vasárnap, június 13, 2010

Ayran panna cotta

Az ayran, ez a jéghideg, hófehér, sós ital a törökök egyik fenomenális találmánya. Nagy rajongója vagyok, venni is szoktam néha, készíteni is. Az egy dolog, hogy a török ételek mellé szuperül passzol, jól van ez kitalálva (na jó, a raki is jól van hozzájuk kitalálva, de az azért rétegműfaj). De csak úgy, simán, magában is annyira frissítő, hogy ebben a kánikulában nagyon jól esik. Persze, ayran és ayran között is van különbség, az itthon kaphatóak is elég vegyes minőségűek. A jó hír viszont az, hogy gyerekjáték házilag készíteni. Így megy: botmixerrel keverjünk össze azonos mennyiségű joghurtot és vizet. Adjunk hozzá sót, opcionálisan csipet szárított mentát. Tapasztalatom szerint egy adag ayran (1,5dl joghurt + 1,5dl víz) egy mokkáskanálnyi sót vesz fel.


Arra gondoltam, hogy milyen jó lenne egy könnyű, nyári előétel részévé tenni. Fogtam magam, és pannacottásítottam az ayrant. Mellé pedig tettem egy olyan salátát, amibe koncentráltan beleszuszakoltam jó néhány jellegzetes török alapanyagot: felkockázott uborkát (vajon lehet itthon valahol kapni olyan pici, török uborkát?), paradicsomot, bulgurt (utóbbit csak azért, mert kimaradt valami másból), végül szumákkal megszórt újhagymát. A szumák (cserzőszumák, cserszömörce) őrölt szumákbogyó, mélybordó színű, citrusos ízű fűszer, amelyet a közel-keleti (és török) konyha gyakran használ. Pikánsan savanykássá teszi az ételeket, nagyon jó salátára, vagy halra szórva. A saláta alapanyagait összeforgattam olívaolajjal, citromlével és csomó mentával, ezt tálaltam a sós „panna cotta” mellé. Nagyon friss és könnyű előétel, kényelmesen, előre elkészíthető.



Ayran panna cotta
Hozzávalók (4 adag)



3dl török joghurt
1dl víz
0,5dl tejszín

2 lap zselatin

A joghurtot botmixerrel összeturmixoljuk a sóval és 1dl vízzel. A zselatint tíz percre hideg vízbe áztatjuk. 0,5dl tejszínt forráspontig melegítünk, majd feloldjuk benne a kinyomkodott zselatint. Kissé lehűtjük, majd a joghurthoz keverjük. 1dl-es tálkákba töltjük, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük. Lágy állagú, de kiborítva is szépen tartja a formáját. Salátával, esetleg pitával kínáljuk.


Címkék: , ,


 

 

8 hozzászólás:

Anonymous Névtelen szerint...

Zsófi, ez olyan jól néz ki, hogy akár még hűsítő nyári ajtódíszként is megállná a helyét. Hogy mint étel milyen, azt mindenképpen kipróbálom
gambas

8:33 de.  
Blogger chili&vanilia szerint...

hűsítő nyári ajtódísz:))) na ilyet se mondtak még ételemre:) minden esetre, ételként is egész jól működik:)

9:43 de.  
Anonymous Zsazsa szerint...

Helló!

Én is nagy Ayran rajongó vagyok, a napokban elég sokat készítettem, úgy 2 liternyit és majdnem az összeset én ittam meg, így sajnos a sok sótól jól is feldagadt a lábam...
Most már minden ok, ezután pedig kevesebb Ayran-t fogok inni.

6:45 du.  
Anonymous Katjes szerint...

csodálom a kreativitásod:D

9:02 du.  
Blogger david szerint...

cserszömörce, mint szumák. a leszérított termést használom?

10:37 de.  
Blogger Piroska szerint...

Zsofi, a cserszomorcenek tudod esetleg az angol nevet?

9:04 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

angolul sumac.
david, bocs, csak most válaszolok. szóval, igen, ez a termés, a szumák bogyó őrölve

9:08 du.  
Blogger Barbara szerint...

Piroska, a cserszömörce (Cotinus coggygria) angolul eurasian smoketree vagy smoke tree

5:57 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal