A legjobb
barátnőm orosz származású anyukájának, Klári néninek a főztjéből elég sokat
volt szerencsém kóstolni a főiskolás éveim alatt. Sok, tanulásnak álcázott órát
töltöttem náluk, de családi eseményeken is sokszor részt vettem. Mivel nagy
vendégjárás zajlott ott, a konyhában szinte mindig éppen készült, vagy
elkészült valami. Az oladuskiról azonban valahogy lemaradtam, vagy legalábbis
nem rémlik, hogy valaha találkoztam volna vele. Talán azért, mert –mint
kiderült, ezt reggelire készítették. Mostani beszélgetésekben azonban újra
felbukkant, és kiderült, hogy Klári néni a legjobb barátnőm azóta megszületett
kislányának, Zsófinak is szokott oladuskit sütni reggelire. Oroszországban
cukrozott sűrített tejjel locsolták meg, vagy édes tejföllel.
Az oladuski
tulajdonképpen egy joghurtos palacsinta, és az elkészítése rendkívül egyszerű.
Eredetileg kefírrel is készül a tésztája, én natúr joghurtot használtam. Lágy,
krémes és könnyű, nem túl vastag palacsinta a végeredmény. Mézzel és vaníliával
kikevert joghurtot és szőlőlekvárt (Enni jó, Wamp-ról) adtam hozzá.
Oladuski
Hozzávalók (22
darabhoz)
4,5dl natúr joghurt
1 tojás
4 dkg cukor
12 dkg liszt
csipet só
1 teáskanál
szódabikarbóna, 1 teáskanál citromlében feloldva
A sütéshez kb. ½
dl olaj
A
palacsintatésztához elektromos keverővel simára keverjük a joghurtot, az egész
tojást, a cukrot, lisztet, sót, valamint a szódabikarbónát (amelyet egy
teáskanál, vagy facsarásnyi citromlébe teszünk, ettől feloldódik és felpezseg).
Egy nagy serpenyőben kb. 2 evőkanál olajat forrósítunk fel, majd elkezdjük
kisütni a palacsintákat: egy-egy púpos evőkanál masszát teszünk bele, ez
magától szép, szabályos, kb. 8cm átmérőjű kör formára terül. Lefedjük, és addig
sütjük az egyik oldalán, ameddig kissé megpirul, a teteje pedig elveszíti
nyersességét, és kissé megdermed, kb. 3 percig. Megfordítjuk, és a másik
oldalán és kb. 3 percig sütjük. Konyhai papírtörlőre helyezzük, leitatjuk.
Kisütjük az összes palacsintát, minden második sütés után konyhai papírtörlővel
kitöröljük a serpenyőt, és friss 2 evőkanál olajat teszünk bele. Mézes
tejföllel, vagy lekvárral kínáljuk.
Cukros tejfölt én a mi palacsintánkon is szeretem, szerintem jól működik, még akár kis fahéjat is elbír.
VálaszTörlésnagyon jól néznek ki a kis palacsinták! ^^
VálaszTörléshmm.... mi "allagyikinek" ismerjük...
VálaszTörlésGyerekkoromban nalunk joghurt nem letezett, Szovjetunioban ez ismeretlen fogalom volt, ezert szerint az igazi "oladuski" csakis kefirrel keszulnek...a tobbi helyes, es nagyon nagyon finom :))
VálaszTörlésKedves Zsófi, a vajteszthez szólnék hozzá, de ott nem találtam rá, hogy hogyan menne. Igazából javaslom, hogy egyszer próbálja ki a VI. kerület Hunyadi téri piacának szombatonként tejet áruló fiúnál a házi vajat. Szerintem mindig nagyon jó ízű és 50 magyar tarka marhából álló kisgazdaságnál Lajosmizsén készül (legalábbis ha jól emlékszem). A házi tejük is csodálatos, én csak az aludt tejig jutottam a 'feldolgozásban', de az mint egy álom. Sajtban a füstölt és a csípőspaprikás jött be nálunk, bár ott van fejlődési lehetőség. Szóvaé feltétlenül próbálja ki, kíváncsi lennék a véleményére. Rita
VálaszTörlésTeszteltük, nagyon fini! Köszi az ötletet!
VálaszTörlésNekem nagyon finomra sikerült, citromkrémmel rétegeztem.
VálaszTörlésItt látható: http://mamintiart.blogspot.hu/2013/08/vkf-58-ujra.html