szombat, augusztus 22, 2009

Kacsa LAARB

Váncsa könyvéből a salátafejezet bevezetője az egyik kedvenc passzusom. Azon belül is a követlező mondat „Ugyan a meleg, fokhagymás burgonyasaláta sertéshússal kifejezés nem kellő pontossággal írja le a brassóit, de azért leírja” . Körülbelül hasonló leírás fejezné ki leginkább az alábbi “hússalátát”, amely a thai konyha egyik jellegzetes fogása. Thaiföldön nem kóstoltam, mivel nem voltam, a világ különböző részein látogatott thai éttermekben volt csak hozzá szerencsém. (Vajon van a Parázs Presszóban is?)

Az ázsiai “saláták” esetében gyakran előfordul, hogy zöldség nemigen fordul meg bennük, fő alkotó alapanyaguk a hús (pl. ötmillió évvel ezelőtt a Kispad-ra készített thai marhahús saláta). Közös bennük az öntet, amely többnyire zöldcitromléből, halszószból, cukorból (pálma-, vagy barna) és csomó friss zöldfűszerből áll (menta, koriander, thai bazsalikom). Ja, és némi csípősből.

A laarb nevű étel az egyik kedvencem, nagy valószínűséggel azért is, mert nagy rajongója vagyok minden kézzel ehető ételnek. Ebben az esetben a fűszeres, pirított darált hús salátalevelekbe kerül, amelyeket kizárólag kézzel lehet fogyasztani, mese nincs. Az ázsiai –főleg a vietnámi –konyha előszeretettel és hagyományosan alkalmazza ezt a technológiát, ezért is szeretjük. Nem beszélve arról, hogy ez az étel egészen pontosan 5 perc alatt készül el. Jellemzően csirkéből, vagy sertésből készül, maradék kacsamellet használtam fel hozzá, remek volt.

Kacsa laarb
Hozávalók (2 személyre)

1 nagy kacsamell
1 salotta, finomra aprítva
1 fokhagyma, finomra aprítva
Friss gyömbér, reszelve
Kb. ½-1dl húsleves (nem volt, vizet használtam)
3ek halszósz
½ lime leve
1kk cukor
½ kimagozott chili finomra aprítva
Marék friss menta, koriander
Jégsaláta levelek


A kacsamellről eltávolítjuk a bőrét. A húst éles késsel vékony szeletekre, majd apró kockákra vágjuk (gyorsabb és jobb, mint az aprítógép) . Vastag falú serpenyőben, vagy wok-ban közepes lángon 2 ek olajat forrósítunk, beledobjuk a finomra aprított salottát, fokhagymát, gyömbért és chilit, átpirítjuk. Hozzáadjuk a kacsahúst, magas lángon sütjük, fakanállal folyamatosan kevergetve, hogy minél kisebb darabokra essen szét, kissé megkapatjuk. Ráöntjük a húslevest, erős lángon elfőzzük. Hozzáadjuk a halszószt, cukrot, limelevet. A salátát leveleire szedjük, és erre adagoljuk a húst. Friss zöldfűszereket teszünk rá, batyut, vagy tekercset is hajtogathatunk belőle.




Címkék: , ,


 

 

5 hozzászólás:

Anonymous LCD szerint...

A "laab" nekem is az egyik kedvencem, amit párom (thai) gyakran készít. Kis kiegészítés a recepthez: a thaiok minden esetben ledarálják a húst ehhez az ételhez, és adnak hozzá apróra vágott salotta hagymát is.

LCD

7:19 du.  
Anonymous LCD szerint...

Bocsánat, már látom, hogy a hagyma ott szerepel a listában...épp csak a szemem nem szúrja ki!

7:26 du.  
Blogger tekatana szerint...

ez pont nincs a parázsban, de az a marhahúsos saláta, amit a kispadra írtál, az igen, de legalábbis nagyon hasonló (ott pl. lilahagymát is tesznek rá), és isteni finom, az egyik kedvencem ott.

2:08 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

pont voltam a héten én is:) csirkehúsos változat van, Laab Kai néven fut, meg is kóstoltuk, nagyon finom. igazából minden klassz volt, az ízek abszolút ott voltak, picit jobb minőségű alapanyagokkal dolgozhatnának

3:47 du.  
Blogger Gergő szerint...

NA!!!
ez az én posztom!!
ugyanis nagy laab specialista vagyok. Dél_kelet Ázsiai utunk után sokszor próbálkoztam ezzel az étellel. Először is nekem a kacsaból jött be a legjobban, de akármiből lehet csinálni. Halból még nagyon finom. Mondjuk nem ponty laab, de vmi tengeri megfelelő.
Én mindig szoktam rizsszemeket pirítani, kb 20-30-at, amiket aztán mozsárba összetörök és hozzáadom a salátához. (jázminrizs sárgásbarnára pirítva)
Volt, hogy a húsz (sertés) serpenyőben, de nem olajban, hanem vízben "sütöttem" meg (nagy lángon, nagyon kevés vízzel) ez is jól sikerült.
A parázsban a lilahagymát szerintem a salotta helyett használják, de az is jó.
Köszönöm, hogy elmondhattam:)

6:14 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal