szerda, december 31, 2014

Lencse 2014.


Azoknak ajánlom az alábbi, ázsiai ihletésű lencsesalátát, akik idén a hagyományos lencsefőzelék, vagy lencseleves mellett szívesen kipróbálnak valami mást is. Esetleg azoknak, akik utolsó percre keresnek lencsés receptet, ez ugyanis  bár különleges – hamar elkészül és egyszerű.  A vöröslencse egyébként is nagyszerű alapanyag, mindig tartok itthon, egyetlen hátránya, hogy sajnos a főzés során elveszíti szép korall színét, és átvált kevésbé látványos és dekoratív okkersárgára. Ennél a salátánál az az egyetlen kihívás, hogy a lencse ne főjjön teljesen pürésre, ami kb. 2 percen múlik. Valamelyest mindenképpen fog, sajnos szinte lehetetlen teljesen egyben tartani a lencseszemeket, de ha odafigyelünk, el tudjuk kerülni, hogy teljesen szétessen. Szóval, ott kell állni mellette, és kb. a hetedik-kilencedik percnél nagyon résen kell lenni. 
További bejegyzések »

 

 

kedd, december 30, 2014

Tésztában sült, fügés sertéspástétom


Ennek a pástétomnak az elkészítése igényel némi rutint és türelmet – pontosabban a tésztás változata. Ha tésztaburok nélkül sütitek - amit jószívvel ajánlok, mert a töltelék a legfinomabb - akkor nagyon egyszerű. Előző nap kell elkészíteni ahhoz, hogy szépen lehessen szeletelni, ma  még pont meg tudjátok sütni holnapra. Húsz szelet lesz belőle, tehát nagyobb vendégségre is tökéletes.
Édes-csípős chutney, hagymalekvár, vagy savanyúság és mustár illik mellé. Én készítettem hozzá egy különleges mézes, mangós mustárt, de egyelőre még annyira ehetetlenül csípős, hogy várok még estig, hogy lágyul-e, ha igen, csak akkor teszem közre a receptjét. Este jön még két last minute lencsés recept, azokhoz még holnap is be lehet vásárolniJ
További bejegyzések »

 

 

szombat, december 27, 2014

Forró, fűszeres, mézes narancspuncs


Ipari mennyiségű narancslekvár készítés után még mindig maradt egy kiadósabb adag karácsonyi narancsom, amit Giuseppétől vettem, és kezdtek túllenni a fénykorukon. A bécsi karácsonyi piacokon népszerű puncsok adták az ihletet az alábbi recepthez – bár ott a narancsosat pont nem kóstoltam, de abban biztos vagyok, hogy azok nem frissen préselt gyümölcsléből készünek.

További bejegyzések »

 

 

kedd, december 23, 2014

Kacsamell, lazac, mazsolakompót - három ötlet az ünnepi menühöz


Még három gyors, utolsó perces recept ötlet az ünnepi menühöz, hátha még akad, ahol elkél.

További bejegyzések »

 

 

hétfő, december 22, 2014

Karácsony 2014. - Last minute gasztroajándékok


Szokásos módon, utolsó percben jelentkezem a last minute karácsonyi ajánlómmal, bízva abban, hogy rajtam kívül is akadnak olyanok, akik minden évben megfogadják, hogy az ajándékokat novemberben megveszik, és az ünnepi menüsort is hetekkel előre megtervezik – aztán valahogy mégis minden egyes évben ugyanúgy a totális karácsonyi téboly közepette találják magukat.

Idén elsősorban a last minute gasztroajándékokra fókuszálok, hátha ezekkel még holnapra is adok némi kapaszkodót és ötletet. A szakácskönyveket most kihagyom, azokról később készül egy átfogóbb ajánló.

További bejegyzések »

 

 

Ó, te Cocotte!


A jó főzéshez szerintem három tárgy elengedhetetlen: egy profi séfkés (kedvencem: 26 cm-es Wüsthof), egy jó minőségű, vastagfalú serpenyő (Kitchen Factory), végül egy súlyos, méretes öntöttvas lábas. Utóbbit cocotte-nak nevezi a nemzetközi gasztronómia. Bármelyik évszakban hasznát veszi az ember, télen pedig a legtöbbször elővett edény lesz. A cocotte-ban készült, házias egytálételek bármilyen más fogásnál jobban összehozzák az asztal körül ülőket. Hogy a lábas melege, az edényben összegyűlt intenzív ízek és illatok tömény zamata, vagy a főzés során kialakult karakteres ízek teszik, ki tudja. A szakácsra is elviselhetetlen könnyűséget testál, hiszen az előkészületeket követően néhány óráig rá sem kell pillantani az ételre.

A brezírozás (braising) alapkelléke, ez egy olyan főzési eljárás, amelynek során lefedett edényben, kevés folyadékkal, alacsony hőmérsékleten, hosszú ideig készítjük az ételt. Osso bucco, coq au vin, és további klasszikusok, de bármit főzhetünk így, a főzelékektől a csülökig.

A technológiának az a lényege, hogy a zárt, lefedett térben az alapanyagok a saját gőzükben párolódnak, íz és nedvesség nem távozik, mind-mind visszaáramlik magába a fogásba. Érdemes rögtön egy méretes (5-6 literes), kerek edénybe beruházni, súlyos öntöttvas legyen, fedővel együtt. (A legjobb márkák a Le Creuset, vagy a Staub, de jó alternatíva lehet Légli Attilafedeles mázas kerámiatálja, vagy bármilyen nehéz, bevonatos agyagedény is. ) Egy cocotte nem olcsó mulatság, cserébe életfogytiglan kitart. Tessék felírni a karácsonyi kívánságlistákra, hátha már benne készülhet majd az újévi lencsefőzelék!

Beszerzési helyek:

Itt gyönyörű Staub cocotte-okat árulnak, ráadásul az olvasóimnak felajánlottak 7% kedvezményt a cocotte-okra, rám kell hivatkozni (“Chili”)



Náluk kapható pl. a kedvenc Le Creuset.

Webshop, illetve karácsonyig kint vannak az Erzsébet téri karácsonyi piacon.

Néhány recept:


Osso bucco (ez a gyors változat, de lassan, cocotte-ban az igazi)

Belga sörös marharagu (Carbonnade Flamande)

 

 

hétfő, december 08, 2014

Tütü lébár&kávé, Pozsonyi út


Újlipótvárosi lakosként különösen örülök annak, hogy a kerületben egyre több színvonalas hely nyílik. Sorra bukkanak fel az újabb és újabb apró üzletek, egyszer, ha kisüt a nap, végigsétálok majd, és az összeset egyesével, komótosan végignézem, megkóstolom. A Pozsonyi út elején nemrég a kekszes La Delizia nyitott boltot, őket nagyon szeretjük, nemcsak a kekszeik finomak, hanem pl. a cukormentes süteményeik, lekvárjaik is. Aztán ott az igazán gusztusos Pure and Good, ahol kiváló minőségű, természetes alapanyagokat lehet kapni, a quinoa-tól a vöröslencséig.

Legújabb kedvencem a Tütü lébár és kávézó a Pozsonyi út és a Herzen utca sarkán, amelyet a Sarki Fűszeres megálmodója jegyez, így a minőség és a jó hangulat garantált. 

További bejegyzések »

 

 

vasárnap, december 07, 2014

Fűszeres, mazsolás rizs gránátalmával


Néhány napja került sor a Világevővel közösen adott vacsorára, amelyet azok között sorsolt ki, akik nagyvonalú adományukkal hozzájárultak a jótékonysági gyűjtésébe, amelynek befolyt összege rákkutatási célokra megy, és amely a New York-i maratoni futásához kapcsolódott.

Jó kis este kerekedett, a vendégek szerették a menüt. Én többek között a főételt készítettem, gránátalmaszirupban pácolt és grillezett báránybordát, mellé pedig ezt a rizspiláfot. Mondjuk, amikor a vendégek bevallották, hogy két dologért nem lelkesednek annyira, a közel-keleti konyhért és a római köményért, akkor picit elbizonytalanodtam (finoman szólva), de szerencsére ízlett nekik minden.
További bejegyzések »

 

 

csütörtök, december 04, 2014

Food Stylist verseny


A Chili&Vanília és az Electrolux bemutatja:


FOOD STYLIST VERSENY

A verseny célja, hogy minél több olyan, tehetséges, friss szemléletmóddal dolgozó stylistnak bemutatkozási lehetőséget adjunk, akik szívesen kipróbálnák magukat a gasztronómia területén (is).
További bejegyzések »

 

 

Almával, körtével, fügével


A leveles tészta készítése házilag igen időigényes elfoglaltság, kevesen állunk neki. Az alábbi klasszikus, számos cukrász által bemutatott receptben bemutatott módszer amolyan gyors, instant leveles tésztát eredményez, a négy-ötszöri hajtogatásnak köszönhetően ugyanis a tészta megemelkedik, és sok vékony réteg képződik benne. 
További bejegyzések »