hétfő, augusztus 26, 2013

Olívaolajos - krumplis kiskifli


Amikor levonulok a régi nagyszülői házba, általában azért megyek, mert valamilyen nagyobb anyagon szeretnék dolgozni, amihez némi mentális nyugalomra, és teljes szellemi kikapcsolásra van szükségem, hogy helyet tudjak csinálni a friss gondolatoknak. Az első pár óra, vagy nap azonban leginkább a semmivel telik. Annyira jól esik egyszerűen csak bámulni a kertet, és leereszteni, hogy ezt a fázist is a munka részének tekintem.

Ez úgy szokott kinézni, hogy leülök először a verandán, bámulok. Aztán megyek egy kört a kertben, minden növényt megvizsgálok. Vissza a verandára, kis ücsörgés, kávézás. Újra a kertben, egy kör, nézelődés, vissza. Aztán járok egyet a házban, szívom be az oly sok gyerekkori emléket árasztó illatát. Belelapozok a könyvekbe, régi mesekönyvekbe, kötelező olvasmányokba, pöttyös könyvekbe, növényhatározókba. Nagymamám régi szakácskönyveit mind ismerem, de legjobban mindig a kézzel írott oldalakat, kockás lapokat és megjegyzéseket szeretem. Idén megtaláltam például a szilvás linzer receptjét, ami az egyik kedvenc sütim volt – szegedi rácsosként van felírva. Fahéjas-fűszeres, barna színű linzer, rajta sűrű szilvalekvár, és rácsok. Még nem sütöttem meg, alig várom.

Legutóbb ez a kifli keltette fel az érdeklődésem – burgonyás kifli teához –így szerepel a könyvben. Nem emlékszem rá, hogy Nagymamám valaha is sütötte volna, de ahogy fejben megsütöttem, úgy képzeltem, nagyszerű lehet. Egyetlen dolgot változtattam rajta: az olvasztott zsírt olívaolajra cseréltem, mert úgy gondoltam, attól érdekesebb lesz a tésztája. Jó döntés volt,  érződik is benne az olívaolaj. (Azért kacsazsírral sem lehet ez rossz…). Legközelebb úgy fogom kipróbálni, hogy a tésztába fekete olajbogyót gyúrok, valahogy úgy képzelem, az is pompás lenne.


Olívaolajos-krumplis kiskifli
Hozzávalók (24 darav 8 cm-es minikiflihez)

15dkg főtt krumpli (2 kicsi szem), összetörve
0,5 dl langyos tej
1 teáskanál cukor
1,5 dkg élesztő
17,5dkg liszt
1 teáskanál só
3 evőkanál olívaolaj
1 tojássárgája
tetejére:
1 tojás felverve
köménymag, fekete hagymamag


Először előkészítjük a főtt krumplit: meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben megfőzzük, majd áttörjük. A langyos tejhez keverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, 10 percig állni hagyjuk, és felfuttatjuk. Egy nagy keverőtálba öntjük a lisztet, hozzákeverjük a sót (elég sokat felvesz a tészta), közepébe mélyedést formálunk. Hozzáadjuk az áttört krumplit, az olívaolajat, a felfuttatott élesztőt és a tojássárgáját. Fakanállal elkeverjük, majd kézzel alaposan átgyúrjuk. A bucit három egyforma kis cipóra osztjuk (15dkg-os darabokra), és tiszta konyharuhával leterítva, a gyúródeszkán 25 percig pihentetjük, kelesztjük. A három cipót egymás után palacsinta átmérőjű korongokra nyűtjuk. Egy-egy korongot nyolc cikkelybe vágunk, majd a cikkelyeket, széles oldaluknál kezdve, kifli formára tekerjük. Sütőpapírral borított tepsire helyezzük, és tíz percig pihentetjük. Ekkor előmelegítjük a sütőt 180C fokra. A kiflik tetejét megkenjük felvert tojással, és megszórjuk fekete hagymamaggal, vagy köménymaggal. 25 perc alatt szép pirosra sütjük.

 

 

péntek, augusztus 23, 2013

Sült cukkini hummusz


Íme, az aktuális kedvencem, a sült cukkini hummusz. Talán szabad annak nevezni, hiszen a zöldségen kívül pontosan ugyanazokat a hozzávalókat tartalmazza, mint a klasszikus, csicseriborsós hummusz: tahinit, citromlevet, kevés fokhagymát. A cukkini úgy általában – finoman szólva – nem egy túl karakteres zöldség, így forró sütőben grillezve viszont nagyszerű. A külseje kap egy piros kérget, nem enged vizet, az íze koncentrált és édeskés lesz. Ehhez nagyon fontos, hogy a cukkinit viszonylag vastagabb (1-1,5 cm-es) karikákra szeleteljük, hogy mire a felülete megpirul, még akkor is legyen némi tartása. A sütés ideje nyilván sütőtől függ, az enyémben kb. 25 perc. (Ez lehet valamivel rövidebb, ha a sütő legfelső rácsára toljuk a tepsit.). Aztán botmixer, egyéb hozzávalók, és kész is. Köretként is pazar, pl. grillcsirkéhez, fasírthoz, sültekhez. Vagy csak úgy, pitával, zöldségekkel, mártogatósként. 



Sült cukkini hummusz
Hozzávalók (4 kis adag)

1 kg (3 közepes) cukkini, felkarikázva
1 evőkanál olívaolaj, só, bors
 2 evőkanál tahini
½ gerezd fokhagyma, lereszelve
¼ citrom leve
Tetejére: olívaolaj, durvára vágott pisztácia, szumák


A legforróbb grillfokozatra állítjuk a sütőt. A cukkiniket 1-1,5 cm-es karikákra szeleteljük, és sorban egy tepsire rakjuk. Sózzuk, borsozzuk, és egy kenőtoll segítségvel mindegyik tetejét megkenjük pici olívaolajjal. A grillben kb.20-25 percig sütjük, amíg megpuhul, és a teteje megpirul. Egy mély edénybe tesszük, hozzáadjuk a tahinit, a reszelt fokhagymát, a citromlevet, majd botmixerrel pürésítjük ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Tálalhatjuk simán is, de nagyon jó a tetején az extra olívaolaj, a pisztácia (vagy más mag) és a szumák (esetleg chili).

 

 

hétfő, augusztus 19, 2013

Poroszlói Rétesház - interjú a Krusper családdal


A Krusper család: Karesz, Timi és a gyerekek: Cintia és Martin

Poroszló a Tisza-tó partján fekvő kis település, amely manapság talán elsősorban a tavaly nyílt, és Európa legnagyobb édesvizi akváriumával bíró Tisza-tavi Ökocetrumról híres. Valamint a Poroszlói Rétesház pazar réteséről. Évek óta autózom el az útmenti réteses bódé előtt, ám csak tavaly álltam meg, hogy megkóstoljam a rétest. Világbajnok. Friss, forró, omlós, remek töltelékekkel. Szerintem az ország egyik legjobb rétese, ráadásul egy kedves család a lelke és motorja, így kikérdeztem Krusperné Bádonyi Tímeát és férjét, Kareszt, hogy mi a a rétesük titka. 

További bejegyzések »

 

 

szombat, augusztus 17, 2013

Csípős-savanyú, színes dinnyesaláta (+csirkenyárs)



Amikor készítettük ezt a videót, éppen az egyik 40C fokos kánikulanap kellősközepén jártunk, és ez a dinnyesaláta soha nem esett még jobban. Azokban a hetekben szinte napi rendszerességgel készítettem, annyira zseniális. A görögdinnye sós dolgokkal való párosítása furcsa lehet, bár szerintem ma már azért nem annyira meglepő. A görögdinnye és feta klasszikus párost azt hiszem Nigella vitte be a köztudatba az első könyvei egyikében, ma meg már alig akad könyv, amiben ne szerepelne - nem véletlenül, hiszen nagyszerű.

További bejegyzések »

 

 

kedd, augusztus 13, 2013

Barackos Betty


Ha az ember időszűkében van, ám pompás desszerttel szeretne villantani, akkor még mindig ott a morzsás gyümölcs. Süteménynek nem nevezhető ez az, elsősorban angolszász kultúrában népszerű, de már az egész világon elterjedt desszert, amelynek többek között roppant nagy előnye, hogy bármilyen szezonális, a piacot éppen uraló gyümölcs lehet a fő hozzávalója.  
További bejegyzések »

 

 

szerda, augusztus 07, 2013

Sós-édes, mogyoróvajas keksz



Az amerikaiak kedvence, a mogyoróvaj kétségtelenül nem tartozik a világ legkifinomultabb alapanyagai közé. Soha nem tudtam követni a megszállott rajongásukat, két kivételtől eltekintve. Az biztos, hogy más dimenzióba került a mogyoróvaj, amikor Alabama államban jártam, ahol a déli államok jellegzetes konyháját viszik, tonnányi földimogyoróval. A helyi szupermarketben kimérve lehetett kapni mogyoróvajat, amit frissen darált magának az ember – natúr, vagy mézes verzióban. Merthogy a mogyoróvaj nem más, mint ledarált, pépesített mogyoró, amely a saját, rendkívül magas zsírtartalmától válik krémessé, ha elég sokáig pépesítjük (pl. robotgépben). Bár a mogyoróvajnak rettenetesen magas a kalóriatartalma, legalább telítetlen zsírsavakat és antioxidánsokat tartalmaz.

További bejegyzések »