legfinomabb - vörösborban párolva, marokkói fűszeres ragukban vagy Armagnac-kal kevert fagylaltban.

Számos különleges elkészítési mód is létezik: az umebosi számunkra valószínűleg idegen ízű, de hazájában, Japánban rendkívül népszerű, sós, savanyú, eltett japán szilvaféle; a kínai szilvaszószt tavaszi tekercs vagy sült oldalas mellé adják. A Cock-a-leekie pedig hagyományos skót, póréhagymás csirkeleves, aszalt szilvával. (Bár levesért nem kell olyan messzire mennünk, hiszen némely hazai vidékeken ma is készül a savanykás cibere). Csak egész csöndben jegyzem meg, hogy természetesen nem feledkeztem meg a slivovicák és pálinkák világáról sem. Alábbi mártás viszont kiváló grillezett húsokon, sülteken, füstölt sonka mellé, vagy akár szendvicsben is.

Csípős-fűszeres barbecue-mártás szilvából

Hozzávalók (3 dl-hez):
1/2 kg meghámozott, kimagozott, jó minőségű, illatos, érett, lédús szilva
1 nagy hagyma
2 gerezd fokhagyma
fél hegyes, csípős chilipaprika
1 ek. sűrített paradicsom
2 tk. csípős mustár
3 ek. barnacukor
3 ek. méz
3 ek. szójaszósz
1 kk. cayenne bors (vagy őrölt chilipaprika)
1 kk. őrölt fahéj
só, bors
3 ek. olaj

A szilvát meghámozzuk, kimagozzuk és kis darabokra vágjuk. A hagymát, fokhagymát felaprítjuk, és 3 ek. olajon üvegesre pirítjuk a kimagozott chilipaprikával együtt. Ekkor rádobjuk a szilvát, és 5-10 percig főzzük, amíg a gyümölcs meg nem puhul. Ha esetleg nem enged elég levet, pici vizet önthetünk alá. Robotgépben vagy botmixerrel simára pürésítjük. Átpasszírozzuk, visszaöntjük a lábasba, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót és a fűszereket. Megkóstoljuk, és ízlés szerint édesebbre vagy csípősebbre ízesítjük (a cukor mennyisége a szilva édességétől is függ!). Pár percig főzzük, végül kihűtjük. Sült és grillezett húsok mellé adjuk, vagy sütés közben kenegetjük vele a szeleteket (csak a sütési idő vége felé, nehogy a cukortartalom miatt odakapjon).

Címkék: ,


 

 

13 hozzászólás:

Blogger Fűszeres Eszter szerint...

Nekem a kedvenc gyümölcsöm a jó magvaváló szilva. Sajnos az a sok szilvafa, amiről Bálint gazda mesél, már mind nagyon öreg. Írja, hogy akkoriban voltak szilva dzsungelek. Sok helyen még most is vannak ilyenek, bár egyre kevesebbet teremnek. Álatában minden szilva kukacos bennük, de pálinkának tökéletesek :-)Nagyanyám még úgy aszalta a szilvát, hogy felrakta a tetőcserépre, és néha megforgatta. Persze akkoriban még sokkal tisztább volt a levegő a Zemplénben is.

7:30 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Pont most hoztam anyukám kertjéből egy zacskónyi finom szilvát, és épp neki akartam állni chutney recept keresésének. De ez a szósz is tökéletes lesz (és ha nem turmixolom le, akár még chutney-nak is elmegy?). Köszi!
Sopen (egy lelkes olvasód)

9:05 de.  
Blogger Gourmandula szerint...

Csak a magyar szilvalekvárok védelmében: Erdélyben és a Nyírségben legalábbis, az üstben főzött szilvalekvár egy csepp hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Helyi erőktől pedig nagyon nagyon baráti áron egész évre be lehet tankolni (pl. Tarpa). Ja, és nálam a nr1: az üstös szilvalekvárral készült beigli - egyenesen mennyei! :) Télleg, ezt karácsonykor majd úgyis felteszem, mert nálam régóta nagy favorit, archiválnom kell a receptet. :)

10:28 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

A régi, vésővel aprítható házi szilvalekváraimat többre tartom mint a maréknyi sáfránygyűjteményemet. Igazi kincs. Csakúgy mint a cigánymeggy-dzsem és a kesecseresznye-befőtt.

7:51 du.  
Blogger Pirikenagyi szerint...

Az én anyukám még szokott szilvalekvárt főzni, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Hogy mennyi cukor van benne, azt nem tudom, de az biztos, hogy van még ötéves lekvárja is. Ebből szoktam kenni a palacsintára, mert szerintem a palacsintába a legjobb töltelék a "házi" szilvalekvár. De most hogy olvasom, vannak szilvalekvár-fanok bőven, sok jó recepttel vagy receptigérvénnyel (remélem nem felejtődik el)és én is ki fogom próbálni a beiglit és a chutney-t is. Jövő szombatra pedig meghívtam a nászomékat vacsorára, báránysült lesz, szilvalekváros- barbecue-mártással, kuszkusszal vagy bulgurral. Mit szóltok?

12:36 du.  
Blogger Káposzta Leves szerint...

Csak azt szeretném mondani, hogy SZIA! Eddig csak olvastalak...

5:18 du.  
Blogger zsálya szerint...

ha érdekel valakit elküdöm dédanyám fahéjas foghagymás ecetes szilvakompótjának receptjét

12:21 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

szia,
kicsit off leszek, de van egy fontos kérdésem (ami meglehetősen banális...): a fűszernövényeknek pl. a bazsalikomnak honnan kell leszedni a leveleit, hogy aztán újra kihajtsanak? kezdjem alulról? de a fenti hajtások frissebbek... vagy felülről? de akkor nem hajt újra... vagy igen? komoly dilemma. köszi a segítséget. sok sikert továbbra is :) ! e

3:34 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Szia, Béla légyszi küldd el nekem a receptet! Nem biztos, h most megcsinálom, de fontolóra veszem. Bár egyenlőre szilvát vadászok! :) Győr-Mosonmagyaróvár-Csorna környékén ha vki tud, örülnék, ha megosztaná velem!!!

12:35 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Sült kacsacombbal és kuszkusszal, nagyon finom volt! Köszi!
Kata

6:30 du.  
Blogger zsálya szerint...

ecetes szilva!
Fözöl egy közepesen édes szirupot de egy csipet sót is tégy bele egy kis rúd fahéjjal és 2 szem szegfüborsal/kb.1l/majd a bugyogó lébe tedd bele a szilvát ha feljön a tetejére tedd tiszta ,forró üvegbe.A szirupot most forrásik hevitsd dobd bele a fokhagymát/1/2kg.szilva 4-5 gerezd/ kapcsold rögtön ki a lángot majd merd a szilvára úgy, hogy befedje a lé és most tegyél bele 1tk.ecetet.Zárd le majd tedd száraz gőzbe mig kihül

8:56 du.  
Blogger zsálya szerint...

nyugodtan szedd a felső leveleket ujra kinönek

11:59 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

A gyömbér kimaradt belőle.

3:29 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal