péntek, április 16, 2010

Rizstésztasaláta retekkel és szójababbal

A retek az esetek többségében csak úgy mellékesen kerül az ember kosarába, majd elfogy szendvics mellé, salátába alapon. Franciaországban ellenben óriási kultusza van a zsenge tavaszi reteknek –itt elsősorban az apró, hosszúkás formájú, fehér csúccsal bíró fajta az elterjedt, akár az is előfordulhat, hogy elegáns étteremben ilyet kapunk előételnek, kiváló minőségű vaj és só társaságában, amelybe mártogatni kell. Kínától Nyugat-Európáig, évezredek óta használják étkezési célokra világszerte – olyannyira, hogy származási helye sem egészen egyértelmű, a legtöbb botanikus Nyugat-Ázsiába teszi. Források szerint állítólag az egyiptomi piramisoknál olyan jeleket találtak, amelyek arra utalnak, hogy az azokat építő rabszolgák tetemes mennyiséget fogyaszthattak belőle.

A tavaszi piros, hónapos retek sok petrezselyemmel, citromlével, olívaolajjal összeforgatva a legfinomabb, de nagyon jó körete jó minőségű, friss tonhalnak, vagy szardíniának, vagy kecskesajtnak is. Most éppen az alábbi salátába került nálam, amely a „szokásos” ázsiai, csípős-savanyú öntetes, különlegessége ezúttal a friss szójabab, amely a tavaszias hangulatú, de itthon gyakorlatilag beszerezhetetlen lóbabról (fava) jutott eszembe. A szójababbal (edamame) japán éttermekben lehet találkozni, ahol snack-ként szokták kínálni. Mélyhűtve lehet kapni (Culinaris, 600Ft), nemcsak jóízű és mutatós, hanem még nagyon egészséges is. Mindössze néhány percig sós, forrában lévő vízben kell főzni, utána ugyanúgy lehet pucolni, mint a zöldborsót. A turbolya opcionális, egyrészt volt itthon, másrészt ánizsos ízével a thai bazsalikomfélék alternatívája lehet.

Rizstésztasaláta retekkel és szójababbal
Hozzávalók (2 adag)

5dkg rizstészta (cérnametélt)
20dkg mélyhűtött, friss, hüvelyes szójabab
1 csokor hónapos retek, vékonyra szeletelve
1 csokor újhagyma, felkarikázva
1 csokor menta
1 csokor friss korianderzöld
opcionális: turbolya
1 zöldcitrom leve
2 evőkanál halszósz
1 teáskanál barnacukor
1 teáskanál szezámolaj
Fél kimagozott chili, finomra aprítva

A rizstésztát a csomagoláson szereplő utasítás szerint elkészítjük (forró vízbe áztatjuk 2-3 percre, majd leöblítjük és megszárítjuk.) Az egész szójababot (hüvelyestül) forrásban lévő, sós vízben kb. 5 perc alatt megfőzzük, megpucoljuk. Kikeverjük az öntet alapanyagait. Összekeverjük a felkarikázott retket, a rizstésztát, a szójababot és újhagymát. Összeforgatjuk az öntettel, végül hozzáadjuk a finomra aprított zöldfűszereket.

Más: Á la carte kérésére adom át a meghívót az általa szervezett ételfotó kiállításra, amelyre szeretettel várnak mindenkit jövő szombaton.


Címkék: , ,


 

 

4 hozzászólás:

Blogger "saját levében" szerint...

Van is olyan retekfajta hogy "francia reggeli".

8:25 de.  
Blogger Unknown szerint...

Franc! csomo mindent csinaltam meg mar a blogrol, de ezt le kell irnom. muszaj. par hete derult ki, hogy a fejfajasom es alvasgondjaim, sot valoszinu a szaraz borom is attol van, hogy nehany etelre erzekeny vagyok. A vicc: tobbek kozott a retek es a szoja! hehe. ez most kicsit azert elszomoritotta a recept olvastan. egyebkent azota utana neztem, akit erdekel, eleg meglepo, hogy azok kozott az etelek kozott, ami sok embernel erzekenyseget okoz, a legtobb un. egeszseges etel:-( itt egy lista pl.: http://www.food-detective.hu/tesztek/a-genarrayt-microarray-altal-kimutatott-etelek-listaja.html vicces, nem:::

1:55 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

A Sparban kapható mélyhűtött lóbab feleennyiért.Csak mondom.

8:57 du.  
Anonymous zsuzsa szerint...

Mélyhűtött szójabab 30 dkg-os kiszerelésben színtén kapható a SPAR-ban.

12:00 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal