szerda, szeptember 23, 2015

Cider-ben párolt, almás csirkecomb


A cider, vagyis erjesztett almaital (sem az almabor, sem az almasör nem pontos terminológia) az utóbbi években itthon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A világon Anglia a legnagyobb fogyasztója, valójában innen is terjedt el világszerte, pedig oda Normandiából, illetve Bretagne-ról került, ahol évszázados hagyományra tekint vissza. Magam részéről a ciderrel akkor barátkoztam meg, amikor a csodás és kihagyhatatlan párizsi breton palacsintázóban, a Café Breizh-ben kóstoltam belőle igazán minőségi változatot, ami nem csupán egy fénykorát már bőven elhagyott almára emlékeztetett. Az édes-savanykás  íz mellett fűszeresség, fanyarság és frissesség jellemezte.  


Más országokban is kedvelik, Spanyolországban pl. a baszk pintxók ( helyi tapasok) mellé is szokás inni, ott a rituálé része a magasról való öntés. A ciderhez az almát ledarálják, és kipréselik, majd erjesztik, és légmentesen lezárják, így lesz kellemesen buborékos. Szerencsére már itthon is számos helyen kapható, érdemes azért figyelni, hogy ne agyoncukrozott műanyagot vegyünk, hanem igazi, minőségi cidert. Főzni is nagyszerűen lehet vele, az alábbi csirkés ételben hihetetlen ízeket eredményez a póréval, csirkével, almával, tejszínnel. Tökéletes őszi, elegáns fogás, a siker garantált! Mellé friss bagett a legjobb, amivel tunkolni lehet a mártást!

Cider-ben párolt, almás csirkecomb
Hozzávalók (4 adaghoz)

4 egész csirkecomb, félbevágva (lehetőség szerint tanyasi, jófajta)
só, bors
5+3 dkg vaj
3 evőkanál olívaolaj
1 póréhagyma, kb. 3 cm vastag karikákra szeletelve
1 púpos evőkanál liszt
5 dl cider
4 érett, zamatos alma (2 piros, 2 zöld)
4 ág friss kakukkfű
1,5 dl tejszín
2 evőkanál méz


A csirkecombokat konyhai papírtörlővel alaposan leitatjuk, hogy teljesen szárazak legyenek. Fontos, hogy a hús szobahőmérsékletű legyen, felhasználás előtt legalább fél órával vegyük ki a hűtőből. A félbevágott csirkecombokat megsózzuk, megborsozzuk. Egy nagy, vastagfalú serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és hozzáadjuk az olajat. Amikor felhabzik, beletesszük a csirkecombokat, bőrös oldalukkal lefelé. Közepes hőfokon, mindkét oldalukon körbepirítjuk. Kivesszük, és egy tányérra tesszük. A zsiradékhoz adjuk a 3 cm-es karikákra vágott póréhagymát, és hagyjuk kissé megpirulni. Meghintjük a liszttel, majd felöntjük a ciderrel. Erős hőfokon, kb. a felére forraljuk vissza a cider mennyiségét, így elpárolog belőle az alkohol, és a koncentrált íze marad csak az ételben, Ebbe tesszük vissza az elősütött csirkecombokat. Hozzáadunk 2, kicsumázott, héjastul felszeletelt almát –egy pirosat, egy zöldet -, valamint a friss kakukkfüvet. Fedő alatt, 20 percig pároljuk. Levesszük róla a fedőt, és hozzáadjuk a tejszínt. Fedő nélkül, további 15 percig rotyogtatjuk. Ez idő alatt a csirke teljesen megpuhul, a tejszínes mártás pedig kissé besűrűsödik. Tálalás előtt közvetlenül egy kisebb serpenyőben felolvasztjuk a 3 dkg vajat és a mézet, és ebben kissé karamellizáljuk a másik két, felszeletelt almát. Ezeket a cikkeket az elkészült csirke tetejére tesszük. Köretnek friss bagett, rizs, vagy kuszkusz illik, mindenképpen olyan, ami alkalmas arra, hogy megágyazzon a zseniális mártásnak.

 

 

4 hozzászólás:

Blogger nagypapi szerint...

Borral és almával rendszeresen sütök csirkét, momentán cider is van itthon.
Vonzó recept!

5:24 du.  
Blogger K. Eszter szerint...

El lehet árulni, milyen cidert ajánlasz hozzá? Legalább virágnyelven... :-)

7:15 du.  
Blogger orsi szerint...

biztos nagyon finom lehet. Imádom a receptjeiteket, minden olyan jó dolgokat találok itt. Háziasszony társaim, akik szintén imádtok főzni, egy kis jó dolog, amivel mi is tehetünk a környezetünk védelméért. Gyűjtsük az olajat, és adjuk le a kijelölt MOL töltőállomáson http://tinyurl.com/ujratoltve

12:07 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Nagyon finom már többször is elkészítettem. Köszönöm

10:52 de.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal