Rákkoktél és avokádó – klasszikus kombináció, nem véletlenül – fantasztikusan bírják egymást.
Az avokádó, amely szerencsére ma már viszonylag normál áron kapható (bár sajnos gyakran elég gyatra minőségben ahogy úgy elnézem otthon) eléggé meg szokta osztani az embereket. Úgy önmagában valóban kissé szokatlan az íze és főleg a krémes, tömény, vajas állaga. Azonban egy kis só, olívaolaj és citromlé csodákat művel vele. Egy vékony szelet pirítós, rajta pár szelet avokádó, és utóbbi kiegészítők?...bármikor! Persze itt is van trükk, mégpedig a tökéletes érettségi fok eltalálása. Ha kőkemény, ehetetlen, ha túlérett, löttyedt, szintén élvezhetetlen. Itt Brüsszelben annyira jó, mert külön lehet olyan avokádót kapni, amely azonnal fogyasztható, úgyhogy lehet spontán is készíteni. Ha csak kőkeményhez jutunk, akkor abszolút működik az a trükk, hogy egy papírzacskóban egy érett banán társaságában beérleljük –ez egy-két nap alatt megtörténik (a banánban valami olyan anyagok vannak, amitől lezajlik ez a kémiai folyamat). Puhának kell lennie amikor megnyomjuk, de ne legyenek rajta kívülről foltok. Sajnos nagyon magas a kalóriatartalma, viszont cserébe nagyon gazdag értékes telítetlen zsírsavakban, úgyhogy kifejezetten jót teszünk magunknak vele.
Készíthetünk belőle guacamole-t, rakhatjuk salátákba, de a az egyik legistenibb kombináció a rákkoktélos változat. A rákkoktéllal töltött avokádó nálunk nagy családi kedvenc, de én magam mostanában olyan ritkán csinálom vendégeknek, mert mindig azt hiszem, hogy kicsit idejétmúlt és unalmas – aztán mindig akkora sikere van.
Múltkor a helyi közértemben szép avokádó volt, pár lépéssel mellette pedig ott harsogtak azok a gyönyörű zöldalmák – és már vizualizáltam is magamban a friss zöld forgatagot, rajta meg a rózsaszín rákocskákat. A zöldalma ropogós savanykássága meglepően jól harmonizált az avokádó semleges krémességével. Én itt egy speciális folyami rákot veszek, ami a koktélhoz a legjobb ízű, de a sima rózsaszín mélyhűtöttel is teljesen jó (ezt csak ki kell fagyasztani, nem kell főzni!!).
Ja, és az avokádót KIZÁRÓLAG nyersen, eszembe sem jutna főzni, sütni, stb. bár tudom vannak ilyen receptek.
Recept (2 adag)
1 érett avokádó
1 zöldalma
1 lime (elhagyható)
15 dkg főtt koktélrák
1 salottahagyma (vagy fél lilahagyma) felaprítva
1 tk majonéz
1 tk tejföl
pici mustár, citromlé, só, bors, cukor
az avokádóra só, bors, citromlé, olívaolaj
Elkészítem a rákkoktélt (jót tesz neki ha áll legalább egy-két órát, hogy összeérjenek az ízek): összekeverem a hagymát a majonézből, tejfölből, és az ízesítőkből készített tartárral. Beleforgatom a rákot, hogy épp csak bevonja a szósz, de ne tocsogjon benne. Tálaláskor vékony szeletekre vágom az avokádót (félbevágom, kiemelem a magját, majd egy kanállal egészben kiemelem a héjából. Így megfordítva szép szeletek vághatóak), a zöldalmát és a zöldcitromot (ennek tulajdonképpen csak esztétikai szerepe van).Az avokádót meglocsolom néhány csepp olívaolajjal, citromlével, sózom, borsozom. A közepére halmozom a rákkoktélt.
Az avokádó, amely szerencsére ma már viszonylag normál áron kapható (bár sajnos gyakran elég gyatra minőségben ahogy úgy elnézem otthon) eléggé meg szokta osztani az embereket. Úgy önmagában valóban kissé szokatlan az íze és főleg a krémes, tömény, vajas állaga. Azonban egy kis só, olívaolaj és citromlé csodákat művel vele. Egy vékony szelet pirítós, rajta pár szelet avokádó, és utóbbi kiegészítők?...bármikor! Persze itt is van trükk, mégpedig a tökéletes érettségi fok eltalálása. Ha kőkemény, ehetetlen, ha túlérett, löttyedt, szintén élvezhetetlen. Itt Brüsszelben annyira jó, mert külön lehet olyan avokádót kapni, amely azonnal fogyasztható, úgyhogy lehet spontán is készíteni. Ha csak kőkeményhez jutunk, akkor abszolút működik az a trükk, hogy egy papírzacskóban egy érett banán társaságában beérleljük –ez egy-két nap alatt megtörténik (a banánban valami olyan anyagok vannak, amitől lezajlik ez a kémiai folyamat). Puhának kell lennie amikor megnyomjuk, de ne legyenek rajta kívülről foltok. Sajnos nagyon magas a kalóriatartalma, viszont cserébe nagyon gazdag értékes telítetlen zsírsavakban, úgyhogy kifejezetten jót teszünk magunknak vele.
Készíthetünk belőle guacamole-t, rakhatjuk salátákba, de a az egyik legistenibb kombináció a rákkoktélos változat. A rákkoktéllal töltött avokádó nálunk nagy családi kedvenc, de én magam mostanában olyan ritkán csinálom vendégeknek, mert mindig azt hiszem, hogy kicsit idejétmúlt és unalmas – aztán mindig akkora sikere van.
Múltkor a helyi közértemben szép avokádó volt, pár lépéssel mellette pedig ott harsogtak azok a gyönyörű zöldalmák – és már vizualizáltam is magamban a friss zöld forgatagot, rajta meg a rózsaszín rákocskákat. A zöldalma ropogós savanykássága meglepően jól harmonizált az avokádó semleges krémességével. Én itt egy speciális folyami rákot veszek, ami a koktélhoz a legjobb ízű, de a sima rózsaszín mélyhűtöttel is teljesen jó (ezt csak ki kell fagyasztani, nem kell főzni!!).
Ja, és az avokádót KIZÁRÓLAG nyersen, eszembe sem jutna főzni, sütni, stb. bár tudom vannak ilyen receptek.
Recept (2 adag)
1 érett avokádó
1 zöldalma
1 lime (elhagyható)
15 dkg főtt koktélrák
1 salottahagyma (vagy fél lilahagyma) felaprítva
1 tk majonéz
1 tk tejföl
pici mustár, citromlé, só, bors, cukor
az avokádóra só, bors, citromlé, olívaolaj
Elkészítem a rákkoktélt (jót tesz neki ha áll legalább egy-két órát, hogy összeérjenek az ízek): összekeverem a hagymát a majonézből, tejfölből, és az ízesítőkből készített tartárral. Beleforgatom a rákot, hogy épp csak bevonja a szósz, de ne tocsogjon benne. Tálaláskor vékony szeletekre vágom az avokádót (félbevágom, kiemelem a magját, majd egy kanállal egészben kiemelem a héjából. Így megfordítva szép szeletek vághatóak), a zöldalmát és a zöldcitromot (ennek tulajdonképpen csak esztétikai szerepe van).Az avokádót meglocsolom néhány csepp olívaolajjal, citromlével, sózom, borsozom. A közepére halmozom a rákkoktélt.
Ja, és ne feledkezzünk meg a legfontosabbról: ha avokádó van, mindig lenyúlok belőle pár szeletet, széttrutymákolom – a zöldellás zombi maszk csodákat tesz a bőrrel (itt hívnám fel a figyelmet: szalonképtelen megjelenés!!)
The picture is absolutely delectable! I love avocados in all possible contexts. I can sort of understand most of the ingredients. But can you give me a hand - is zöldalma apple? Bors black pepper? And what is tejföl?
VálaszTörlésHi Anna! Right, zöldalma is green apple, bors pepper and tejföl sour cream. You see, this is a great way of learning languages, isn't it?
VálaszTörlésThanks for the help. Never thought my Hungarian would get this good!
VálaszTörlésKedves Eszter!
VálaszTörlésAnnáék biztos hálásak lesznek a nagyvonalú ajánlatodért:)
Csomag: a múltkor én is kaptam is küldtem is, amit küldtem arról végül is nem írtam, de a következőek voltak benne: pirospaprika, mák, szárított chilipaprika, egy üveg bor (Bátaapáti Kékfrankos), egy szál kolbász, libatepertő, házi diós pite. pörkölt és mákos guba recept.
Hei Eszter,
VálaszTörlésKiitos ystävällisestä tarjouksestasi! Ihanaa tietää että käännösapua on luvassa... Käyn jossain vaiheessa Chilin ja Vaniljan kunnolla läpi, kuvat ovat niin herkullisia että joitakin reseptejä on ihan pakko kokeilla. Juuri nyt pitää toden teolla tyhjentää jääkaappi - käyntini Chinatownissa riistäytyivät vähän käsistä: hyllyt pursuavat tavaraa joka pilaantuu käsiin, ja olen pikapuoliin lähdössä useamman viikon Suomen-matkalle...
Pidän muuten valtavasti Unkarista - mielestäni Budapest on Euroopan kivoimpia pääkaupunkeja! Amerikassa asuessa eniten ikävä on juuri lyhyttä matkaa lempipaikkoihini.
Köszönöm, hogy a maceszgombóc és a lábadozás mellett szakítottál időt a válaszadásra. Jó kis csomagot küldtél, a libatepertő nagyon bátor vállalása volt kultúránknak! A finn levelezést, egyet se aggódj, nem itt fogjuk folytatni, de irtó izgalmas, hogy már három nyelven folyik a szó nálad, nem? És ebből kettő finnugor! Sok üdv, Eszter
VálaszTörlésFinom receptek egy helyen! www.finomreceptek.hu
VálaszTörlésSzia,
VálaszTörlésNagyon tetszik a blogod, egy barátnőm ajánlotta rizspapír ötletek kapcsán. Ennél a receptél felkeltette a figyelmemet az utolsó mondat.... a széttrutymákolom kezdetű... :) Írnél erről egy picit bővebben? Csak simán fölkened az arcodra és kész? Mennyi időre? Van még valami trükkje?
Előre is nagyon köszönöm!
üdv, Abigél