A következő néhány sorral két fontos dologról szeretnék mindenkit meggyőzni. Egyrészt arról, hogy néha különlegesen, egzotikus kiegészítőkkel főzni, nem pénz kérdése. Másrészt pedig arról, hogy semmi
nem hulladék, ami annak látszik. Vajon hányan ismerik fel, hogy mit ábrázol a fenti ételfotó?
Ez most épp a spenót szára, illetve gyökere. De lehetne mondjuk akár brokkoli, cékla,
vagy retek szára/levele is. Ezek
nagy része a zöldségek pucolása után, az
esetek többségében azonnal a kukában végzi.
Pedig számos kultúra akad, amely sokkal
hatékonyabban használ fel mindent. A Lunchbox koreai kifőzde tulajdonosnője nemrégiben
mesélte, hogy apró üzletük nyitásakor döbbenettel vette tudomásul, hogy az újahagyma
szárát, a retek, vagy a cékla levelét szinte minden vevő a zöldségesnél hagyja,
ahol aztán hulladékként gyűjtik. Azonnal lecsapott mindenre, hiszen a koreai
konyhában kifejezetten nagy hagyománya van ezek feldolgozásának. Például ún. namult
készítenek belőlük: a zöldek levelét, vagy szárát megpárolják, majd szezámolajjal,
fokhagymával, chilivel, szójaszósszal, barnacukorral, finomra aprított újhagymával
forgatják össze. Apró tálkákban, kiegészítőként tálalják, egyszerre többfélét.
Aztán ha kicsit arrébb kalandozunk, mondjuk Isztambul felé, a csodálatos, türkíz
csempékkel kirakott, patinás étterem, a Karaköy Lokantasi étlapján olívaolajos
spenótgyökérre bukkanhatunk. A vaskosabb, kissé rózsaszínű szárakat kissé
roppanósra hagyták, majd rengeteg fokhagymás olívaolajba forgatták. Az egyik
legfinomabb zöldségétel, amelyet valaha kóstoltam. De ellátogathatunk Nicolas
Le Bec két Michelin-csillagos francia séf lyoni éttermébe is. Az egyik tányér főszereplője
a (nyilvánvalóan egyéb ételekhez felhasznált) brokkoli szára! Jó, mellette
szarvasgombaforgács, lágytojás (62,5 fokon, 45 percig készült), és sűrű
pecsenyelé is található, de mégiscsak brokkoliszár.
Egyszóval, kétszer
gondoljuk meg, mielőtt pucolást követően bármilyen zöldségrész a kukában végezné.
Az alábbi elkészítési javaslatok segítségével csodás ételeket készíthetünk.
Használhatunk mángoldot, spenótgyökeret (néha ezzel együtt árulják a piacon),
brokkoliszárat, cékla-, vagy reteklevelet, újhagymaszárat.
Az ételek elkészítéséről pedig videórecepetet is forgattunk. A videó alatti hozzászólások között már most szuper ötletek, javaslatok gyűlnek, érdemes kommentelni (zöldséghulladékot felhasználó recept ötletet kell beírni), mert egy 12.000 Ft értékű, Giuseppe féle olívaolaj és balzsamecet ajándékcsomagot lehet nyerni.
Spenótgyökér háromféle módon:
A spenótgyökeret
(vagy más zöldségszárat, vagy levelet) alaposan átöblítjük, majd konyhai papírtörlővel
kissé leitatjuk. Néhány evőkanál olívaolajon, sok finomra aprított fokhagyma
hozzáadásával, néhány perc alatt puhára pároljuk. A következő három módon ízesíthetjük:
1.További, jó
minőségű olívaolajjal meglocsolva, magában, esetleg érdekes fűszersóval
meghintve (füstölt só, paprikás só, algás só, stb.)
2.Néhány teáskanál
osztrigaszósszal meglocsolva (készen kapható), friss reszelt gyömbérrel és pirított
szezámmaggal megszórva.
3. Citromlével és
kevés vízzel kikevert tahinivel (készen kapható szezámpaszta) meglocsolva,
chilivel megszórva.
PS. a Tízezres koccintásra már megvolt a sorsolás, hétfőn délután teszem ki a neveket!
Nagyon szuper, hogy népszerűsíted.
VálaszTörlésNálam ha már legalább kétféle zöldségből van ilyen "maradék", tuti hogy máris alaplé készül belőle a mélyhűtő részére. Talán a legegyszerűbb felhasználás, és igen hasznos. :)
VálaszTörlésKedves Zsófi!
VálaszTörlésSzuper bejegyzés, én a brokkoli szárát mindig meghámozom és nyersen eszem. Egyszerüen imádom, szerintem sokkal finomabb, mint a brokkolifej maga! :-)
Üdv:Krisz!
petrezselyemszár összevágva salátára, vagy akárhova! :)
VálaszTörléspl. görög salátába nagyon jó
a leveleket (karalábé, zeller, retek) és a szárakat mindig a levesbe főzöm, vagy salátának használom. a rozmaring szárát nyársnak használom, vagy a hús, zöldség mellé teszem a főzés végén, nagyon bírom azt a gyantás ízvilágot. a menta szárát limonádéhoz használom. a gyömbért pedig ha meghámozom, mert nem főzöm meg, akkor a hámozott részből teát főzök egy kis lime-mal, felpörget és finom is. ja és a citrus-féléknél pedig, ha nem használom fel a héját, csak a levét, akkor apróra vágom és megszárítom vagy kandírozom, sokáig eláll.
VálaszTörlés