Oldalak

kedd, október 18, 2005

Kókusztejes vöröslencse és sárgarépa krémleves

Nagyon őszül az idő, tegnap reggel itt Brüsszelben 7 fokot mutatott a hőmérő, huhh… Ilyenkor jön az az időszak, amikor az ember egyre gyakrabban vágyik egy jó levesre. Ami legyen forró, ízes, fűszeres, krémes, nyammm. Mi magyarok egyébként is nagyon levesesek vagyunk, sok más nép meg nem annyira, vagy a leves többnyire mást takar mint amihez a mi ízlésvilágunk közel áll. Az éttermek étlapján itt általában maximum egy-két fajta szerepel, mondjuk egy halleves és esetleg valamilyen szezonális zöldség krémleves. Gyakran ez valami íztelen, híg lötty, nem sokszor ettem itt igazán finom levest. Szóval a leves nem az erősségük. Így inkább megfőzöm magamnak. Úgyhogy tegnap este felmértem, hogy mi található itthon, hozzáadtam ezt meg azt (még tartott az indiai ihlet az előző ételtől) és ez lett a vége. Felét megettem, másik felét pedig beviszem egy dobozban ebédre.

Recept:

Hozzávalók (2 adag)

4 kicsi, vagy 2 közepes sárgarépa, reszelve
kb. 6 dkg vöröslencse
½ fej hagyma, kockázva
2 gerezd fokhagyma, aprítva
kb. 2 cm friss gyömbér, aprítva
2-3 ek olaj
2 dl kókusztej
5 dl házi húsleves
Fűszerek, amit szeretünk:
Nálam: 1 kk őrölt koriander, 1 kk kurkuma, 1 kk cayenne bors, v. paprika, 1kk garam masala
Só, bors, 1 tk barna cukor, ha kell 1tk ételízesítő (Delikát), pici citromlé

Az olajon megpárolom a hagyma, fokhagyma, gyömbért keverékét. Már isteni illatok terjengenek. Rádobom a reszelt sárgarépát és a jól átmosott vöröslencsét, átforgatom. Felöntöm fél liter vízzel, beledobok egy húsleveskockát. Hozzáadom a fűszereket, sózom, borsozom. Fedő alatt főzöm, amíg a lencse megpuhul, ez kb. 15 perc. Ekkor botmixerrel, vagy robotgépben az egészet pürésítem. Csak ekkor adom hozzá a kókusztejet és épp csak összerottyantom. Ekkor megkóstolom és ízlés szerint még kikerekítem az ízeket (én tettem bele 1 tk barna cukrot, pici citromlét és egy kis Delikátot). Sűrű, krémes, édeskés, fűszeres, jöhet.

Más levesek:

Parmezános burgonyakrémleves

Joghurtos céklaleves


18 megjegyzés:

  1. Névtelen12:56 du.

    piritott diot dobaltam bele talalaskor, isteni finom lett!

    VálaszTörlés
  2. Névtelen12:40 de.

    Jelentem, megcsinaltam, nagyon fincsi! A ferjem is megdicserte, pedig o mindig ovatosan kozelit a levesekhez.

    VálaszTörlés
  3. Névtelen9:44 de.

    a kókusztejet lehet esetleg tejszínnel helyettesíteni?

    VálaszTörlés
  4. Fluga, sajnos nem az igazi, a tejszín zsírosabb és nem adja azt az egzotikus, édeskés ízt, mint a kókusztej.

    VálaszTörlés
  5. Névtelen5:09 du.

    Ma én is megcsináltam, a feleségem és a lányom is odavolt érte, nem utolsó sorban, pedig én is, holott, rólam aztán véletlenül sem lehet azt mondani, hogy nagy levesrajongó lennék! :-)

    Én tettem bele egy kis pirított fenyőmagot - a citromlevet, ill. pedig csak utólag csepegtettem e tetjére - nagyon jól illett hozzá!

    Köszönet a receptért! :-)

    VálaszTörlés
  6. Szilvia10:56 de.

    Eredetileg egy egyszerű vöröslencse leves receptjét kerestem...megtaláltam....azóta(napok) böngészek a receptek között...remekművek egytől egyig!
    Miért nem adjátok ki ezt könyvben?????Nagyon jók a recepthez tartozó történetek,magyarázatok...bomba siker lenne!!!
    Légyszilégyszilégysziííí:))

    Szilvia

    VálaszTörlés
  7. Névtelen9:16 de.

    Miért kell bele a delikát?

    Nekem, valahogy kilóg a sorból...

    Mackómama

    VálaszTörlés
  8. ez valami fenomenális .....
    köszönöm a receptet.

    tesó

    VálaszTörlés
  9. Köszi a receptet, hihetetlen ízorgia!! :D

    VálaszTörlés
  10. Névtelen11:35 de.

    Megcsináltam, igaz, kicsit több lencsével, és részben más fűszerezéssel (pici fahéj, currypor és szerecsendió ment a kurkuma mellé + rózsa- és feketebors), és nagyon finom lett, köszönöm a receptet én is!

    VálaszTörlés
  11. Már egy ideje szemezgettem ezzel a recepttel. Ma végre eljött az ideje az elkészítésének is. Arányokon változtattam, és kókuszolajjal készítettem, valamint egy kis szem burgonya is belekerült. Nagyon finom, üdítő leves. Kisfiamnak is nagyon ízlett.

    VálaszTörlés
  12. Névtelen2:45 du.

    szégyen, hogy egy népszerű gasztroblogger ételízesítő port (ízfokozó adalékanyag - nátrium glutamát) használ!

    VálaszTörlés
  13. jogos, szégyeli is, régen volt, 5 éve, azóta már nem használ és nagyon cikinek tartja, hogy van ilyen bejegyzés

    VálaszTörlés
  14. Névtelen11:20 de.

    Ez (is) NAGYON FINOM!
    Aki még nem próbálta, főzze meg, minél előbb! :)
    Üdv: rukola

    VálaszTörlés
  15. hááát, ezt tuti kipróbálom, naggyon-naggyon jól hangzik!

    VálaszTörlés
  16. Névtelen10:22 de.

    ez volt nálunk új évnapját! Hát naggggyon finom lett!annyira, hogy a párom még a malac sült helyett is ezt kérte! :) és én is, aminek az lett az eredménye, hogy bár duplaadagot csináltam, másodikára elfogyott. ma csinálom újra! a legfinomabb leves, amit valaha kóstoltam! :) KÖSZÖNÖM! Andi

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.