Olívaszüret, Morro d’Oro
Október-november az olívatermelők nagy részénél brutális nagyüzem. Ilyenkor préselik az olívaolajak jelentős hányadát, az időszak időjárástól függően kettő, vagy több hónapig tart, sokat ilyenkor nem alszik a családfő. Múlt hétvégén abban a csodálatos élményben volt részem, hogy egy napot eltölthettem a Montecchia család olívabirtokán. Morro d’Oro a Rómától keletre fekvő Abruzzo tartományban található, Teramo-tól néhány kilométerre. A család olívaolaját már ismertem és kóstoltam, de így még inkább értékelni fogom minden egyes cseppjét. Jobb és hozzáértőbb társaságom nem is lehetett volna, mint Giuseppe barátom, a hazai olajguru („az olajdíler”), aki a legjobb éttermeinket látja el csúcsminőségű olajakkal és egyéb olasz termékekkel, és aki éppen a torinói Salone del Gusto-n tartózkodott, innen már csak egy „ugrás” volt Teramo, a szülővárosa. Lépésről lépésre végignéztük, hogy hogyan készül az olaj, számomra a legemlékezetesebb mégis az olívaolaj kultúrája és tisztelete, valamint az emberek arca volt. Az élménybeszámolóhoz megkértem Giuseppét, hogy egészítse ki a gondolataimat az övéivel.
Giuseppe:
Szeptember végén, amikor "érzem", hogy lassan ideje van a szedésnek, erősen kezd viszketni a kezem, és legszívesebben azonnal beülnék a kocsiba, hogy megtegyem azt a 1250 km távolságot, amely szülővárosom és Budapest között van. De ez persze nem mindig megoldható, "csak úgy" (valakinek dolgoznia is kell...ugye?). Így, amikor a Salone del Gusto-n kimondtam, hogy szívesebben lennék olajszüreten, mint abban az irgalmatlan nagy tömegben... (bár a kiállítás megér egy misét), nem kellett kétszer felajánlani, és máris indultunk. Végül is "csak" 500 km-t kellett megtennünk... ;-). Zsófi jól mondta: utána más szemmel nézi az ember az olívaolajat, és annak értékét.
Az olívabogyó leszedése
A titok a leszedés időpontjában rejlik. Az olaj minőségét nagyon komolyan befolyásolja, hogy sikerül-e eltalálni a tökéletes momentumot. Az optimális az, amikor félig zöld, félig fekete a bogyó, de még többségben vannak a zöldek. A szüretelés részben manuálisan, részben gépesítve történik, előbbi esetében az ágakról egy motoros „fésűvel” szedik le a bogyókat, és azokat a fa alá terített hálóban gyűjtik. Az erősebb fák törzsét géppel rázzák, így hullik le a bogyó. A következő titok a leszedés és a feldolgozás között eltelt idő. Minél rövidebb, annál jobb. Ha ugyanis nem kezdik el azonnal, 24 órán belül feldolgozni, akkor elkezd bomlani, és savak képződnek, ez pedig nem tesz jót az olajnak. Számomra meglepő volt, hogy milyen magas az olajbogyó víztartalma, ha az ember nyersen összenyomja, leves, és hihetetlen erős illata van.
Giuseppe:
Ami talán még megdöbbentőbb, az az, hogy ez a tudás már a római kórban megvolt. Így tehát valójában csak azt kell tenni, amit az őseink is tudtak: jól előkészíteni és gyorsan dolgozni. Amit egy nap alatt teszünk, az befolyásolhatja egy egész évnek a munkáját.
Giuseppe:
Szeptember végén, amikor "érzem", hogy lassan ideje van a szedésnek, erősen kezd viszketni a kezem, és legszívesebben azonnal beülnék a kocsiba, hogy megtegyem azt a 1250 km távolságot, amely szülővárosom és Budapest között van. De ez persze nem mindig megoldható, "csak úgy" (valakinek dolgoznia is kell...ugye?). Így, amikor a Salone del Gusto-n kimondtam, hogy szívesebben lennék olajszüreten, mint abban az irgalmatlan nagy tömegben... (bár a kiállítás megér egy misét), nem kellett kétszer felajánlani, és máris indultunk. Végül is "csak" 500 km-t kellett megtennünk... ;-). Zsófi jól mondta: utána más szemmel nézi az ember az olívaolajat, és annak értékét.
Az olívabogyó leszedése
A titok a leszedés időpontjában rejlik. Az olaj minőségét nagyon komolyan befolyásolja, hogy sikerül-e eltalálni a tökéletes momentumot. Az optimális az, amikor félig zöld, félig fekete a bogyó, de még többségben vannak a zöldek. A szüretelés részben manuálisan, részben gépesítve történik, előbbi esetében az ágakról egy motoros „fésűvel” szedik le a bogyókat, és azokat a fa alá terített hálóban gyűjtik. Az erősebb fák törzsét géppel rázzák, így hullik le a bogyó. A következő titok a leszedés és a feldolgozás között eltelt idő. Minél rövidebb, annál jobb. Ha ugyanis nem kezdik el azonnal, 24 órán belül feldolgozni, akkor elkezd bomlani, és savak képződnek, ez pedig nem tesz jót az olajnak. Számomra meglepő volt, hogy milyen magas az olajbogyó víztartalma, ha az ember nyersen összenyomja, leves, és hihetetlen erős illata van.
Giuseppe:
Ami talán még megdöbbentőbb, az az, hogy ez a tudás már a római kórban megvolt. Így tehát valójában csak azt kell tenni, amit az őseink is tudtak: jól előkészíteni és gyorsan dolgozni. Amit egy nap alatt teszünk, az befolyásolhatja egy egész évnek a munkáját.
Az olívabogyó tisztítása, darálása
A bogyókat először rácson át egy verembe öntik, az ágak és a levelek egy része fennakad. Aztán egy gépen keresztül tovább tisztítják, vízzel átmossák, majd elkezdődik a tényleges feldolgozási folyamat: magostól ledarálják, préselik, centrifugálják (hogy kiválasszák a vizet).
Giuseppe:
A régi romantikus kőmalom már nyugdíjba ment. Az évek során, komoly kutatások eredményeként, teljesen automatizált berendezések születtek. A fő szempontok: magas tisztaság, gyors feldolgozás, szakszerű tárolás. És meg egy kuriózum: minden maradék/hulladék további felhasználásra kerül.
A bogyókat először rácson át egy verembe öntik, az ágak és a levelek egy része fennakad. Aztán egy gépen keresztül tovább tisztítják, vízzel átmossák, majd elkezdődik a tényleges feldolgozási folyamat: magostól ledarálják, préselik, centrifugálják (hogy kiválasszák a vizet).
Giuseppe:
A régi romantikus kőmalom már nyugdíjba ment. Az évek során, komoly kutatások eredményeként, teljesen automatizált berendezések születtek. A fő szempontok: magas tisztaság, gyors feldolgozás, szakszerű tárolás. És meg egy kuriózum: minden maradék/hulladék további felhasználásra kerül.
Érkeznek a családok
A legtöbb nagyobb olajprés bérpréselést is vállal, azaz a saját olíváján kívül a környékbeli kisebbvállalkozásoknak, illetve családoknak is préseli az olaját. Ez úgy történik, hogy ők elhozzák az üzembe az (aznap) leszüretelt olajbogyót és szigorú időbeosztás szerint várják a sorukat, amikor az ő olajuk következik. Egészen elképesztő élmény volt látni, ahogy megjelent egy-egy család (kizárólag annak férfitagjai!), gyakran három generációja is, és teljes extázisban várták, hogy az ő olajuk kerüljön sorra. Ahány család, annyiféle olaj, hiszen más a bogyó, az érettségi fok, stb.
Giuseppe:
Egy olajprés gyakorlatilag elsősorban bérmunkából él meg. Egy-egy tétel feldolgozása kb. 1 órát vesz igénybe. Mindenki szépen nyugodtan megvárja a sorát. Én is sokat csodálkoztam, hogy hány család hozta el a gyerekeit egy nap alatt. Örömmel konstatáltam, hogy ez a hagyomány nem fog könnyen kihalni!
A legtöbb nagyobb olajprés bérpréselést is vállal, azaz a saját olíváján kívül a környékbeli kisebbvállalkozásoknak, illetve családoknak is préseli az olaját. Ez úgy történik, hogy ők elhozzák az üzembe az (aznap) leszüretelt olajbogyót és szigorú időbeosztás szerint várják a sorukat, amikor az ő olajuk következik. Egészen elképesztő élmény volt látni, ahogy megjelent egy-egy család (kizárólag annak férfitagjai!), gyakran három generációja is, és teljes extázisban várták, hogy az ő olajuk kerüljön sorra. Ahány család, annyiféle olaj, hiszen más a bogyó, az érettségi fok, stb.
Giuseppe:
Egy olajprés gyakorlatilag elsősorban bérmunkából él meg. Egy-egy tétel feldolgozása kb. 1 órát vesz igénybe. Mindenki szépen nyugodtan megvárja a sorát. Én is sokat csodálkoztam, hogy hány család hozta el a gyerekeit egy nap alatt. Örömmel konstatáltam, hogy ez a hagyomány nem fog könnyen kihalni!
Jön az olaj
A préselési folyamat végén egyszer csak az utolsó csapból megjelenik a friss olívaolaj, amelyet nagy kannákban gyűjtenek össze, ezekből később átöntik fém tároló kannákba, Itt is szépen sorakoztak, felcímkézve a család nevével, ill. hogy hány kg bogyóból készült. Egy külön helyiségben szűrik, palackozzák és címkézik. A friss olívaolajnak átható, intenzív, elképesztő illata van, még ma is az orromban érzem, és kívánom, hogy egyszer mindenki bele tudjon szagolni az ilyen levegőbe.
Giuseppe:
Ez az az illat, amelyet nem lehet elmesélni. Maga az "olajforrás" elképesztő látvány, de az illat... Gennaro, a családfő, azt is elmagyarázta, hogy olajbogyó típusok között is van eltérés az illatban: "ha tudnád milyen a Peranzana illata amikor feldolgozzuk...". Nagyszerű, mondom én: most már tudom, hogy egyszer ez lesz az ürügy, hogy elmehessek szüretet nézni: meg kell tudnom, milyen ez a "Peranzana variáció"!
A préselési folyamat végén egyszer csak az utolsó csapból megjelenik a friss olívaolaj, amelyet nagy kannákban gyűjtenek össze, ezekből később átöntik fém tároló kannákba, Itt is szépen sorakoztak, felcímkézve a család nevével, ill. hogy hány kg bogyóból készült. Egy külön helyiségben szűrik, palackozzák és címkézik. A friss olívaolajnak átható, intenzív, elképesztő illata van, még ma is az orromban érzem, és kívánom, hogy egyszer mindenki bele tudjon szagolni az ilyen levegőbe.
Giuseppe:
Ez az az illat, amelyet nem lehet elmesélni. Maga az "olajforrás" elképesztő látvány, de az illat... Gennaro, a családfő, azt is elmagyarázta, hogy olajbogyó típusok között is van eltérés az illatban: "ha tudnád milyen a Peranzana illata amikor feldolgozzuk...". Nagyszerű, mondom én: most már tudom, hogy egyszer ez lesz az ürügy, hogy elmehessek szüretet nézni: meg kell tudnom, milyen ez a "Peranzana variáció"!
Ebéd
Nem közvetlenül kapcsolódik az olíva feldolgozáshoz, de mégis. A családfő felesége minden nap meleg ebédet főz a 8-10 fős csapatnak, akik dél körül együtt leülnek az asztal köré, és elfogyasztják nem akármilyen ebédjüket. Gondolhatnám, hogy a mi tiszteletünkre készült a számos fogás, de azt hiszem, ez mindig így zajlik. Jobbnál jobb ételek, a részleteket csak azért nem osztom meg, mert külön írást érdemel majd. Bor és olaj természetesen mindig van, utóbbiból azt kaptuk, amelyet éppen abban az órában préseltek.
Giuseppe:
Mi egy vasárnapi ebédet fogyasztottunk, így nem kizárt, hogy egy-egy ételt tényleg a mi kedvünkért csináltak. De... ha azt nézzük, hogy maga a csarnokba építettek egy komplett konyhát, egyértelművé válik, hogy ezt minden nap használják, amikor szüret van.
Többször ettem náluk, de mindig a közelben lévő lakásukban, a mindennapi kosztot, és a minőség mindig ez volt. Egyszerűen adnak az étkezésnek, és annak, hogy a család ilyenkor egy asztalnál ül. Én is ezt szeretném átadni majd a gyerekeimnek.
Nem közvetlenül kapcsolódik az olíva feldolgozáshoz, de mégis. A családfő felesége minden nap meleg ebédet főz a 8-10 fős csapatnak, akik dél körül együtt leülnek az asztal köré, és elfogyasztják nem akármilyen ebédjüket. Gondolhatnám, hogy a mi tiszteletünkre készült a számos fogás, de azt hiszem, ez mindig így zajlik. Jobbnál jobb ételek, a részleteket csak azért nem osztom meg, mert külön írást érdemel majd. Bor és olaj természetesen mindig van, utóbbiból azt kaptuk, amelyet éppen abban az órában préseltek.
Giuseppe:
Mi egy vasárnapi ebédet fogyasztottunk, így nem kizárt, hogy egy-egy ételt tényleg a mi kedvünkért csináltak. De... ha azt nézzük, hogy maga a csarnokba építettek egy komplett konyhát, egyértelművé válik, hogy ezt minden nap használják, amikor szüret van.
Többször ettem náluk, de mindig a közelben lévő lakásukban, a mindennapi kosztot, és a minőség mindig ez volt. Egyszerűen adnak az étkezésnek, és annak, hogy a család ilyenkor egy asztalnál ül. Én is ezt szeretném átadni majd a gyerekeimnek.
Hajszálon múlott, hogy végül el tudtam „lopni” ezt az egy napot, de életem végéig bántam volna, ha nem így teszem. A szüret, az érkező családok látványa, az emberek, az ebéd, a frissen préselt olaj átható illata, mind egyszer s mindenkorra megváltoztatták az olívaolajhoz fűződő viszonyomat. És azt sem felejtem el, hogy Giuseppe milyen extázisba került - gyakorlatilag attól a perctől kezdve, hogy beléptünk az üzembe, nem lehetett hozzászólni, és ő csak figyelt és fotózott, figyelt és fotózott, a végén már minden egyes olajbogyót:) (ezért most meg fog ölni)
Giuseppe:
Egy olajszüretet megtekinteni katartikust élmény. Van benne valami ősi, meg egyben mindennapi, amit nehezen tudok elmagyarázni. Egyszer el kell menni, és megnézni, más szavakkal nem tudom leírni.
Fotók: Giuseppe
Giuseppe:
Egy olajszüretet megtekinteni katartikust élmény. Van benne valami ősi, meg egyben mindennapi, amit nehezen tudok elmagyarázni. Egyszer el kell menni, és megnézni, más szavakkal nem tudom leírni.
Fotók: Giuseppe
Végül, annak, aki végig olvasta ezt a hosszú írást, JÁTÉK! A kommentelők között kisorsolunk egy üveg friss, szűretlen Frantoio Montecchia olívaolajat, amelyet a szüretről hoztunk. Mindössze azt írjátok meg csütörtök éjfélig komnentben, hogy hol szoktatok olívaolajat vásárolni. A sehol is válasz:)
Update: a nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbítottuk a határidőt, szombat (november 6.) reggel 9h óráig még lehet kommentelni, a sorsolást élő műsorban, a Radio Café Gasztrománia című műsorában ejtjük meg 11h-12h között!
319 hozzászólás:
Intersparban vagy Lidlben!
"édesség és illatszer" rózsaszín bolt körút ;)
Corában.
Általában a Pennyben,a Profiban vagy a Coopban veszünk olívaolajat.
Sajnos hiperben :(
Culinaris és Spar.
intersparban szoktam venni, mert az van közel hozzám.
klassz cikk!
Hála az égnek még mindig tart az Olaszországban vásárolt adagom :)
Ha nem sikerül egyenesen Olaszországból, vagy Görögországból szereznem, akkor Metroban, vagy az Intersparban szoktam venni.
Cora, Penny, Lidl
culinaris, kaisers.
Sparban, de egyszer itt jártunk, és vettünk, hát az valami felejthetetlen...:
http://www.museodellolivo.com/
Utazások során mindig, Culinaris, Spar
Külföldön. általában piacokon. Amerre járok, mindenhol olívaolajat veszek. és kérek is. Most horvát, portugál és francia várakozik sorára a polcon...
Lidi
Gorogorszagbol kaptunk legutobb, de hiperben is, kisebb boltokban is szoktam vasarolni. De a szuper cikk - es a fotok - utan most mar nagyon meg fogom nezni, hogy mit vasarolok... :)
Interspar,Cora.
sparban
Lidlben
Hipermarketben, általában: Carrefour,Géant Casino.
Culinaris, Kaisers, Metro, Spanyolország, de onnan is Katalúniából, a Siuranából származót
Én is szívesen vásárolnék Giuseppetől. :) Eddig Interspar, és más üzletek. Sajnos még nem vettem közvetlen a termelőtől, de majd annak is eljön az ideje. :)Borbély Anita
Culinaris
Auchan, Culinaris, és egyszer már eljutottunk Giu. üzletébe is
Két fajta van itthon: Olaszországból hoztuk az egyiket, a másik viszont Spar termék.
A Herbaházban Levante nevűt
ha lehet olaszországból,most a szüretlen a kedvenc
Mióta Delphiben olívaolajat kóstoltam, megpróbálok mindig görögöt venni. Eddig bevált. Egyre több helyen kapni. De most a sáfrányolajra kattantam rá.
biobolt, Kaiser's. Korábban a corki piacon:-). Ott volt egy bolt, ahol ők palackoztak nagyon jó minőségű olasz, spanyol, görög, portugál olajakat. Visszasírom ezt a pultot az olajbogyókkal, buffallo mozzarellával, fetával, fenyőmaggal, kapribogyóval, szardellával stb. ;-)
Kata
Corában. De legszívesebben valahol a Costa Bravan venném :)
Legutóbb Horvátországban (Rovinj, kis zugárus-termelő:).
Általában azért marad a Spar. Mindennapi használatra (pl. sütés) olívamaradék-olaj (ez már eretnekség?), hidegen igazi, szűz.
Tényleg köszi a beszámolót! Talán egyszer én is megszagolom azt a friss olívaolajat... :)
Culinaris és Tesco. A cikk éjjel egykor is elég volt, hogy magamévá tegyek egy tányér olivát :)
A fozeshez hasznalt oliva olajat a tesco/aldi polcairol veszem le, viszont amiota eloetelnek Amsterdamban valami hihetetlen izu es illatu olajat ettem, azota vadaszok egy minosegi forrasra, aminek rabjava valhatok.
leendo aposom sajat termelesu toszkan olivaolajat hasznaljuk
Jelenleg az Aldi-ban vásárolok. A legtöbb étel elkészítéséhez olivaolajat használok.
Momo
Hiperben, Tesco volt a legutóbbi beszerzési pont.
Az Aldiban vagy a Lidlben.
Főleg külföldön. Ha messzebb nem lehet, Ausztriában.
Nagyszerű volt a cikk, régebbi olvasmányaiban is ez volt az amit leírtak egy szüretről, a csodálat és tisztelet az új olaj iránt!
Vásárolni sajnos csak itthon-Profi és Carrefour.
Sparban, Metro-ban, de most nyílt egy keleti fűszeres nem messze tőlünk, megnézem ott is hátha van.
Egyedülálló helyzetem révén én Giuseppetől vásárolok, isteni olaj és ecet felhozatala van.
hipermarketekben
Giuseppétől : )
A Kisjános alt. utcai gourmandériában.
Most még tart az olaszországi beszerzés, egyébként spar és hasonlók.
culinaris, interspar
sarki kis bolt, metro, spar
Giuseppétől, természetesen. :)
A sarki közertben.
Anita
Ha Budapesten járok: a Culinarisban szoktam feltankolni. :)
külföld, metro, culinaris, legutóbb szerencsémre Giuseppe
A Lidlben, mert luccese olajat tartanak, és Puccini is Lucca-ban született!
A Lidl-ben. :)
Culinarisban
Az élménybeszámolót nagyon jó volt olvasni.És hipermarketben vásárolok
Intersparban. :)
Eddig jellemzően PDO minősítésű olajakat vásároltam általában Kréta Sitia részéről, Ázsia Bt-nél. Mostanában viszont Giuseppenél vettem két adag olajat is.
Horasz
Herbaházban, a Százados úton. Üdv, Betti
Hát ezt nem lehet kihagyni. :) Sokfelé szoktam olíva olajat vásárolni, ha valaki megy Olaszországba, akkor onnan hozunk, ha nem, akkor az itthoni üzletek közül a Spar, ami legkönnyebben elérhető számomra.
Nagyon élvezetes írás volt ez, köszönöm.
Aldi, Spar, Merkur-Ausztria,ha van mód kimenni a sógorokhoz.
természetesen Giuseppetől :)
Szuperguszta cikk, gratula!!!
Én mindig ott veszem, ahol épp ér a vásárlás:)Viki
Jellemzően Interspar, TESCO, néha biobolt (Mediline) és évente egyszer sógorasszonyék hoznak Horvátországból házit. Ez utóbbi a legjobb...
Olaszorszagbol, kostolgatas utan. Bor, sajt, szalami, olaj. Visszahozzak a nyar emleket.
CsKata
Lidl vagy Tesco
Külföldi utazások során. (legutóbb: Görögország, Olaszország, Belgium)
Giuseppétől csakis! :)
Amióta ismerem Giuseppet, természetesen Tőle:-) előtte főleg horvát házi olívaolajat, tizenéven kersztül, mindig ugyanattól a családtól, néha vomFass.
általában külföldön, ha tehetem :o)
Zsofi
Sparban vagy a budai borszalonból Guiseppe féle olajat.
Kaisers, Spar, Tesco vagy Metro, de mindig ugyanazt az extra szűz olasz márkát. Olasz barátnőm szerint az egy jó kompromisszum ár-érték arányban. :)
Giuseppétől! (Ha esetleg külföldön járok, akkor mindig hozok 1-1 üveggel a helyi fajtákból.)
Itt Hollandiában én a supermarketben szoktam venni.
Aradi utcai arabnál, többször viszont kaptam, nem tudom, melyik boltból. :) Ezek után már igazán ki kell próbálnom az olasz-magyar olajnagykövet barátodat.
Olasz delikben vagy a bio beszállítónktól rendelek.
Standard élelmiszer boltban.
A "Bertolli extra vergine" az asztalunk mindennapi vendége. A férjem nagy kedvence. Fogyasztásra csak a zöld színűt használjuk, mert a többi nagyon kaparja a torkunkat. Ott vásároljuk, ahol éppen megfordulunk, általában a Sparban (volt Kaiser's), az Auchanban (nemrég akciós volt, egy egész kartonnal vettünk). Külföldön is vásároljuk, mindenhol megnézzük, de általában a piacon (Horvátországban, Madridban) :-)
Lidl-ben
Ha tehetem akkor mindig veszek vagy hozatok, amikor Krétán járok. Szerintem annak nincs párja.
Külföldi utazások során piacokon, expokon, ahol meglátok valami jót.
Itthon legtöbbször kommersz üzletláncokban :-(
Nagyon tetszett a beszámoló!
Megnézem ezt a Giuseppe-t én is!
Egyébként a hypermarketekben szoktam venni.
Külföldről mindig hozok. Itthon általában Aldi.
www.oleologie.com
2 éve élőben kóstoltam és vettem, azóta a neten rendelek náluk.
Horvátországból szintén frisset, novemberben:
http://gasztromami.blogspot.com/2009/11/friss-olivaolaj.html
Illetve Provence-ból, innen:
http://www.moulinducalanquet.fr/
Culinaris vagy Herbahaz
De jó olvasni erről ilyen bennfentestől! Általában szupermarketekben veszem az olajat, de külföldről mindig hozok néhány flakonnal. Jelenlegi olajamat pl a valbonne-i (Franciao.) piacon szereztem be egy őstermelőtől, 5l-es kiszerelésben.
Aldiban. Meglepően jó minőségű.
Marcsi
Mammut I. földszintjén nyílt egy kis bolt, ahol olajokat és eceteket lehet kimérve vásárolni. Rengeteg fajta van és kézzel írott üvegben adják őket. :) Nagyon szeretem. :)
Külföldön, itthon Culinaris és a Mammutban egy olasz boltban. P. Zsuzsa
CBA, ALDI
Sajnos a Corában. Szívesebben vásárolnék közvetlenül termelőtől...
Csakis Giuseppe-nél!
Utazásokon piacon, itthon Cora, Sarki Fűszeres
leginkább cora, vagy külföld
Azon kevés mázlisták egyike vagyok,akinek görög barátai egy egész hordó olajat adtak. 20 liter volt. A fiúknak aki Mo-on tanult hozták autóval de az nem főz neki nem kellett és nem akarták már hazavinni. friss fetát több kilónyit és olivaolajat is igy kaptam egy alkalommal. Sajnos elfogyott ebben közrejátszottak a kérően néző olivaolaj imádó ismerősök is. Igy tudom milyen a családi olajligetben szedett frissen préselt olaj és a teszkós közti különbség. Ott Görögországban albánok,bolgárok szedik bérmunkában és szintén bérpréselőben préselteti ki a család.
Mi csak bioboltban vagy Lidl-ben vásárolt extra szűz olívaolajat használunk. Az elsőt nem kell magyarázni szerintem, a második meg a legolcsóbb, főleg, ha akciós, mégis jó.
Mindegyiket szeretjük, bár sejtjük, hogy van jobb is.
Szívesen kóstolnánk, ha nyernénk. :-)
Régi álmunk Toscana újralátogatása bor/táj/ételek szempontjából; úgy tűnik az olajat is külön kiemeltté kell tennünk, ha sikerül kijutni. Micsoda probléma. ;-)
Kaisers-ben
Itthon Spar, Kaiser's, de ha olívatermelő országba utazunk, hozunk kóstolót.
spéci: culinaris vagy külföld
everyday: Spar vagy Aldi
Életem első olivaolaját Görögországban vettem. Azóta ahol éppen megfordulok hipermarketban,kisebb boltban. Írásodat olvasva egy kicsit ábrándoztam,:) sok mindent megadnék azért, ha egyszer én is tanúja lehetnék a szüretnek.:)
A Cora-ba vásárolom.
A legszimpatikusabb sarki vegyesboltban, vagy az Autogrillben hazafelé. :)
Herbaházban
Herbaházban
Otthon olasz olivaolajat az Auchanban; itt meg franciat vagy kretait a Carrefourban.
Én már az utazásainkat is úgy tervezem, hogy be tudjam szerezni az éves készlet nagy részét. Most épp a kamrában sorakozik abruzzoi és korculai olaj is, de van egy állandó olasz forrásunk is. /ez kb. lidl-s, spáros minőség/
Tejóságoség! Ez itt már tömegnek számit :)))))
Ok, akkor emeljük a tétet: 3 üveg szüretlen olívaolajat fogunk kisorsolni, biztos ami biztos :)))
Ha valaki jár külföldön és van helye a táskában, akkor megkérem, hogy hozzon.
Egyébként pedig Interspar-ban.
(: Giuseppe for President! :)
Corában, és most kaptam egy nagy üveg görög olivaolajat. És ritkán a Ligur tengerpart mellett szedett olivaolajhoz is hozzájutok.
Bevallom, én már több mint 10 éve csak a görög Kalamatát használom, görög utazásokról beszerezve. De a Culinarisban és nagyobb szupermarketekben is kapható.
Nagyon hangulatos beszámoló volt az olivaszüretről, élmény volt olvasni. Köszönöm!
Metro áruházban szoktam, vagy lidlben, ha nagyon elfogy.
Akarom mondani Ligur tengerpart mellett szedett olajbogyóból préselt olivaolaj.... :)
Jó kis írás!
Külföldről mindig, egyébként a sarki fűszeresnél vagy hiperben.
F.Barbara
Mindig hozunk külföldről, itthon pedig az Intersparban szoktunk vásárolni
G-Roby, de egyszer kaptam Olaszországból, egyszer meg Horvátországból családit, utóbbi manuális préselésből. Már ez hatalmas élmény volt, és akkor még nem is voltam szüreten.
Remek beszámolót írtatok!
Interspar, de ha Görögországból is hoztam.
Csakis olasz vagy francia preseles a Culinaris-bol vagy a Sarki fuszeres-tol!!
Volt akkora mákom, hogy legutóbb a Garda-tónál vettem és abból az adagból még mindig van.
culinarisban, a sarki szírnél, és alantasabb feladatokhoz (befőzéshez, konfitáláshoz stb.) a spárban, sőt, újabban a cba-nak van saját márkás extra szűz olaja, ami nem űberjó, de elfogadható.
kisebb boltokban, vagy Lidl.
Az írás és a képek szinte odavarázsoltak. Kár, hogy az illat nem jön át. :)
Anikó
Cora, Tesco, Lidl...de kaptam már olasz olívaolajat ajándékba:)
Vom Fass-ban (vesz az anyukám, mert nekem általában nincs ennyi pénzem :D)
Fantasztikus élmény lehetett! Sok-sok évvel ezelőtt palesztín szomszédaimtól kaptam igazi, házi olívaolajat. Micsoda színe, illa volt..azóta sajnos én is multiban veszem, bár most van még Giuseppétől kapottból:)
vom fass
Tesco :( vagy arab fűszeres.
Főzéshez Lidlben, ízesítéshez/fűszerként Culinarisban.
mikor járok Olaszországban, akkor mindig veszek kint, de most már egyre ritkábban így a köv. helyeken: Lidl, Spar
Aldiban
Köszönjük a beszámolót, nagyon érdekes volt!
Én nyáron Toszkánából hoztam jó pár üveggel és Horvátországból is. De ez már majdnem elfogyott, sajnos.
Igyekszem jó minőséget választani, itthon a bevásárlóközpontokban szoktam megvenni.
Herbaház vagy Mediline
Itt: http://www.epicesdecru.com/fr/
mert meg lehet kóstolni őket, és mert akkora áhítattal mesélik el az eladók, hogy mit mihez használjak, hogy képes vagyok három üveggel is venni... :-)
Görögország, Olaszország, Spanyolország ... ahogy kijön a lépés :) és lehetőleg piacon
Itthon hiperekben veszem amit főzéshez használok, külföldi utakon pedig meglepem magunkat jó minőségű olajakkal, vagy fűszerezett változatokkal, amiket finom kenyérrel tunkolunk magunkba... Nyamm, nyamm... Szűretlent még nem kóstoltam...
Minden nyáron olívaolajjal feltankolva jövünk haza Görögországból. Ez kb. februárig szokott kitartani... A legfinomabb olívaolajat eddig Kos szigetéről egy turistáktól mentes kis faluban sikerült beszerezni.
Itthon Culinaris vagy Lidl a beszerzési forrás.
Itthon a Culinaris-ban vagy a Sarki Fűszeresnél, külföldön jártamban-keltemben, pl. O&Co boltokban, termelőktől piacokon vagy saját üzletükben, helyi specialitásokat árusító boltokban.
boglya
Vom Faß vagy Spar
Interspar :)
sz.
Nagyon érdekes volt a cikk!Olivaolajat Lidlben,Tescoban,Kaisersben,Intersparban,Matchban,DM-ben(bio) vásárolok.Érdekelne, hogy milyen az olajpogácsa színe.
tuti kis bejegyzés. igazi kedvcsináló. én nem túl extra helyeken vásárolok: spar, tesco, néha culinaris.
Aki nevtelenul ir, ot is megkernem, hogy mindekepp jelentkezzen valami azonositoval (akar uj irassal), mert kulonben nem tudjuk kisorsolni :)))
Egy dolognak viszont orulok: nagyon sokan hasznalnak vegre olivaolajat :)))
Culinaris
Hiperben, de szívesen vennék nem tömegcuccot is.
Hétvégén Puglia-ban járva megcsodáltam a sos-sok olajfát az alájuk terített hálóval, valóban óriási munkában voltak. Fasanoban pedig egy utcai pisztácia/dió/olivaárus olyan olivabogyót kóstoltatott, hogy csak! Side éreztem ilyen ízt. Friss, nagyon lédús, csupa aroma. A klementin is most érik.
Sajnos hipermarketben, és nem ilyen családoknál:-(
interspar
interspar
Intersparban.
biobolt
Spar, Tesco, Lidl. Régebben márkahűen egy négyszögletes üvegű görög olajat.
Tescoban vagy Sparban
sparban, ha van Carapelli, akkor az auchanban.
Legutóbb a Sarki Fűszeresnél vettem egy ilyent: Frantoio Montecchia olio extra vergine d’oliva 250 ml
A Granditalia.hu-ról találtam Rájuk. :)
Ismét el kell hozzájuk látogatnom, mert nagyon hamar elfogyott kenyérre kenve, milánói szalámival, parmezánsajttal, rukkolával. Nyam.
Tavaly pont olajszüret idején voltam Toszkánában, akkor friss házi olajat vettem a vendéglátónk birtokán, isteni volt és méregzöld! Azóta sajnos elfogyott, legutóbb a csarnokban vettem. Tavasszal pedig Spanyolországban laktam, ott nem volt gond (:
mostanában culinaris
Mindig máshol vásárolok. Van, hogy kell, de van, hogy csak meglátom a polcon, és érzem, hogy azonnal szükségem van rá :)
külföldön vagy a culinarisban
néha a sparban
Intersparban és Culinarisban.
Itthon Cora, külföldről mindenképpen hozunk, ha "olivaolajas" helyen járunk.
A sarki Albert Heijnben (Velp, Hollandia).
Sparban. Anga
Culinaris, Cora, Spar, Biopiac
Corában.
Főzéshez sima Moninit, de salátához egy toszkán, pont olivaszüretre eső utazás után csak szűretlen extra szüzet (szintén Cora, Il Grezzo a márka vagy egy francia, aminek a neve nem jut eszembe).
Mielőtt ez utóbbi kapható volt, a Pomo d`oro boltjában vettük csapolva a szűretlent. Persze, meg sem közelíti azt, amit előző nap sajtoltak, és olyan volt az íze, mintha csípős, zöld füvet ennénk...
Egy ismerős lány hozza olaszországból (különféle isteni sajtok és sonkák társaságában..:)))
Általában Aldiban vagy Cora-ban.
Culinarisban, hiperekben.
Culinaris vagy Giuseppe, ha elfogy az Olaszországban vásárolt adag :-)
Kaiser's, vagy sarki kisbolt
Ez ugyan nagyon nem passzol ide az olaszos poszthoz :)de Borges vagy krétai... Borgesitthon bárhol, krétait lehet az Aldiban kapni.
Viszont van egy borzasztó gagyi című, de nagyon élvezetes könyv, az a címe, hogy Extra szűz - angol lányok, olasz konyha. A rémes címmel ellentétben nem a modern-lányok-romantikáznak-a Mediterráneumban giccses sorba illik, hanem klassz angol humorral átitatott önironikus és szatirikus félig önéletrajz, a liguriai olivatermesztésről rengeteg érdekes dolgot elmesél a 90-es évek elejétől majdnem mostanáig.
Bocs a hosszúságért...
Sarki fűszeres, Lidl, Metro áruházakban.De megkóstolnám a felajánlottat is!Minderre vevő vagyok! :D
Lenyűgöző beszámoló volt! (Először naivan azt hittem, hogy a kommentek is ennek szólnak:-)) Olajdíler elnevezésen nagyon nevettem.
LepkePillangó
Ja, és nehogy kimaradjak: utazások során mindig gyűjtök. Némi aggodalommal, hogy nem tudom olyan ütemben felhasználni, hogy ne avasodjon rám. Itthon felhasználástól függően: cora, culinaris, egyéb delik, de kísérletező típus vagyok (bátornak kell lenni!). Majd ismét aggódok, hogy a felhalmozás avasodáshoz vezet, bár biztosan szakszerűen tárolom:-))), mert sosem. LepkePillangó
Coraban/Aldiban.
Culinarisban...
Metroban vagy az Auchanban
Pécsett a jemeni fűszeresnél, a Ferencesek utcájában, arab vagy török olajat.
Legutóbb a CBA-ban :(
A felajánlás nagyon megmozgatta az írói vénákat! Jelentem én is nagyon régi olvasód vagyok, de először írok - hátha.
Ahol éppen bevásárolunk, amikor elfogyott. Gyakran kapunk ajándékba.
Culinaris, Spar.
Nagyon jó volt a cikk,köszönöm!
Lidlbe.
Jóéjt,Judit
Spar, kulfold
Dille&Kamille :)
Angliaban a Morrisonsban.
itthon a Culinarisban, de mindig hozok,ha utazom valahová
Liverpool Marketen Londonban
Utazások során + Lidl-ben, főleg ha vannak jobb minőségüek az olasz napokon.
sparban vagy lidlben
Spar, Lidl
Jellemzően az aquincumi Auchan-ban, de szívesen feltankolnék Olaszországban belőle. :-)
Én Athénban Kalamatai olajat vagy Sarki Fűszeres,de az Aldiban is finom Olasz olaj kapható!!
Leginkább Interspar, Tesco - de szívesen kipróbálnánk más forrást is...
Tescoban, Sparban, bioboltban - mikor mire futja ;)
Ezerfűszer bolt a Fény utcai piacnál, vagy Aldi/Lidl/Tesco, akciók esetén.
Olaszországban :)
vinitaly oliva szekció, vagy Mo. metróban szokott jó lenni.
jobb minőségűt, általában metro-ban. inkább többet áldozok rá, mert a gyengébbek (amik szokszor jóval olcsóbbak) nagyon silányak tudnak lenni.
CBA, Aldi, Lidl, Metro.
Itthon a Culinaris-ban vagy a Sarki Fűszeresnél, külföldön jártamban-keltemben, pl. O&Co boltokban, termelőktől piacokon vagy saját üzletükben, helyi specialitásokat árusító boltokban.
boglya
Ausztria. Hogy hol, változó, régebben Bécs, mostanában Stájerország, Billa, Spar, mikor hogy.
múzeum körúti bioboltban
Tipikusan a Tescoban.
S. Kinga
Hozzám közeli lelőhelyeken, tehát Sparban vagy Lidlben.
Budapest, II. ker., Fény utcai piac alagsorában, a fűszeres boltban vagy a mellette levő boltban, ahol csak csupa olasz csodát árulnak -meg persze némi bóvlit is :)
Neked is van véleményed?
<< Főoldal