hétfő, november 21, 2011

Gyömbéres libasült & édesburgonyapüré

Az egyik kedvenc őszi-téli fogásommá vált ez a saját találmány: a tál aljában szaftos, szójás-gyömbéres-zöldséges libasült, a tetején pedig édesburgonyapüré és ropogósra sütött kenyérmorzsa (a képen még sütés előtt.)

A francia konyha klasszikus fogása az ún. hachis Parmentier, a késő 18. századi gyógyszerészről, a burgonya népszerűsítésében komoly szerepet játszó Antoine Augustin Parmentier-ről elnevezett étel: alul apróra vágott (vagy darált) szaftos hús, rajta burgonyapüré, mindez sütőben összesütve – igazi téli, tartalmas fogás. Hasonló étel más kultúrákban is előfordul, az angolok „pásztorpitéje” (sheperd’s pie), vagy több dél-amerikai ország jellegzetes fogása, a pastel de papa is ugyanerre a logikára épül. Arra is kiváló, hogy maradék sülteket használjon fel az ember, de olyan finom és olyan praktikus, hogy külön ezért is érdemes nekivágni. Alábbi változata saját kreáció, a libanapok találkozása némi egzotikummal. A teteje lehet sütőtök, vagy hagyományos krumplipüré is, a hús pedig bármilyen más sült.

A gyömbéres-zöldséges libasültről videórecept is van.

Gyömbéres libacomb édesburgonyapürével

Hozzávalók (4-6 adag)

A libasülthöz:

2 közepes sárgarépa, apróra felkockázva

1 nagy hagyma, közepesen finomra aprítva

1 szál újhagyma, vékonyra szeletelve

2 szál szárzeller, felkarikázva

1 szál thai citromfű, felkarikázva

4cm-es friss gyömbér, finomra aprítva

4 evőkanál olívaolaj

2 nagy libacomb

2 teáskanál kínai ötdfűszerkeverék

só, bors

1 teáskanál frissen reszelt gyömbér

3 evőkanál édes szójaszósz

Az édesburgonyapüréhez:

1kg édesburgonya, héjában megsütve

15dkg vaj, felkockázva

só, bors

4-6 evőkanál kenyérmorzsa


A sütőt előmelegítjük 160C-ra. Közepesen finom, egyenletes méretű kockákra vágunk két közepes sárgarépát, egy hagymát, két rúd szárzellert, egészen finomra egy nagy darab friss gyömbért és egy thai citromfüvet. Alufóliával bélelt tepsire tesszük a zöldségeket, meglocsoljuk kevés semleges ízű olajjal. A két libacombot mindkét oldalán megsózunk, és bőven megszórjuk kínai ötfűszerkeverékkel, amelyet a húsba dörzsölünk. Megsütjük, kb. 2 óra alatt puhul meg. A kisült zsírt leöntjük róla. Amikor kezelhető hőmérsékletűre hűlt, a csontról lefejtjük a húst és apró darabokra vágjuk, a ropogós bőrt ízléstől függően eltávolíthatjuk, vagy az ételben hagyjuk. A húst összekeverjük a zöldségekkel, kevés frissen reszelt gyömbérrel, 3 evőkanál édes szójaszósszal (esetleg egy evőkanál szezámolajat is adunk hozzá). Miközben sül a libacomb, elkészítjük a tetejére a burgonyapürét. Az édesburgonyát héjastul megsütjük, kb. 1 óra alatt puhul meg. Süthetjük külön, vagy egyszerre a libával, külön tepsin. Amikor megsült, félbevágjuk, és húsát kivájjuk. Villával, vagy krumplinyomóval áttörjük, és azonnal hozzáadjuk a vajat. Sózzuk, borsozzuk. Amikor megvan a zöldségekkel összekevert apró libahús, és az édesburgonyapüré, összeállítjuk az ételt: Négy hőálló tálkát, vagy egy nagyobb jénait kivajazunk. Az aljába kanalazzuk a libaragut, majd a tetejét befedjük az édesburgonyapürével. Megszórjuk a kenyérmorzsával (vagy pl. delikátboltokban kapható pankómorzsával), 200C fokos sütőbe toljuk, és kb. 15 percig sütjük, amíg kissé összesül, és a morzsa a tetején megpirul.

Címkék: , , ,


 

 

2 hozzászólás:

Anonymous Névtelen szerint...

Miert nem kommentel senki mar egy joideje???
Amugy en is csak olvasni jövök, de azt szorgalmasan! Lehet mindenki igy van vele?

8:13 du.  
Anonymous baribali szerint...

A Naribol sem, es a blogos receptbol sem volt szamomra egyertelmu (persze kitalalhato ;): most megneztem a videoreceptet es a tobbiek okulasara kommentelem, h a libacombokat a zoldsegagyon kell megsutni.

7:42 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal