Oldalak

szerda, augusztus 24, 2016

Szuperropogós rántott csirke húsz perc alatt


A nevem Mautner Zsófia, és utálok panírozni. Márpedig bárhonnan is nézzük, rántott hús sütés nélkül nem lehet megúszni a főzőkarriert. Ráadásul, csodacurryk ide, világbajnok egyéjszakás,  omlós raguk oda, sokak számára - férfiak, gyerekek előnyben - mégiscsak a rántott hús (annak bármilyen formája) szerepel a népszerűségi lista legtetején. Mivel szeretek a kedvükben járni, kénytelen voltam kidolgozni egy olyan elkészítési módot, ami a panírpara és a rántott hús imádat között félúton helyezkedik el. Kicsit persze csalás és ámítás, panasz azonban még nem érkezett, a fűszeres, extraropogós bunda pedig mindenkit kárpótol a kis ravaszságért (amiről persze egyáltalán nem kell szót ejteni, ha nem akarunk).

Igazi alaprecept, százszor fogjátok készíteni, úgyhogy nyomtassátok ki, és helyezzétek a megfelelő konyhai fiókba. A második alkalom után pedig már az összes mennyiséget tudja az ember fejből, és receptre nincs is szükség. 3dl kefír, 25dkg liszt, sütőpor, fűszerkeverék, 50 dkg csirkemell, és más semmi. Ezt a receptet az évek során már annyira tökélyre fejlesztettem logisztikailag is, hogy szinte sportot űzök belőle, hogy mennyi idő alatt és milyen hatékonysággal (rendrakás, mosogatás stb.) tudom elkészíteni. Bruttó húsz perc alatt vagyok már. Eszközigény: 3 tál, egy nagy serpenyő a sütéshez, villák, konyhai papírtörlővel fedett nagy tál, amin leitatom. 


Az amerikai déli államokban jellemzőek a hasonló -író, vagy kefír alapú -rántott csirke receptek, ilyenből indultam, aztán változtatgattam folyamatosan kicsit az arányokon, a technológián (pl. nem pácolom), és a fűszerezésen, amíg eljutott a mai, végleges formájához. Filézett, vagy csontos csirkecombból természetesen még finomabb, ebben az esetben az olajban csak elősütjük, majd 170C fokos sütőben fejezzük be (kb. 25 perc). A csirkemelles változatnál is spórolhatunk az olajmennyiséggel, ha csak kevés olajban sütjük elő, és utána 10 percig sütőbe tesszük.

(rántott csirke 30 főre)

Azért is szeretem, azon kívül, hogy fergetegesen finom, mert igen változatosan és sokféle helyzetben lehet bevetni. Pár hete egy társadalmi célú mesetáborban 30 gyereknek készítettem, úgy, hogy a gyerekek közül néhányan kuktáskodtak. Persze imádták, és odavoltak, hogy milyen egyszerű összedobni. Partira pedig fantasztikus pl. gőzbuciba, vagy szendvicsbe töltve, zöldekkel és csípős chutney-val, pl. ezzel a sárgabarackkal, vagy mangóchutney-val.


Íme, tehát a szuperropogós rántott csirke, panírozás, konyhai kupi, mancsozás és idegösszeomlás nélkül, húsz perc alatt, lépésről lépésre.

(A jófajta, klasszikus, morzsás rántott húst is imádom én is, ha ilyenre vágyom, akkor a Hold utcai piacon levő Buja Disznókba, vagy a Kisbíróba, vagy a Rosensteinékhez szoktam menni érte, ezen kívül világbajnok a rántott csirke a Két Szerecsenben, és a St. Andrea borbár és étteremben is).


