hétfő, október 05, 2015

Csupazöld, szőlős tabbouleh

A fűszervacsorára (még egyszer nagyon köszönöm mindenkinek, aki eljött) kreáltam először a csupazöld tabbouleh névre keresztelt salátát. Azóta picit lehűlt az idő, belecsaptunk az őszbe, ennek ellenére még mindig merem ajánlani, mert bár kétségtelenül frissítő, hűsítő ez a saláta, a szőlővel kimondottan őszies hangulatú. Nagyon szeretem a szőlőt sós fogásokhoz is használni, zöldfűszerekkel remekül passzol. Minél zamatosabb a szőlő, annál finomabb lesz a végeredmény.

A képen látható változatot a Bock pincészet Óbor éttermében készítettem az egyik kedvenc séfem, Nemesné Barbara konyhájában egy projekthez. Három dolog van benne, amitől összetettebb, mint egy sima tabbouleh: nyilván egyrészt a sonka, ami nem kimondottan klasszikus alkotóeleme egy tabbouleh-nak, ellenben kiváló hozzá. Másrészt a pincészetben, most első alkalommal nem olívaolajjal, hanem szőlőmagolajjal kevertem össze, ami egészen új dimenzióba repítette, még élénkebbek lettek az ízei, egészen bele is szerettem a szőlőmagolajba. A harmadik csiribiri a titkos, neonsárga, édes-keserű citromkrém, amiért örökké hálás leszek Tanja Grandits-nak –ezt pöttyöztem a tetejére, és végül ez kötötte össze a különböző ízekete. Ennek itt találjátok a receptjét, én imádom pástétomokhoz, kacsamájhoz, tonhalas ételekhez.

Szőlős tabbouleh füstölt sonkával
Hozzávalók (4 adag)

10 dkg finomszemcséjű bulgur
1/2 kávéskanál só
2 dl forró víz
4 szál újhagyma,
vékony karikákra vágva
2 szárzeller, apró kockákra vágva
2 nagy csokor petrezselyem, finomra aprítva
½ dl szőlőmagolaj
1 citrom leve
20 dkg zamatos szőlő
10 dkg vékonyra szeletelt füstölt sonka
tálaláshoz: édes-keserű citromkrém (recept alább)

A bulgurt egy tálba tesszük, belekeverjük a sót, és leöntjük a felforralt vízzel. Lefedjük, és 20 percig állni hagyjuk, amíg megpuhul. Közben vékony karikákra vágjuk az újhagymát (zöldjével együtt), és a szárzellert. A megpuhult bulgur-hoz keverjük a zöldségeket, a finomra aprított petrezselymet,  a citromlevet, szőlőmagolajatolajat, végül a szőlőt. Ha nagyobb szemű a szőlő, félbevágjuk. Tálaláskor vékony sonkaszeleteket teszünk rá, ill. ha még különlegesebbé szeretnénk tenni, akkor apró citromkrém pöttyöket nyomunk rá.



 

 

1 hozzászólás:

Blogger Zsuzsamama szerint...

Imádom az oldalát,és minden amiről ír nagyon érdekes kedves Zsófia!

11:25 de.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal