Ilyen “bögrés sütemény” receptből rengeteg található az interneten. Sokszor láttam különböző design oldalakon is, nem csoda, látványos,
jópofa a tálalása maga, hiszen ez valóban bögrében történik. Csakhogy csomó
olyan recept van, ahol a látvány felülírja a tartalmat és a tényleges
gasztronómiai élvezhetőséget. Leírnak egy standard, innen-onnan vett receptet,
és nem árulják el, hogy az igazából csak szép, de egyáltalán nem finom. Így
jártam ezzel a desszerttel. Tetszett az ötlet, hogy kb. két perces munkával
lehet készíteni egy nagyszerű édességet. Kipróbáltam azt az anyaghányadot, amit
a legtöbb recept ír, és kiderült, hogy egy teljesen íztelen és élvezhetetlen,
unalmas csemege a végeredmény, amit ha túlmikrózunk (merthogy mikróban készül),
akkor még ki is szárad, és elmuffinosodik. (Egyébként van ennek
csúcsgasztronómiai változata is, Ferran Adriá szifonos-mikrós szivacsos
piskótája, azt egy időben itthon is sok séf csinálta. Így készül.)
A bögre és a két perc alatt elkészíthető desszert ötlete
azonban még mindig foglalkoztatta a fantáziámat, úgyhogy fogtam magam, és addig
kísérleztem, amíg tökéletes lett.
Ízes, izgalmas, légies, könnyű. A lisztet lecseréltem darált mogyoróra (így lisztmentes), a sima olajat pedig Giuseppe mandarinos olívaolajára (ill. mogyoróolajjal is kipróbáltam), így már egész más a végeredmény. Egy igazi csokitortával persze nem vetekszik, de szerintem elég menő, ha valakinek egy kis édes kis meglepetéssel szeretnénk kedveskedni. Nem vagyok a mikró híve, ritkán használom, de egyszer-egyszer kényelmes, például ehhez is.
Ízes, izgalmas, légies, könnyű. A lisztet lecseréltem darált mogyoróra (így lisztmentes), a sima olajat pedig Giuseppe mandarinos olívaolajára (ill. mogyoróolajjal is kipróbáltam), így már egész más a végeredmény. Egy igazi csokitortával persze nem vetekszik, de szerintem elég menő, ha valakinek egy kis édes kis meglepetéssel szeretnénk kedveskedni. Nem vagyok a mikró híve, ritkán használom, de egyszer-egyszer kényelmes, például ehhez is.
Néhány megjegyzés:
· - mogyoró helyett bármilyen más darált magot
használhatunk. Olajos maggal sokkal finomabb, mint liszttel
· - az olaj mindenképpen valamilyen jobb minőségű
legyen (lehet olívaolaj, ugyanabból a magból készített olaj, vagy valamilyen
ízesített változat)
· Tapasztalatom szerint a 1,5 dl-es bögre az
ideális méret. Nagyobban nem mutat, mert túl lapos lesz.
·
nyilván mikrótól függ, hogy pontosan mennyi idő
alatt készül el, az enyémben legmagasabb teljesítményen 1 perc. Akkor jó, ha
még kicsit folyós a közepe. Érdemes egy-két tesztadagon ezt pontosan
kitapasztalni, mielőtt élesbe megy.
· - Először azért készítettem kaukázusi kefírrel, mert
csak az volt itthon, aztán próbáltam az eredeti receptekben szereplő tejjel is,
de a kefírrel sokkal jobb az állaga, így az maradt.
· -A mikróban először felemelkedik, mint egy
szuflé, aztán rögtön visszaesik. Ha alaposan kikenjük a bögrét, akkor szépen ki
is lehet borítani, úgyhogy végülis akár egy elegáns tányérdesszert is lehet
megfelelő kiegészítőkkel (fagyi, szószok stb.)
· -Nádcukor helyett lehet nyírfacukorral készíteni,
kefir helyett kókusztejjel, úgy akkor liszt-, cukor-, és tejtermékmentes
· -A legnagyobb előnye: olyan alapanyagokból
készül, amelyek mindig vannak otthon
· -A legnagyobb hátránya: olyan alapanyagokból
készül, amelyek mindig vannak otthon
Egyperces, bögrés
mogyorós-csokoládészuflé
Hozzávalók (2x1,5dl-es bögrényi adag)
3,5 dkg darált mogyoró
2 evőkanál keserű kakaópor
1 teáskanál nescafé, vagy más instant kávépor
2 evőkanál nádcukor
csipet só
2 evőkanál
kaukázusi kefir
2 evőkanál
olaj (lehetőség szerint
mogyoróolaj, vagy mandarinos olaj)
1 egész tojás
kevés vaj, vagy
olaj a bögre kikenéséhez
Egy kis tálkában összekeverjük először a száraz anyagokat: a
darált mogyorót (vagy más magot), a keserű kakaóport, a nescafét, a nádcukrot,
és egy csipet sót. Hozzáadjuk a kefírt, az olajat és az egy egész tojást,
villával az egészet összekeverjük. Két 1,5dl űrtartalmú, kivajazott bögrébe
kanalazzuk a masszát, a 2/3-nál valamivel magasabbra fog érni. A mikrót
legmagasabb fokozatra kapcsoljuk, a két bögrét betesszük, és 1 percig
mikrózzuk. A pontos időt mindenkinek ki kell tapasztalnia a saját készülékén.
Akkor jó, ha a belseje még kissé lágy, folyós. Azonnal tálaljuk (bögrében, de
szépen ki is lehet borítani.).
Sütőben is lehet? (nincs mikróm...) Ha igen, hányas fokozaton meddig? Köszönöm!
VálaszTörlésÉn darált dióval csináltam meg és úgy is nagyon finom. Köszi Zsófi :-)
VálaszTörlésSzia Zsófi!Engem is az érdekelne, hogy lehet-e sütőben készíteni vagy kell-e akkor módosítani valamit az elkészítésen? (Mikróra sose vágytam, de ez a recept klassznak tűnik:-)
VálaszTörlésAnnak idején kipróbáltam én is, de hm... aztán találtam egy olyan receptet, amiben van sütőpor (1 mk.) és ecet (1/2 ek), de nincs benne tojás, na az számomra sokat dob a végeredményen. Meg dobok bele aszalt gyümit, az is lazítja, ja és olaj helyett vajjal készül. De mindjárt kimegyek a konyhába és lecserélem a lisztet darált mandulára a tejet meg kefírre. ;)
VálaszTörlésSÜTŐBEN működik?? légyszi :D
VálaszTörlésén is dióval csináltam és nagyon jó lett, 2 percig mikróztam, érdekes, harmonikus és nagyon jó utóíze van, lányom és férjem is ette :)
VálaszTörlésVan valakinek ötlete, hogy a kefir helyettesíthető-e valamivel ami nem tejtermék? anélkül ugyanis ez a süti beleférne a paleo étrendbe. köszi!
VálaszTörlésIgen! Az Aldiban lehet kapni ilyen almaszószt, ami tökéletesen helyettesíti a kefírt.
VálaszTörlés