hétfő, augusztus 17, 2015

Fűszeres csirke pitachipsszel, fokhagymás joghurtöntettel


Rawia Bishara Galilea déli részén, Názáretben született, palesztin-arab családban. Názáretből az út a férjen keresztül New Yorkba, Brooklynba – a multikulturális gaszronómia fellegvárába vezetett. Női közösségfejlesztő projektekben vett részt, amelyekben a főzés is központi szerephez jutott, a sikere akkora volt, hogy 1998-ban megnyitotta Tanoreen nevű kifőzdéjét. A vendéglő nevét a gyönyörű fekvésű libanoni település ihlette.  Eredetileg szendvicseket, salátákat kínált, de hamar kiderült, hogy a házias konyhájáért járnak vissza a legtöbben. A közel-keleti gasztronómia hagyományos fogásai mellett a nemzetközi terepen is kevéssé ismert palesztin különlegességekkel is megismertette vendégeit. Tavaly csodás szakácskönyvben gyűjtötte össze az étterem receptjeit, ez a kötet a múlt évi beszerzések közül az egyik kedvencem lett.

Rawia egyik ikonikus étele a csirke fatteh – a levantei konyha ( mai Szíria, Libanon, Izrael, Palesztina, Jordánia területe) más szegleteiben fetti, fetteh néven ismerik. Pitachipsz, fűszeres rizs, tépett csirkehús, mindez meglocsolva fokhagymás, tahinis joghurttal, tetején pirított magvak. Minden íz összeolvad, a pitát átitaja a szaft és az öntet. Nem látványos, de igazi ízorgia, az egyik legfinomabb fogás.

Fűszeres csirke pitachipsszel, fokhagymás joghurtöntettel (Csirke fatteh)
Hozzávalók (6-8 adag)

4 egész csirkecomb
só, bors
1 kávéskanál őrölt szegfűbors
csipet reszelt szerecsendió
0,5 dl olívaolaj
1 rúd fahéj
4 szem szegfűszeg
2 babérlevél
1 hagyma, egészben
25 dkg basmati rizs
3 szikkadt pita, vagy tortilla
5 dl natúr joghurt (lehetőség szerint török típusú)
1 citrom leve
2 gerezd fokhagyma, reszelve
4 púpos evőkanál tahini
10 dkg pisztácia, vagy fenyőmag

A csirecombokat megsózzuk, megborsozzuk, majd bedörzsöljük az őrölt szegfűborssal és a frissen reszelt szerecsendióval. Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, majd a csirkecombokat erős lángon körbepirítjuk. Hozzáadjuk a fahéjat, szegfűszeget, a babérlevelet és az egész hagymát. Felöntjük kb. 2 liter vízzel. Fedő alatt, kb. 40 perc alatt teljesen puhára főzzük. A húst kiemeljük a fűszeres főzőléből, és annyi ideig hagyjuk állni, amíg olyan hőmérsékletűre hűl, hogy kézzel le tudjuk fejteni a húst a csontról. Amikor falatnyi darabokra tépkedtük a húst, ráöntünk kb. 3dl-t a főzőléből, ez tartja szaftosan. A főzőlevet leszűrjük, eltávolítjuk belőle a fűszereket. Közben feltesszük a rizst: alaposan átöblítjük, majd lábasban hozzáadunk  1 litert a csirke fűszeres főzőlevéből, ebben főzzük meg kb. 20 perc alatt. Miközben fő a rizs, előkészítjük a többi elemet is: A pitát, vagy tortillát darabokra vágjuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, és 190C fokos sütőben arany színűre sütjük. A joghurtos öntethez kikeverjük a joghurtot a citromlével, fokhagymával és a tahinivel. Végül olajon, vagy vajon megpirítjuk a hámozott, sótlan pisztáciát, vagy fenyőmagot. Összeállítjuk az ételt: a tál aljára a pirított pita-, vagy tortillachipsz kerül. Erre jön a főtt rizs, a tetejére pedig a tépett csirkehús. Meglocsoljuk a joghurtos öntettel, végül megszórjuk a pirított magvakkal.



 

 

2 hozzászólás:

Blogger Unknown szerint...

This looks delicious. I can’t wait to try this.
see more at - http://www.yolenis.us/en_us/recipes.html

8:01 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Kedves Zsófia
Szeretném kérni tapasztalatai alapján a véleményét arról , hogy a séfkések közül
a 21 . 23, vagy 26cm-es penge hosszuságut érdemesebb választani. természetesen figyelemmel arra , hogy melyik áll jobban kézre. nekem talán az átlagosnál kicsit nagyobb a kezem. többen állitják, hogy bőven elég a 20 cm körüli, viszont mások szerint a hosszabb pengéjü jobban átéri a nagyobb darab husokat vagy salátákat.

Elnézését kérem .hogy ilyen kérdéssel zavarom , de véleménye fontos számomra , mivel
régóta már nagy tisztelője vagyok.

Köszönettel és üdvözlettel István

7:56 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal