péntek, július 01, 2011

Programajánló: NOBU a kulisszák mögött


Fotók: Nagy Balázs (az első képen: Schreiner Gábor séf a késekről beszél)


Azt hiszem, a Nobu-nak még nehezebb dolga van Budapesten, mint a többi hazai felsőkategóriás étteremnek. A nemzetközileg ismert színvonal és név ellenére számos előítélettel kénytelen megküzdeni: a szállodai helyszín rögtön sokakat elriaszt (a Kempinskibe pedig gyakorlatilag egyáltalán nem kell bemenni, mivel az étterem bejárata oldalról, a Bécsi utca felől van. Belül meg köszönőviszonyban sincs a szokásos formális, személytelen szállodai éttermi design-nal. Sokan meg is lepődnek, hogy nem elegáns). Aztán jön az ára. Nem, a Nobu valóban nem olcsó. De egyrészt nem drágább a hasonló mezőnnyel összehasonlításban, másrészt, ha az ember figyelmesen tanulmányozza az étlapot (vagy valamelyest ismeri azt), akkor simán lehet olyan fogásokat összeválogatni, amelyekhez nem szükséges bankot rabolni, viszont zseniálisak. Az egyik kedvencem például az Unagi donburi: elképesztő minőségű, gőzölt hófehér szusirizs ágyon egy szelet grillezett angolna, füstös-édes-szójás mázzal. Hozzá savanyúság és miszóleves is jár (3900Ft), ez sajnos csak ebédidőben van. Ugyanígy az udon/soba tésztás ételek (2500-3000Ft körül), de gigantikus szusiválogatás (5800Ft), vagy a sok fogást tartalmazó Bento Box is nagyon jó ár-érték arányban. Szóval, kezdésnek ebédre érdemes menni. Végül még azért is keményen meg kell dolgoznia, hogy a vendégek felé kiderüljön: a japán konyha egyrészt nem kizárólag nyers halból és szusiból áll, másrészt a Nobu japán-perui fúziós konyhát visz, az utóbbi pedig elég ütős ízekről gondoskodik.


Minden esetre, a Nobu minden kétséget kizárólag Budapest egyik legjobb étterme, pont. Sajnos én sem engedhetem meg magamnak rendszeresen, viszont nagyon szívesen spórolok rá, és alig várom, hogy visszamenjek.


Gasztronómiai programok tekintetében viszonylag magas az ingerküszöböm, de kedden olyan programon vettem részt, amelyet bátran ajánlok mindenkinek, aki szeret bepillantani az éttermek kulisszái mögé, ez szuper, tényleg, minden egyes fillérje megéri. (Számomra például kellemes meglepetés volt, hogy az ár nemcsak magát a három órás főzőbemutatót, hanem azt követően a hatfgásos menü elfogyasztását is tartalmazza.)


Koktélozással indul. A bárban (a nemcsak helyes, hanem kiváló hangulatot is teremteni tudó ) bartender Dienes Bálint szakéról, shochu-ról és Nobu koktélokról mesél, miközben elkészít két fajtát (egy csontszáraz Matsuhisa Martinit és egy nőies “Nobupolitan-t”, amely saját találmánya. Én persze az utóbbit választottam.). Laza ráhangolódás.

Ezt követően a séf(ek) bemutatják a Nobu filozófiáját és érdekességekről mesélnek (milyen szusirizst, gyömbért használnak, hogy áll össze a csapat, stb. Nem sok, nem erőltetett.).


A szusibár az egyik legnagyobb élmény, itt szó esik halfajtákról, halbontásról, frissességről, szeletelésről a beszerzés nehézségeiről (a japán katasztrófa hatásairól), etikettről, szusiséfekről és szusikésekről, meg bármiről, amit kérdezünk.


El is készül az első fogás: fehérhúsú hal (nincs magyar neve, és mindig más) szárított miszóval. Egyébként végig olyan fogásokat mutatnak, amelyeket házilag el lehet készíteni, a szárított miszó receptjét meg is találtam azonnal a magyarul megjelent Nobu könyvben, valóban pofonegyszerű.


A melegkonyhán három fogás elkészítését mutatják be (kóstolás), mesélnek konyhastruktúráról, alapanyagokról, szószokról, közben láthatjuk, amint a konyha teljesíti a bejövő rendeléseket. Mivel nagy volt rá az igény, kreálnak magyar alapanyagok/ételek által ihletett fogásokat, ilyen például a libamáj meggyszósszal és karamellizált körtével. A szószt nyílgyökér keményítővel sűrítik.


Ez a fogás: Balatoni fogas tofukrémmel és csípős shiso salsával, a kedvencem volt. Nem vagyok egy tofurajongó, de ebben a kombinációban zseniális volt. A tofut (itthon beszerezhető, House márkájút használnak, 3-as keménységi fokozat) turmixgépbe teszik, és teljesen simara pürésítik. Hideg, krémes és semleges. Erre kerül a serpenyőben, bőrén sütött fogas, végül a csípős-édes-savanyú, szójás, szezámos salsa. Elképesztően jó.

A kacsamell jelenleg az egyik legnépszerűbb fogás, alul ponzu (zöldcitromos szójaszósz), rajta a felszeletelt, rózsaszínű hús, tetején kicsattanó, friss wasabis salsa. Fotó nincs, de a másik kedvencem egy szemtelenül egyszerű frissítő volt, amelyet el is fogok készíteni itthon: görögdinnye kockák, amelyek mirinnel, rizsecettel, gyömbérrel, kandírozott gyömbérrel és shiso levéllel vannak összeforgatva.


Végül desszert, amely mindig meglepetés, nálunk mini gyümölcsös taco volt (egy kis chilipaprikával), lime sorbet-val.


Lloyd Roberts és Schreiner Gábor


A rossz hír az, hogy a Nobu Budapestet nyitó szuperséf, a New York-i Lloyd Roberts sajnos tovább áll, konkrétan ma van az utolsó napja. Nagy kár, mert Lloyd nemcsak kiváló szakember, hanem pozitív szemléletű, nyitott, jókedvű ember, igazi jó arc, aki imádta Budapestet. A jó hír, hogy a Nobu azért biztos kezekben marad, az irányítást most már egyedül Schreiner Gábor (ex-Fuji) viszi tovább, aki rendkívül felkészült és szeriőz. Bye-bye, Lloyd!



Praktikus információk:


Időpont: vasárnaponként 16h-19h óráig (ill. tovább a vacsora elfogyasztása végéig)

Következő időpont: július 10.

Ár: 19.000 Ft+ szervízdíj

A program min.6 fő jelentkezése esetén indul

További információ: nobubudapest, illetve telefonon a 429-4242 számon


A következő főzőshow-k menüje:


Nobupolitan - Matsuhisa Martini

Yellowtail sashimi jalapeno paprikával

Paradicsom ceviche friss magyar paradicsommal

Rák tempura pikáns görögdinnyével

Papírhüvelyben párolt szivárványos pisztráng szarvasgomba olajjal

Yuzu den misoban érlelt libamáj eringhi gombával

Megelepetés desszert

(víz, zöld tea)


Full disclosure: a Nobu-nak néhány alkalommal dolgoztam rendezvényein, így némi elfogultságot bevallok, mivel látom, hogy milyen csapat és mennyi munka áll a név mögött.


Címkék: , ,


 

 

3 hozzászólás:

Anonymous Névtelen szerint...

Ez tényleg nagyon jól hangzik!

1:39 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Egyáltalán nem a témához tartotik (mármint nem Nobu), de talán többeket érdekelhet. A Népszínház és az Alföldi utca sarkán a 8. ker.ben hatalmas török bolt nyílt pénteken. Minden nap 6-tól este 10-ig van nyitva. Rengeteg autentikus cuccal (pédául kataif tésztával, hatalmas húsos pulttal, friss fügével- nem is sorolom :-)

9:28 du.  
Anonymous Katic szerint...

ezt a dinnyés mókát kipróbálnám, ha nem lenne elég komoly étel-allergiám a rízsre. Sajnos így sem a mirint és sem a rízsecetet nem tudom megkóstolni.Meg tudná valaki mondani, hogy kb milyen ízvilággal lehetne kiváltani? (ha egyáltalán ki lehet váltani) köszönöm :)

1:22 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal