vasárnap, június 26, 2011

Idén is joghurtos sóskaleves

Az abszolút kedvenc hideg levesem nyáron. Ennek receptjét videósítottuk, némi aktualizálással, úgymint pirított dió (nagyon jó hozzá) és csirkefasírt (az magában jobb). Érdemes megnézni, egyrészt, mert a a Baldaszti's nyereménycsomagban van egy Gegenbauer ecet-szett hat féle kegyetlen jó gyümölcsecettel (a három kötelező alapanyag, amelyre receptet kell kitalálni: csirke, sóska, dió). Másrészt, a végén jó nagyot bénáztam, és benne hagyták:) de nem bánom, szerintem is vicces.
Jéghideg, joghurtos sóskakrémleves (videórecept)
Hozzávalók (2-4 adag)

10 dkg megpucolt friss sóska (kb. 20dkg pucolás előtt)
3dl natúr joghurt, lehetőség szerint török típusú
1,5dl szénsavmentes ásványvíz
5dkg cukor +1dl víz
egy kisebb zöldcitrom leve
csipet só
Tetejére: pisztácia, chilipehely, citrusos olívaolaj

A sóskaleveleket megpucoljuk (száráról letépkedjük a leveleket), bő vízben alaposan átöblítjük. Cukorszirupot készítünk: kis lábasban összeforraljuk a kristálycukrot és 1dl vizet. Amint elkészült, azonnal átöntjük egy kis edénybe, amelyet jeges vízbe állítunk, a szirupot teljesen lehűtjük (vagy elkészíthetjük korábban, előző nap is). Turmixgépbe tesszük a joghurtot, az ásványvizet, a zöldcitrom levét, a cukorszirupot és egy csipet sót, turmixoljuk. Nagy lábasban vizet forralunk, a sóskaleveleket egy másodpercre a lobogó vízbe mártjuk, azonnal kivesszük és egy jéggel teli tálba tesszük. Hozzáadjuk a leturmixolt joghurthoz, és teljesen simára pürésítjük. Hűtőben jól lehűtjük. Tálaláskor szórhatunk rá pisztáciát, kevés chilipelyhet és meglocsolhatjuk olívaolajjal.

Címkék: ,


 

 

5 hozzászólás:

Blogger nikicske szerint...

Nagyon jol hangzik, rohanok is a piacra soskaert :)

10:02 de.  
Blogger Nóri szerint...

Ez itt étterem-zöld, míg a videóban meg házisóska-színű, hogy csináltad? Valahogy úgy van, hogy alacsonyabb hőmérsékletű vízzel kell a sóskát inzultálni, és akkor nem szürkül be?

11:03 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Photoshop!

1:10 du.  
Anonymous Peti szerint...

Tanulj meg programozni ingyen a blogomon!

2:27 du.  
Blogger kiralyandras szerint...

Az itteni leírás több ponton is jelentősen különbözik a videóban látható folyamattól. Ott nem hangzik el, hogy le kellene hűteni a cukorszirupot, a leforrázott sóskát nem teszik jéggel teli(!) tálba. Miért egyszerűbb ott az egész, mint az itteni szöveges verzió? Ezek lényegtelen dolgok lennének?

10:51 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal