Ilyenkor tavasszal az egyik nagy kedvencem a friss spenót. Nagy létszámú vendégségre soha nem csinálok, mert 1. csomóan nem szeretik, 2. kinek van kedve zsáknyi spenótot hurcolni és pucolni. Tényleg az a legnagyobb hátránya, hogy annyira hihetetlenül összeesik, hogy döbbenet, tehát hatalmas mennyiségeket kellene beszerezni, ha több emberre készül belőle valami. Viszont egy-két személyre szuper dolgokat lehet belőle produkálni. Itt van például ez a saláta. Ismét kedvenc könyv bemutatása következik, erről majd még valamikor fogok részletesebben is írni. Nina Simonds: Spices of Life című szakácskönyvéből származik ez a recept. A könyv azon túl, hogy tele van zseniális, egészséges – főleg vegetáriánus – receptekkel, rengetek tudnivalót és tudományos információt tartalmaz a különböző hozzávalók tulajdonságairól – mit tartalmaznak, mit tudnak, mire jók, mire nem. A recepteket kiegészítik további tudományos kutatások eredményeit bemutató nagyon érdekes cikkek. A spenót kapcsán például egy David Heber nevű amerikai táplálkozástudományi kutató elméletét mutatja be. A „Seven colors of Health” (Az egészség hét színe) elmélet a zöldségeket és gyümölcsöket hét színkategóriába sorolja. Az elmélet szerint nagyon egészségesen étkezünk és megelőzünk mindenféle betegséget, ha mind a hét csoportból fogyasztunk egy nap egy-egy adagot. Hurrá. Meg mindenféle hasonló érdekes dolgok vannak a könyvben. De ha valakit ez nem annyira hatná meg, a jó hír az, hogy remek receptek vannak benne. Ez a saláta például határozottan világbajnok. Lehet a hozzávalókkal variálni, én például a csicseriborsót fűszerekkel megsütöttem, úgy tettem hozzá. A sült paprika készítésének módszere itt. Speciell volt maradékom, úgyhogy azt használtam hozzá. Ja, és az öntet a legeslegjobb. A spenótot nem mindenki szereti nyersen, azt nyugodtan lehet helyettesíteni például rukkolával, vagy akár sima zöldsalátával.
Más: egy kis internacionális update: a finn Anna New York-ban pörköltöt főz, Kontroll-t néz és Dobos tortát eszik. Hát nem isteni?
Recept
Hozzávalók (2 adag)
20 dkg friss bébispenót (helyettesíthető más zölddel)
1 doboz (40dkg) konzerv csicseriborsó
10 dkg feta sajt
1 sült kaliforniai paprika (héja nélkül, csíkokra vágva)
1kk őrölt koriander
1kk cayenne bors
2 ek olívaolaj
Öntet:
½ dl olívaolaj
2 ek balzsamecet
5 szem szárított paradicsom
2 nagy gerezd fokhagyma
só, bors
A sütőt grillfokozatra melegítem (vagy a legmagasabb hőfokra). A konzerv csicseriborsót lecsöpögtetem, összekeverem 2 ek olívaolajjal, a korianderrel és cayenne borssal. Egy fóliával bélelt tepsibe szórom és 5 perc alatt ropogósra sütöm (sütőtől függően ez több/kevesebb lehet. Kívülről legyen egy kis színe, de belülről még legyen puha). Amí sül, elkészítem az öntetet: a szárított paradicsomokat vékony csíkokra, a fokhagymát hajszálvékony szeletekre vágom. Az olívaolajat egy kis lábasban felmelegítem, hozzáadom a paradicsomot, fokhagymát, pár percig megfuttatom benne, amíg a fokhagyma átpirul és a paradicsom illatozik. Összeállítom a salátát: a spenótleveleket megmosom, megszárítom. Egy tálba helyezem, rászórom a meleg fűszeres csicseriborsót, a csíkokra vágott sült paprikát, rámorzsolom a fetasajtot. Az egészre rálocsolom a meleg öntetet és átforgatom. Azonnal tálalom.
Oldalak
▼
Amilyen egyszerű, olyan zseniális.
VálaszTörlésEzt a színelméletet a férjem is ösztönösen alkalmazza, legalábbis egy-egy ételen belül: szereti "kiegyensúlyozni" a színeket egy fogáson belül.
Ja, megcsináltam az édesburgonyás egytáladat. Lilahagymával, a színek kedvéért!
Visszatérve erre a salátára: én is nagyon szeretem a spenótot, általában előre bepácolom, citrommal, olívaolajjal, fokhagymával (Polcz Alaine is pácolva adja a spenótot, "olasz salátakülönlegesség" - hiteti el velük, így azok is boldogan megeszik, akik egyébként a spenótra fintorognának). Aztán kerül hozzá ez-az, pillanatnyi ihlettől függően, de a fetasajt gyakori társa nálam is.
A csicseriborsó megsütését te találtad ki? Úgy emlékszem a konzervre, hogy elég "szottyos" marad a csicseri felülete a lecsöpögtetés után is, ugye? Persze így legalább tapad rá a fűszer. Mennyire lesz ropogós?
Különbözik a tepsis módszer attól, ha serpenyőben forgattad volna át a fűszeres olajon? Nagyobb a szabad felület és ettől lesz ropogós? Ki fogom próbálni.
rossamela, a csicseriborsót le kell öblíteni folyó víz alatt szerintem, akokr nem lesz szottyos. Az édesburgonyás egytál nálunk azóta is number one, időnként azért küldök egy kósza gondolatot Brüsszelbe, amikor édesburgonyát hajszolok a lepukkant magyar zöldséges részlegeken:)
VálaszTörlésPersze, hogy leöblítem, ha szottytalanítani akarom a csicseriborsót. De vajon kell-e?
VálaszTörlésAz édesburgonyás receptnél is említettem már, hogy készültem már valami ilyesmire sütőtökből. Megkóstolva az édesburgonyát, megbizonyosodtam róla, hogy tényleg nem állnak messze egymástól ízben. Az állagban már nem vagyok ilyen biztos, a sütőtök képes pürévé sülni, bár vannak masszívabb fajták is. De ezt már csak összel tudom tesztelni, idén már hiába kerestem sütőtököt...
Isteni a saláta, és az is tényleg, hogy Anna ennyire ránk van kattanva. Azt írja, hogy sehol sem evett olyan állandóan jó színvonalon, mint Budapesten. Hol a szöszben ehetett? Majd megkérdezem tőle... Üdv, Eszter
VálaszTörlésha nem konzerv csicseriborsót adok hozzá, akkor csak simán főzzem meg, és utána mehet a sütőbe az is?
VálaszTörlés