kedd, március 10, 2015

Sárgarépás tarte tatin


Megjelent a Nők Lapja Konyha márciusi száma, amelybe ezúttal húsmentes ételek recepjét adtam. Brokkolis-gorgonzolás kenyérsaláta, sült karfiol diós sült paprikakrémmel, gombabolognai többek között. Mindet imádtam főzni, és imádtuk fotózni is. A fotós és stylist Milutinovits Panka volt.

Kedvencünk ez a sárgarépás tarte tatin lett - vaj, méz, kakukkfű, amely összeolvad a répával és a sülés során enyhén karamellizálódik - csodás ízek! Hagyományosabb ízek kedvelőinek vaníliás joghurttal (mascarpone túl nehéz hozzá), haladóknak feta-, vagy kecskesajthabbal. Próbáljátok ki, akár majd húsvéti desszertként is be lehet vetni.
További bejegyzések »

 

 

csütörtök, március 05, 2015

Ceviche - alaprecept


Számos nagyszerű fogást kóstolok itthon és világszerte, mégis viszonylag ritkán ér annyira intenzív, feledhetetlen ízélmény, hogy még napokig utána is eszembe jut. Robert Ortiz cevichéje ilyen volt. 

Kétségkívül az elmúlt időszak egyik legintenzívebb gasztronómiai emléke, még napokkal a Pödör Black Table vacsora után sem tompult. Olyannyira, hogy hirtelenjében készítettem is egyet – persze messze nem lett olyan kifinomult ízű, mit a londoni Lima séfjének fogása.

További bejegyzések »

 

 

kedd, március 03, 2015

Ceviche bárt Budapestre! – Pödör Black Table vacsora



A ceviche (szevicse) a világ egyik legfinomabb étele. A citrusos, chilis pácolt hal igazi ízbomba, eddig is rajongtam érte. A perui, illetve latin-amerikai konyha térhódításával egyre inkább a nemzetközi gasztronómiába is bevonult, jelenleg világszerte az egyik legdivatosabb fogás. Hat alapeleme a következő: falatokra vágott friss, nyers hal (vagy más tenger gyümölcse), citrus (citrom, zöldcitrom, narancs, grapefruit, vagy ezek keveréke), só, hagyma, chilizöldfűszer (leggyakrabban koriander.) Ezt a hűsítő, tüzes-jeges fogást általában jéghideg sörrel kísérik, de állítólag másnaposság ellen/után is kiváló – kiváltképp az összegyűlt csípős-savanyú pác, amelyet tigristejnek (leche de tigre) neveznek. Hagyományos változatát Aida, az Így főzünk mi interjúkötet perui szakácsnője tanította nekem, rengetegszer készítem. A hétvégén viszont olyan – Michelin-csillagos cevichét volt alkalmam kóstolni Robert Ortiz, a londoni Lima étterem séfjének interpretációjában, hogy azon nyomban arra gondoltam, ha nyílna Budapesten egy ceviche-bár, ott biztosan törzsvendég lennék.

Robert Ortiz perui séf a Pödör olaj meghívására érkezett Budapestre, hogy egy lenyűgöző vacsorát adjon. A perui konyha a világ legkreatívabb konyhái közé tartozik, legjobb szakácsai világviszonylatban is a gasztronómia csúcsát képviselik – Gastón Acurio, Virgilio Martinez a legismertebb nevek. Utóbbbi limai Central éttermét tavaly a világ 15. legjobb éttermének szavazták meg. Londoni testvéréttermét Lima néven 2012-ben nyitották meg, hamarosan Michelin-csillagot kapott, és folyamatosan teltházon fut, néhány hete nyitották meg második, lazább bisztrójukat a Covent Gardenben (Lima Floral).
További bejegyzések »