csütörtök, december 21, 2006

Lazac pezsgőmártással


A napokban még egy spontán vendégség alkalmával, mélyhűtő-lomtalanítás keretében történt ez a lazac. Így hálistennek mégsem égek be teljesen azzal, hogy még egy tisztességes karácsonyi recept sincs itt:) Mivel többen is megkerestek azzal, hogy lazacot terveznek karácsony estére, mit tegyenek, élek az alkalommal, és még utolsó percben bedobom ezt az elkészítési módot. A lényeg itt az, hogy a lazacot egy kicsit más formában, tálalom, mint máskor, és ettől az egész azonnal fantasztikusan ünnepi hangulatúvá válik. Persze a pezsgő is jelnetősem rásegít erre, de a mártás lehet bármilyen más tejszínes mártás, amit szeretünk, pl. fehérboros, friss zöldfűszeres, mustáros, stb. A legjobb pedig az, hogy több órával előre, vagy akár előző este is el lehet készíteni, ami nem egy nagy hátrány ilyenkor. A lazac gyönyörű így, és egyáltalán nem nehéz ez a trükk. Az egyetlen, ami fontos, hogy olyan hosszúkás téglalap alakú szeletet kell találni, amiből kivitelezhető. Egyszerűen egy szelet lapjára van vágva, és az így keletkezett hosszú « szalag » fel van tekerve. Nálam csak sózva, borsozva volt, de lehet mindenfélét pakolni rá, pestot, fűszervajat, citromhéjat, tört fűszereket, stb. A mártást előre el lehet készíteni, a lazacot frissen kell.

Most nálam is egy kicsit csend lesz, nagyon kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek !

Recept

Hozzávalók (2 személyre)

2x15dkg lazacfilé
olívaolaj, só, bors

Pezsgőmártás :
1 salotta
1 gerezd fokhagyma
2+1ek vaj
1,5dl pezsgő
2dl tejszín
1,5dl zöldség alaplé (ha esetleg van, persze a hal az igazi)
só, bors

A lazac előkészítése : kb. 4x15cm-es szeleteket kell venni, vagy olyan darabot venni, amiből ilyet tudunk vágni. A szeletet nagyon éles késsel vízszintesen félbevágom, de nem teljesen , úgy, hogy a végén kb. 2-3 cm-re egyben maradjon. Így egy hosszú, 30cm-es lazac szalagot kapok. Megfordítom, hogy a kis kiálló darab (ahol nincs félbevágva) felfelé legyen. Sózom, borsozom, vékonyan megkenem olívaolajjal. Meg lehet kenni friss zöldfűszerekkel, reszelt citrom-, vagy narancshéjjal, tört fűszerekkel, pesto-val, spenóttal, rukkolával, stb. Egyik végénél kezdve feltekerem, hogy egy hengert kapjak. Szorosan fóliába tekerve becsomagolom, és hűtőbe teszem néhány órára (vagy egész éjszakára), hogy még jobban formára dermedjen. Biztonság kedvéért egy fogpiszkálóval a végét össze lehet tűzni.

A pezsgőmártáshoz : a salottát és a fokhagymát feleaprítom, és két ek vajon közepes lángon üvegesre párolom. Amikor megpuhult, felöntöm a pezsgővel. Néhány percig főzöm, hogy kb. felére redukálódjon. Hozzáöntöm az alaplevet, ismét beforralom. Most hozzáadom a tejszínt, sózom, borsozom. Addig főzöm, amíg a tejszín mártás állagúra sűrűsödik. Egy szűrőn átpaszírozom, végül hozzákeverek még egy diónyi vajat. (A vajat közvetlenül a tálalás előtt teszem hozzá)

A lazacot három módon is el lehet készíteni (a serpenyős változattól most eltekintek, mert karácsony este szerintem senki nem akar semmit így sütni) 1. 180C-ra előmelegített sütőben 1dl fehérbort, vagy pezsgőt öntök alá, és alufólia alatt 15-20 percig sütöm. 2.
Egy lábasban fehérbort és zöldségalaplé keverékét gyöngyözésig melegítem. A szeleteket belehelyezem és 10 percig főzöm (posírozom). 3. Párolóedényben, vagy bambuszpárolóban vékony salottakarikákra, vagy zöldfűszerágyra helyezem a lazachengereket és fedő alat 8 percig párolom.Párolt zöldséget, tésztát, főtt krumplit, vagy pl. pirított póréhagymát lehet mellé tálalni.

Címkék: