Oldalak

péntek, január 20, 2006

Hétvégi püréparádé

Miért ne lehetne a vasárnapi ebédhez sült csirkéhez krumpli helyett egyszer valami más körettel előrukkolni?.
Nálam egyszer még decemberben ez volt krumplipüré helyett és nagy sikere volt. Gyakorlatilag bármilyen zöldséggel lehet kísérletezni, nálam most ez a három volt: sütőtök, karfiol és zöldborsó (mármint külön-külön). Mindegyik előre elkészíthető, és a munka legkomolyabb részét, azaz a pürésítést elvégzi a robotgép. (A sütőtököt sütöttem, a borsót és a karfiolt pároltam) Receptet nem is igazán érdemes itt írnom, mindegyik zöldséget vajjal és kis tejszínnel pürésítettem (kalóriacsökkentő intézkedésként húsleves és tej is szóba jöhet, de persze ezerszer finomabb az előző elemekkel –na jó, persze, mi az ami nem finom, amiben vaj és tejszín van..). Aztán már fantázia és ízlés dolga, hogy mivel fűszerezzük és hogy a tetejére mi kerül, nálam ezek voltak:

Sütőtökpüré: sült tök (+vaj, tejszín), só, bors, szerecsendió, csipetnyi fahéj. Tetején: morzsolt amaretti keksz
Karfiolpüré: főtt karfiol (+vaj, tejszín), só, bors, szerecsendió. Tetején: karamellizált dió, gránátalmamag
Zöldborsópüré: borsó (+vaj, tejszín), só, bors, sok petrezselyem, reszelt parmezánsajt. Tetején: parmezánforgács, ropogósra sütött bacon, vagy pármai sonka

A fűszerek és a rászórt dolgok miatt egyáltalán nem bébipapis! Mindegyik nagyon finom, nálam a karfiolnak volt a legnagyobb sikere.

És ha esetleg a vasárnapi ebéd utánra desszert ötletet keresne valaki, íme két durva, dekadens csokis süti a külföldi receptajánlóban (angolul):

Csokis-körtés csokitorta

Liszt nélküli narancsos csokitorta

Jó hétvégét mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.