Oldalak

csütörtök, október 13, 2005

Sajtos quesadilla guacamole-val

Hát, ez bárhogy is nézzük, tulajdonképpen nem más, mint egy sajtos melegszendvics, kicsit másképp. De mennyire jó! A quesadilla a mexikói konyha egyik remekműve, gyakorlatilag bármilyen töltelékkel készíthető. Tortillából készül, ami alapvetően a mexikóiak kenyere, mindenhez ezt eszik és rengeteg formában felhasználható. Az autentikus tortilla egy speciális kukoricalisztből, az ún. masa harina-ból készül, ehhez a kukoricát először egy speciális vízben áztatják, előfőzik, szárítják és csak ezt követően őrlik meg. A szupermarketben kapható tortilla sima búzaliszttből készül, ez az a felhasználását tekintve egyáltalán nem gond. A quesadilla maga tulajdonképpen egy töltött és megsütött tortilla, amit kétféleképpen lehet készíteni: vagy egy nagy kerek tortillára helyezzük a tölteléket, félbehajtjuk és így sütjük meg, vagy két kerek tortilla közé tesszük a tölteléket, két oldalán megsütjük és utána cikkelyekre vágjuk (ahogy a képen van). Tényleg két perc alatt kész van és ezerszer finomabb mint egy melegszendvics. A töltelék tekintetében a lehetőségek száma korlátlan, a darált húsos ragutól kezdve, zöldségeken át bármi mehet bele. Nekem ez a sima sajtos a kedvencem. Ha egy-két darabot csinálunk belőle, akkor serpenyőben érdemes sütni, ha pedig többet, akkor a sütőben grill alatt, mert úgy egyszerre több befér. Ha pedig nem sajttal, hanem valamilyen húsos, vagy zöldséges dologgal töltjük meg, akkor a tölteléket előre meg kell főzni, mert maga a tortilla két perc alatt átmelegszik. (Spanyolországban a tortilla egyébként egész mást jelent, mégpedig azt a krumplis omlettjüket). Egyébként Budapesten az Iguana étteremben zseniális a sajtos quesadilla.
A guacamole, ami nagyon illik ehhez, egy mexikói avokádókrém, amibe a pürésített avokádón kívül csak minimális hozzávaló kerül (nálam apróra vágott hagyma, fokhagyma, picire kockázott paradicsom és zöldcitromlé). A guacamole-hoz ismét Váncsa István szakácskönyvét hívnám segítségül, amiről már az előzőekben annyira lelkesedtem, olvassátok el itt, hogy ő mit ír róla, nagyon vicces! Tipp: ha kemény avokádót tudtunk csak beszerezni, akkor ha egy papírzacskóba tesszük egy banánnal együtt, egy nap alatt megpuhul. Tényleg működik.

Recept:

Hozzávalók (2 személyre)

Quesadilla:
4 tortilla
10 dkg reszelt sajt (lehetőleg valamilyen markánsabb ízű)
opcionálisan egyéb kiegészítők, pl. mustár, paradicsomkarikák, pirított hagyma, koriander, stb.
pici olaj

Guacamole:
1 puha avokádó
kb. fél lime leve
1 közepes paradicsom, hámozva, kimagozva, apró kockákra vágva
1 kis gerezd fokhagyma
egy kicsi salottahagyma (vagy egy negyed lilahagyma) kockázva
só, bors

A quesadillához lereszelem a sajtot (én spanyol manchego sajtot használtam, de bármilyet lehet). Egy serpenyőbe pici olajat öntök és mikor forró, ráhelyezem az egyik tortillát, amelyet bőségesen megszórtam a reszelt sajttal. (Itt lehet variálni, pl. én pici mustárt szoktam kenni a tortillára, meg lehet még rápakolni mindenfélét). Annyi ideig sütöm, hogy a tortilla alulról megpiruljon, a sajt pedig nagyjából megolvadjon. Ekkor ráhelyezem a másik tortilla lapot és az egészet mint egy palacsintát óvatosan megfordítom. Addig sütöm, amíg a másik oldala is megpirul. (A szélek sütés alatt nagyjából összeragadnak, úgyhogy nem esik szét) Négy cikkelyre vágva azonnal tálalom.
A guacamole-hoz a puha avokádót félbevágom, és a húsát villával összenyomkodom (én darabosan szeretem, de aki krémesen szereti, aprítógépben pürésítheti). Sózom, borsozom majd hozzáteszem az összenyomott fokhagymát, az aprított hagymát és a hámozott, magozott paradicsomot. Aki akarja, tehet hozzá egy kanál tejfölt. A guacamole-t nem lehet előre elkészíteni, mert megbarnul!

14 megjegyzés:

  1. Névtelen4:30 du.

    tipp: elore keszitettem, lime-ot is tettem bele, igy nem barnult meg, es az izek is osszeertek, plusz a fokhagyma sem volt olyan eros

    VálaszTörlés
  2. Névtelen9:57 du.

    csak annyi megjegyzés, h a sajtos quesadilla kifejezés nem szükséges, quesadilla-ból csak sajtos van, mivel a quesadilla azt jelenti, hogy félbehajtott tortilla sajttal tölte.
    legalábbis itt mexikóban.:)

    VálaszTörlés
  3. Névtelen1:22 du.

    Nagyon-nagyon finom volt! Az avokádót turmixgéppel bírtam jobb belátásra, mert egy kicsit zöld volt, de az ízén nem rontott. :)

    VálaszTörlés
  4. Névtelen6:48 du.

    Hmm, és tényleg! Az ötlet amennyire egyszerű, épp annyira finom is. Igaz én parmezánt raktam a két tortilla lapocska közé, meg avokádó helyett vacsoraként egy kis pestoval ettem, de akkor is ízletes volt!
    Köszi az ötletet ;)
    Noémi

    VálaszTörlés
  5. Névtelen1:12 du.

    Szia,

    Nagyon klassz a recept, de szeretném a tortillát házilag készíteni. Tudnál segíteni? Köszi

    VálaszTörlés
  6. Névtelen2:45 du.

    Nekem egy mexikói barátnőm mondta, hogy fogyasztásig a magokat tegyük a tetejére, mert attól nem barnul. Tálalásnál természetesen eltávolítjuk. Nekem bevált!

    VálaszTörlés
  7. Névtelen12:16 du.

    Sziasztok én dogoztam 2 mexiloi étteremben is budapesten! Persze szakácsként! A torilla lapitásához egy speciális gép szükséges,a nélkül nem probáltam,és nem is szeretném elkésziteni.
    tortilla recept:3 kg kenyérliszt,3 evökanál só,3 evökanál sütőpor, kb 1,5-2dl olaj,a viyet sajnos nem tudom pontosan de kb 1,8l és kicsit langyos. Fontos hogy gépben keverd pontosan 20percig! Majd ha kiszedjük a gépből,tegyük kis zacskókba,mert kiszárad! Kis gombocokat formálunk,és lehet nyomkodni azon a bizonyos gépen! Nagy tortilla 10dkg,kicsi 6,5dkg. Ha kihültek a lapok zacskóba rakva soáig eláll!

    VálaszTörlés
  8. Névtelen12:26 du.

    quesadilla fajták:sajtos(sima),darált marhás,csirkés,cukkinis,stb. Az alap alapanyag szinte minden esetben,koriander,hagyma,paprika,sajt,kumin(kömény)
    tortillábol,lehet még WRAP szendókat késziteni,vagy két merőkanál közé berakva forró olajban kisütni,és kihűtve ,lecsepegtetve egz tacó-t kapunk. Salátát szoktak bele tálalani. Enjoy

    VálaszTörlés
  9. Névtelen12:34 du.

    http://www.iguana.hu/etlap.php?pID=1&mID=1&LangID=1
    nem akarom öket reklámozni de többek közt itt is dolgoztam. itt találtok étlapot mexikoi ételekkel,csak ötletnek irom remélem segit tágitani a mexikoi konyha iránti érdeklődéseteket.

    VálaszTörlés
  10. köszönjük szépen a receptet is! és szerinted melyik bp legautentikusabb mexikói étterme?

    VálaszTörlés
  11. Névtelen9:57 de.

    Szerintem Szentendre, Palapa. :)
    Finom, nagy adag ételek, udvarias kiszolgálás, hangulatos környezet.

    Csak ajánlani tudom(pedig nem is kapok százalékot..:) ).

    Nymph

    VálaszTörlés
  12. Névtelen2:06 de.

    Ha az avokado magjat benne hagyjatok akkor nem fog megbarnulni! Itt mexicoban tanultam... ;) sok szerencset!

    VálaszTörlés
  13. Névtelen6:36 du.

    Szia. Csak annyit szeretnék hozzáfűzni hogy semmi fémmel nem szabad érintkeznie az avokádónak (tehát kézzel kell összetörni) és akkor nem fog bebarnulni! ezt egy mexikoi étteremben mondták nekem.

    VálaszTörlés
  14. Névtelen12:54 du.

    Mellesleg a guacamole-t el lehet előre is készíteni, és hogy ne barnuljon meg; az a trükkje, hogy egy avokádómagot végig benne kell tartani.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.