Marcus
Samuelsson évek óta az amerikai gasztronómiai élet egyik legizgalmasabb figurája.
Az etióp származású séf háromévesen veszítette el édesanyját, ezt követően jómódú
svéd házaspár fogadta örökbe, így a skandináv országban nőtt fel. Huszonkétévesen
érkezett New York-ba, ahol karrierje villámgyorsan teljesedett ki: az egyik
legnevesebb luxusétterem konyhafőnökének nevezték ki, teljesítményét számos mérvadó
kritikával és díjesővel jutalmazták. Két éve, a Harlemben nyitott vendéglője a
nyitás percétől hatalmas sikernek örvend. Ha nem Amerikában lennénk, az étlapot
meghatározó etióp-svéd-déli fúzió láttán igencsak kikerekedne a szemünk. Az
Egyesült Államok déli államainak konyhája –különös tekintettel az egykori ültetvények
főzési szokásaira – a séf egyik legfontosabb ihletadója. Ez inspirálhatta az alábbi
kukoricás kenyeret is, amely kívül ropogós, belül lágy, csodás tunkoló fűszeres,
mártásos húsok, vagy zöldségek mellé –még lecsóhoz is!. A csodaséf harlemi étteremben
mézzel kevert vajat és csípős paradicsomcsatnit adtak mellé.
Langyos kukoricakenyér barnavajjal
és chilivel
Hozzávalók ( 8 szelet)
2 cső csemegekukorica,
leszemezve
2x6 dkg vaj
12,5 dkg liszt
17,5 dkg kukoricadara
1 evőkanál sütőpor
1 evőkanál szódabikarbóna
1 teáskanál só
2 evőkanál fekete hagymamag
(ha van)
½ teáskanál chilipehely,
vagy cayenne bors
2 evőkanál finomítatlan nádcukor
3 dl tejföl
1 tojás
A sütőt előmelegítjük 180C
fokra.
A nyers csöves kukoricát éles
késsel leszemezzük: úgy a legegyszerűbb, ha félbetörjük, függőlegesen
vágódeszkára állítjuk, és körbe forgatva, négy-öt szeletben levágjuk a
szemeket. (A deszka legyen nagy méretű, vagy tegyünk alá alufóliát, mert a szemek
ilyenkor nagyon gurulnak.) Serpenyőben felolvasztjuk a vaj felét, aza 6 dkg-ot, rádobjuk a kukoricát, átforgatjuk, és néhány percig főzzük, amíg megpuhul. Egy
keverőtálban összekeverjük a száraz anyagokat: a lisztet, kukoricadarát, sütőport,
szódabikarbónát, sót, fekete hagymamagot, chilit, nádcukrot. Egy másik edényben
simára keverjük a tejfölt a tojással. Hozzáadjuk a vajban párolt kukoricát (az
olvasztott vajat is). A tejfölös-kukoricás keveréket hozzáadjuk a száraz
anyagokhoz (azaz a kukoricadarás liszthez), és fakanállal összeforgatjuk. Ekkor
még egy elég tömör masszát kapunk, nem kell megijedni, a következő adag
olvasztott vaj fogja fellazítani. A második 6 dkg vajból barnított vajat készítünk:
lábasban (lehet ugyanaz, amiben a kukoricát pároltuk) felolvasztjuk, és addig melegítjük, amíg szép arany színű,
illatos lesz, és megpirul, kb. 6-7 percig. A barnított vajat a masszához öntjük,
és összekeverjük. Egy 25x20 cm-es tepsit, vagy jénait kibélelünk sütőpapírral, és
beleöntjük a masszát. 30 perc alatt arany színűre sütjük (tűpróbával ellenőrizzük,
hogy a közepe is átsült-e). Langyosan tálaljuk.
megcsinaltuk, szokas szerint dupla adaggal. nagyon finom, es tokjo osszekeverni a szaraz reszt a nedvessel, mert habzik rendesen. a soval ovatosan, csapott keaskanal boven eleg.
VálaszTörlésÉn is dupla adaggal csináltam nagy családi-baráti összejövetelre, grillhúsok és saláták mellé - mindenkinek ízlett! És nem csak frissen jó, hanem még másnap, harmadnap is (ha marad addig).
VálaszTörlés