Szuperropogós rántott csirke fűszeres bundában
Hozzávaló (4-6 adag - 25 darab)

50 dkg csirkemell, szobahőmérsékleten
só, bors
25 dkg liszt
1 evőkanál sütőpor
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 evőkanál fűszerkeverék, ízlés szerint 
(pl. currypor, baharat, arab hétfűszer, nekem a kedvencem a Lehel-piacon levő arab fűszerboltban készen kapható “baharat” nevű keverék)
3 dl kaukázusi kefír
sütéshez kb. 4 dl napraforgó olaj


Készítsük elő az eszközöket: 3 tál, villák, nagy serpenyő sütéshez, konyhai papírtörlővel letakart tál, a csirkék forgatásához húsfogó, vagy fémlapát


1. A csirkemellet konyhai papírtörlővel alaposan leitatjuk (de nem kell megmosni!), majd éles késsel, srégen haladva, vékony szeletekre vágjuk. Egy fél csirkemellből kb. 12 szelet jön ki, a két vége nyilváb inkább kisebb falat lesz. Alaposan sózzuk, borsozzuk. 

2. Előkészítünk három tálat. Az egyikbe beleszórjuk a lisztet, hozzákeverjük a sütőport, a pirospaprikát, fűszerkeveréket, valamint sót. 

3. A fűszeres liszt egyharmadát az első tálba szórjuk. A másodikba öntjük a kaukázusi kefírt. A harmadikban marad a liszt kétharmada.

4. Egy nagy serpenyőben elkezdjük hevíteni az olajat, közben bundázunk:

5. A megsózott csirkemelleket (az összeset egyszerre) az első tálba tesszük. Lazán összeforgatjuk a liszttel, hogy minden darabot vékonyan bevonjon. Mosogatáskímélő alternatíva lehet, ha uzsonnázótasakban forgatjuk össze.

6. A belisztezett húsdarabokat áttesszük a kefírbe, lazán összeforgatjuk (az első tálban megmaradt fűszeres lisztet átszórjuk a harmadik tálban levő liszthez). 

7. A kefíres tálból a csirkedarabokat egy villa, vagy húsfogó segítségével áttesszük a harmadik tálba, és összeforgatjuk a nagyobb adag liszttel. Ragacsos, nyúlós, galuskaszerű massza fogja bevonni a húst, ilyennek kell lennie, ettől lesz extra ropogós. 

9. Egyesével a forró olajba tesszük a masszával bevont hússzeleteket, serpenyő méretétől függően, kb. 10-12 fér el egyszerre. (A második adag közben maradhat a bundás tálban). Mindkét oldalán kb. négy percig sütjük, amíg aranyszínűre, ropogósra sül. Konyhai papírtörlővel fedett tányéron leitatjuk róla a felesleges olajat. A sütést megismételjük a második adag hússal.

10. Tálaláskor durvaszemű, tengeri sóval (pl. Maldon) hintjük meg.


A recept eredetileg a július 28-i Magyar Narancsban jelent meg.





18 megjegyzés:

  1. KÖSZÖNÖM!!!! Nekem ez a recept most életmentő volt :-) Az éhes szájak vágyakozva néztek rám, hogy nekik rántotthúúúús keeeellll... Ezer hála!

    VálaszTörlés
  2. Ugyanigy vagyok, h szeretjuk nagyon (foleg csirkecombbol), de a macera miatt ritkan allok neki. Kerdesem az - mivel allergias vagyok a sutoporra-,hogy sutopor nelkul probaltad-e, erdemes-e nekiallni.

    VálaszTörlés
  3. Bocsánat, de hol itt a jelentős könnyebbség? Ugyanúgy 3 edény, 3 fázis, az egyik nedves. Hogy ez nem tojás, hanem kefír, hogy a 3. lépés nem zsemlemorzsa, hanem liszt, az nem tűnik nagy különbségnek. Ha nem akarom magam összekenni, a hagyományos út esetében is használhatok segédeszközt (fogót), a végén pedig itt is olajbűz van. A kupi ugyanakkora (átlagos, a főzés már csak ilyen dolog), az idegösszeomlás emlegetése pedig több mint költői túlzás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Névtelen1:59 du.

      Ugyanerre gondoltam én is. Én sima panírnál is többet teszek be egyszerre és összerázom. Mosogatni ugyanannyit kell. De a klasszikussal is hamar megvagyok. Ettől függetlenül lehet, hogy nagyon finom.

      Törlés
  4. András, fú, hat kb. negyed annyi ido alatt keszul ez el, tenyleg sokkal egyszerubb! A legnagyobb kulonbseg h nem egyesevel kell panirozni. Legyszi, legyszi, probald ki!:) idegosszeomlas- persze h koltoi tulzas, ennyit engedelyezek magamnak:)

    VálaszTörlés
  5. Krisztina, kell bele a sutopor, mert meg ropogosabb, de volt mar h kifelejtettem es nem dramai!:)

    VálaszTörlés
  6. Továbbra sem látom a különbséget. Hagyományos panírozás esetén miért ne lehetne ugyanígy, egyszerre bevonni a darabokat?

    VálaszTörlés
  7. Névtelen5:23 du.

    Jól értem hogy összesen nyolc percet sül?

    VálaszTörlés
  8. András -mert ott rétegeket képzek, és ezért egyesével panírozom a húsdarabokat, itt meg a kefír és a liszt keverékéből egy ragacsos, galuskatésztaszerű massza lesz, és pont ettől sül teljesen más állagúra, és sokkal ropogósabbra. És ez fele annyi idő alatt van meg, de tényleg!

    Sütési idő - kb. 4-4 percet sül mindkét oldalán, igen! a csirkemell ennyi idő alatt pont meg is sül. Ha combból készítem, akkor sütőben szoktam befejezni.

    VálaszTörlés
  9. Az nagyon nagy barbárság, hogyha elősütöm olajban, és egy fél órával később befejezem sütőben? Ekkor mondjuk 2 perc elősütés, 5 perc forró sütő (csirkemell)?

    VálaszTörlés
  10. szerintem jó kis recept :)

    VálaszTörlés
  11. Ez a recept annyira izgatta a fantaziam, hogy feladtam miatta az "itthon nem panirozunk, nem sütünk olajban, arra van az étterem" szabályt es nekialltam. Az előkészület az valóban pillanatok alatt megvan, persze az olajszagon kb csak az ipari elszívo segítene de egyszer bizIsten még lesz egy olyanom. Mindennel egyutt teljesen megéri, valahogy mosogatni is konnyebb, alig marad utana maszat. Isteni finom. Fokhagymás tejbe áztatva is működhet? Ez esetben a pácbol kivéve szaritsam meg amennyire lehet a szeleteket? Nalunk most coleslaw keszult hozza de legközelebb a chutneyt se hagyom ki. Köszönöm a receptet a leendő nagycsaládom nevében is. Klasszikus lesz ez biztos :)

    VálaszTörlés
  12. Én arra lennék kíváncsi, az fontos, hogy kaukázusi kefír legyen? Más, sima kefír nem jó? Ha nem, miért nem?

    És még, hogy zöldségek bundázásához is alkalmas-e ez a módszer? Vagy csak hússal kivitelezhető?

    Köszönöm:)

    VálaszTörlés
  13. Névtelen9:45 du.

    Kedves Zsófi, kefír helyett írót is használhatnék szerinted?

    VálaszTörlés
  14. soskaramell9:00 de.

    Kedves Zsófi, úgy is próbáltad már a receptet, h nem sütötted elő olajban? Ha igen milyen °C-on és meddig? :) Előre is köszi! :)

    VálaszTörlés
  15. Hogy őszinte legyek, most teljesen odáig vagyok a művemtől! Köszönet ezért a szuperfantasztikus receptért! Épp most lettem kész, szóval a tapasztalat szól belőlem. :)) Gyorsabb, könnyebb, egyszerűbb és ízletesebb, mint hagyományos rokona.

    VálaszTörlés
  16. Névtelen6:46 de.

    Szerintem a főzés egyik legizgalmasabb es legfontosabb része a kreativitas. Nyilvan működik sima kefírrel is nem csak kaukázusival. Tessék próbálkozni! Amúgy remek recept én szeretek panírozni de ezt jobban -:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.