csütörtök, október 21, 2010

Lencsesalátával töltött sütőtök

Azért jó, ha az ember tart otthon különböző szószokat, fűszereket, ázsiai alapnyagokat, mert onnantól kezdve nincs az az üres hűtő és zöldséges rekesz, amelyből ne lehetne valami értelmes ételt kreálni. Egyszer kell csak elmenni a Culinarisba, vagy Ázsiába, ezek az alapanyagok hónapokon át kitartanak. Az ún. hoisin szósz pl. nagyon hasznos, néhány csepp elegendő belőle pl. sült zöldségre, vagy rizstésztára. Fekete, sűrű, fényes, édeskés mártásról van szó, amely fermentált szójababból, ecetből, fokhagymából, cukorból és egyebekből áll. Vietnamban a pho levesbe tesznek belőle, de használják tavaszi tekercs mártogatójaként is.

A lencse ezúttal kapott egy kis ázsiai beütést, sós-édes-csípős öntettel (saját fejlesztés) forgattam össze, na meg a végén némi friss korianderrel. A kicsi, egyszemélyes sütőtököt szépen meg lehet tölteni a salátával, ha csak nagyobb tököt kaptunk, akkor egyszerűen villával nyomkodjuk össze a húsát, a lencsét pedig tálaljuk azon.


Lencsesalátával töltött sütőtök
Hozzávalók (2 nagy adag)

1 kicsi sütőtök (kb.30dkg-os)
2 evőkanál olívaolaj
só, bors
10dkg beluga lencse (vagy más, rövid főzést igénylő lencse)
1 kicsi lilahagyma, finomra aprítva

Öntet:
2 evőkanál hoisin szósz
2 evőkanál narancslé
2 evőkanál szezámolaj
¼ narancs reszelt héja
ujjnyi friss gyömbér, lereszelve
¼ kávéskanál schichimi togarashi, vagy más chilipor
1 csokor friss korianderzöld, finomra aprítva

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A sütőtököt hosszában félbevágjuk, magját eltávolítjuk. Sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk olívaolajjal. Sütőlapra helyezzük, és kb. 30 percig sütjük, amíg megpuhul és teteje színt kap. Közben megfőzzük a lencsét (a beluga lencsét nem szükséges előre beáztatni). Összekeverjük az öntetet: a hoisin szószhoz adjuk a narancslevet, majd lassan hozzákeverjük a szezámolajat is, hogy sűrű, fényes emulziót kapjunk. Hozzáadjuk a reszelt narancshéjat, gyömbért, és a chiliport (vagy pelyhet). A megfőtt lencsét alaposan összeforgatjuk az öntettel, végül egy csokor friss korianderzölddel.



Címkék: ,


 

 

3 hozzászólás:

Anonymous Hangya szerint...

Koriandergyűlölőként én petrezselyemmel próbálom majd ki, de elég jól hangzik...

11:37 de.  
Blogger chili&vanilia szerint...

igen, nálam már megszokhattátok a tonnányi koriandert, de természetesen lehet helyettesíteni petrezselyemmel:)

11:46 de.  
Blogger Cukroskata szerint...

Melegen tálaltad, vagy hidegen is jó?

1:24 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal