Szupermarketekben,
piacokon gyakrabban látni ilyenkor, szezonjában, sokan azonban csak méregetik,
kevesen csapnak le rá. Az árusok nem igazán szeretik, körülményes a termesztése
és sok helyet foglal, mind a földön, mind a standon. Pedig nagyon változatosan
használható, akár sós, akár édes ételekhez. Sertéssülthöz, tarjához például
remekül passzol, de talán az alább ajánlott formájában – sütőben sütve, eperrel
érdemes vele elsőre kísérletezni. Az illata. Az a legmeggyőzőbb. Az édes
eperszirup, a rebarbara fanyar leve, a a vanília és a narancs ízei összeolvadnak,
a végeredmény bódító.
Házi vaníliapuding sült,
epres rebarbarakompóttal
Hozzávalók
(4-6 adag)
Sült rebarbarbarakompót:
50 dkg rebarbara
25 dkg eper
10 dkg nádcukor
2 evőkanál méz
½ vaníliarúd
½ narancs leve és reszelt héja
Vaníliapuding:
6 dl tej
6 tojás sárgája
6 dkg cukor
½ vaníliarúd
csipet só
2 evőkanál étkezési keményítő
A kompóthoz előmelegítjük a sütőt 200C fokra. A rebarbarát
alaposan megmossuk, két végét levágjuk. Kb. 3-4 cm-es darabokra szeleteljük.
Meghámozni nem szükséges, így ugyanis könnyebben tartja meg a formáját, nem
esik szét olyan könnyen. A rebarbarát egy mélyebb tepsibe, vagy hőálló tálba szórjuk.
Az epret lecsumázzuk, és a nagyobb szemeket hosszában negyedébe, a kisebb
szemeket félbevágjuk. A rebarbarához adjuk. Rászórjuk a nádcukrot, hozzáadjuk a
mézet, a fél narancs reszelt héját és levét fél vanília kikapart magját (vagy
egy mokkáskanál vaníliakivonatot). Összekeverjük. Betesszük a sütőbe, és 20
percig sütjük. A pontos sütési idő a gyümölcs fajtájától, és érettségi fokától
is függ, érdemes 15 perc után ránézni. Teljesen lehűtjük. A hűtőben néhány
napig eláll. A vaníliapudinghoz a tejet forráspontig melegítjük. Közben a tojássárgáját
elektromos kézi keverővel habosra keverjük a cukorral és a vaníliarúd kikapart
magjaival és a keményítővel. Lassan hozzáöntjük a forró tejet, majd az egészet
visszaöntjük a lábasba, és állandó keverés mellett puding állagúra sűrítjük.
Poharakba, vagy tálkákba öntjük, a krém közvetlen felületére frissentartó fóliát
helyezünk (így nem bőrösödik be). Hűtőben néhány óra alatt kidermesztjük, majd
a kompóttal és durvára vágott pisztáciával (vagy más maggal) tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.